Hyppää pääsisältöön

Bates Motel: kolmas tuotantokausi

Bates Motel -sarjan Norman ja Norma Bates
Bates Motel -sarjan Norman ja Norma Bates Kuva: Yle/Universal bates motel

Alfred Hitchcockin elokuva Psyko (1960) ja sen pohjateoksena toiminut Robert Blochin romaani ovat kauhuhistorian ikiklassikoita. Uusi jännityssarja Bates Motel sijoittuu päähenkilö Norman Batesin teinivuosiin. Miten herkästä, äitinsä dominoimasta pojasta tuli skitsofreeninen murhaaja? Kakkosella uusitaan maanantaisin klo 22.45 trillerisarjan kaksi ensimmäistä tuotantokautta, yhteensä 20 jaksoa, jotka ovat katsottavana Yle Areenassakin vain suorana. Sarjan kolmas, aiemmin esittämätön kausi alkaa 16.1.2017, ja sen osat ovat kahden viikon ajan myös Areenassa. Katso alempaa taannoisen Psyko-kilpailumme oikeat vastaukset ja Bates Motel-boksien voittajat.

Päivitys 14.3.2017: Bates Motelin neljäs tuotantokausi on hankittu Ylelle. Se nähdään Kakkosella ja Areenassa jossain vaiheessa vuonna 2018.

Bates Motelin kantavia voimia ovat poika Normania ja äiti Normaa esittävät huippunäyttelijät, lukuisista Hollywood-tuotannoista tutut Freddie Highmore ja Vera Farmiga.

Jo seitsenvuotiaana uransa aloittanut Highmore muistetaan mm. koko perheen elokuvista Finding Neverland - tarinoiden lähteellä (2004), Jali ja suklaatehdas (2005) sekä Spiderwickin kronikat (2008).

Monipuolinen Farmiga on puolestaan ollut mm. Oscar-ehdokkaana sivuosastaan draamakomediassa Up in the Air (2009). Molemmat tekevät Bates-rooleissaan vivahteikasta laatutyötä.

Ylipäätään Bates Motel tyylitajuisesti toteutettu, kunnianhimoinen ja psykologisesti uskottava jännityssarja, joka nousee hahmojensa mytologiassa lähelle alkuperäisteoksia - ja reilusti Psykon jatko-osien ohi.

Bates Motel- ja Psyko-kilpailu

Psyko-tietoutta testannut kilpailumme osoittautui haastavahkoksi, sillä sadoista vastauksista reilusti alle puolet oli täysin oikein.

Voittajiksi arvottiin siitä joukosta Jenni Askolin, Rasmus Ihalainen, Iina Järvi, Valma Pentintalo ja Jarkko Sumanen.

Kaikki saavat kaksi ensimmäistä Bates Motel-kautta valintansa mukaan blu-rayna tai dvd:nä. Onnittelut palkituille ja kiitos kaikille osallistujille!

Vastausten oikea rivi:

Kysymys 1

Alkuperäisen Psykon pääosaa esitti Anthony Perkins, eivät hänen etunimikaimansa Hopkins tai Kiedis.

Kysymys 2

Psykon suihkukohtauksella oli niin suuri vaikutus Janet Leighiin, että loppuelämänsä ajan hän suosi peseytymisessä kylpemistä uinnin tai kosteyspyyhkeiden sijaan.

Kysymys 3

Bernard Herrmannin Psykoon säveltämä musiikki on soitettu kokonaan jousilla. Muita vaihtoehtoja olivat puhaltimilla ja se, ettei elokuvassa olisi ollut lainkaan musiikkia.

Kysymys 4

Hitchcockin Psyko oli kaikkien aikojen ensimmäinen elokuva, jossa näytettiin wc-pöntön vetäminen. Sekä murha että nainen yläosattomissa oli nähty jo aiemmin.

Kysymys 5

Psykon kuvauksissa käytettiin verenä paksua siirappia. Ketsuppiin ja teatterivereen ei kajottu.

Kysymys 6

Norman Batesin levysoittimella on Psykossa Beethovenin sinfonia nro 3. Sibeliuksen sinfoniaa nro 4 tai Mozartin sinfoniaa nro 40 Bates kuunteli muulloin tai ei lainkaan.

Kommentit

Yle TV2