Hyppää pääsisältöön

Hevosten ystävästä hevosvalokuvaajaksi

Emmi Kähkönen
Emmi on 23-vuotias ammatikuvaaja ja yrittäjä. Emmi Kähkönen Kuva: Jami Hellman ystäväni hevonen

Emmi Kähkönen aloitti valokuvauksen kirpputorilta ostetulla kahden euron filmikameralla. Kymmenen vuotta myöhemmin Emmi on ammattivalokuvaaja ja nainen ylistettyjen Ystäväni hevonen-kuvien takana.

Emmi aloitti kuvaamisen 13-vuotiaana vaikeamman kautta filmikameralla, ottaen siinä sivussa myös lukuisia mustiksi tai valkoisiksi valottuneita ruutuja. Hutikuvista huolimatta Emmi innostui kuvauksesta ja opetteli suunnittelemaan kuvansa tarkasti etukäteen: filmikuvauksessa ruutuja kun ei ollut tuhlattavaksi.

Vahva filmipohja kantoi hedelmää kun muutaman vuoden jälkeen Emmi sai ostettua ensimmäisen digijärjestelmäkameransa.

- Mulla oli jo silloin selkeä ajatus siitä, että haluan valokuvaajaksi,
Emmi kertoo.

Emmi Kähkönen
Emmi Kähkönen Kuva: Jami Hellman ystäväni hevonen

Vuoden lukionpenkillä istumisen jälkeen Emmi päättikin seurata unelmaansa. Nuori kuvaajan alku keskeytti lukion ja siirtyi opiskelemaan audiovisuaalista viestintää valokuvauslinjalle. Kolmen vuoden opiskelun aikana Emmi teki potrettikuvauksia ja oppi valtavasti lisää valokuvauksesta.

- Tärkeintä koulussa mulle oli vain katsoa paljon kuvia ja puhua niistä. Oli myös oma juttunsa jakaa omia kuvia ja katsoa toisten töitä. Se oli todella opettavaista.

Koulun jälkeen työt valokuvauksen parissa lisääntyivät. Ystäväni hevosen kuvaajaksi Emmi päätyi sattuman kautta.

- Olen harrastanut aina hevosia ja kävimme Ronjan kanssa samalla tallilla. Emme Ronjan kanssa juuri tunteneet, mutta kerran kävelimme samaa matkaa tallille. Kerroin opiskelleeni valokuvausta ja Ronja kysyi osaanko kuvata myös hevosia. Kerroin osaavani.

Muutaman viikon päästä Emmin puhelin soi ja häntä pyydettiin ottamaan ensimmäiset testikuvansa Piia Pantsun valmennuksesta. Koekuvaus onnistui ja pikkuhiljaa Emmi vakiinnutti asemansa Ystäväni hevosen ykköskuvaajana.

Maagisia ja valovoimaisia hevoskuvia

Emmi Kähkönen
Emmi Kähkönen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Ystäväni hevoselle tunnusomainen, herkkä ja satumainen tunnelma sai alkunsa sattumalta kuvauksissa Ronjan ja Miran kanssa. Tarkoituksena oli ottaa uusi kuva blogin banneriin ja kuvauspaikaksi oli valikoitunut lähimetsän sammalmättäät. Matkalla kuvauspaikalle kuusimetsä kiinnitti kuitenkin Emmin huomion ja kuvaus päätettiin toteuttaa iltahämärässä kuusipuiden keskellä.

- Muistan edelleen sen endorfiinipiikin jonka sain kuvatessani. Ne kuvaukset olivat jonkinlainen käännekohta koko blogin kuvauksen kannalta, me vangittiin jotain taianomaista. Kuvauksissa ollut onnellisuuden värinä on jäänyt ikuisesti mieleeni,
Emmi kertoo.

Muistikortille tallentuikin liuta maagisen valovoimaisia kuvia kahdesta sydänystävästä.

Valokuvaajan on oltava hetkessä

Emmi Kähkönen
Emmi Kähkönen Kuva: Jami Hellman ystäväni hevonen

Valokuvaus ikuistaa ohikiitäviä hetkiä ja juuri siksi valokuvaajan tulee Emmin mukaan olla vahvasti läsnä kuvaushetkessä. Jos keskittyminen herpaantuu, myös hetki on liipaisimen ulottumattomissa.

- Parhaimmillaan valokuvaus on meditatiivinen tila. Sulla on vaan se hetki missä sä olet, ja keskityt vain siihen,
Emmi kertoo mietteliäänä.

Hetkessä ja tilanteessa eläminen on Emmin mielestä valokuvauksessa vaikeinta ja hienointa. Taito aistia tilanteita kehittyy jatkuvasti, ja ehkä juuri tuo taito erottaa oikean valokuvaajan harrastelijasta. Kuka tahansa kun voi oppia kameran tekniset ominaisuudet, mutta kuvaustilanteen ymmärtäminen vie vuosia.

Emmin mukaan valokuvauksessa ehdottomasti tärkeintä on kuitenkin valo, jonka kanssa toimimiseen kaikki perustuu. Emmi kuvaa 95 % omista kuvistaan ilman keinovaloa ja pyrkii hyödyntämään vallitsevan valon kaikki ulottuvuudet.

Hevoskuvaajan on oltava rauhallinen ja kärsivällinen

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Jami Hellman ystäväni hevonen

Koska hevosta ei voi ihmisen tapaan ohjata sanallisesti, on kuvaajan käytettävä muita keinoja. Emmi pyrkii tekemään kuvaustilanteesta mahdollisimman rauhallisen ja tulkitsemaan hevosen elekieltä. Emmin omasta vuosien hevostausta on jokaisissa kuvauksissa hyötyä.

Kärsivällisyys kuvattaessa on avainasemassa, kun odotetaan että hevonen tuntee olonsa levolliseksi. Emmi sanoo hevosten olevan yksiä vaikeimmista kuvauskohteista, mutta olevan ehdottomasti vaivan arvoisia.

- Hevonen on maailman kaunein eläin, niin kiehtova yhdistelmä voimaa ja herkkyyttä.

Katso lisää Emmin kuvia täältä ja Ystäväni hevosen Instagramista!

Kommentit
 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.

 • Unelmien ratsastusleirillä tärkeintä on oma motivaatio

  Tärkeintä ratsastusleirille on pakata mukaan hyvä asenne.

  Aiotko tänä kesänä ratsastusleirille? Monen ratsastajan pitkä odotus päättyy, kun leirit starttaavat kesän koittaessa. Miten tehdä omasta leirikokemuksesta unelmien täyttymys? Kun hevoset hoidetaan ratsastusleirillä hyvin, niiden kanssa on mukavaa oppia uusia asioita. Samoin onnistunut leiri pitää sisällään hyvää ruokaa, kannustavat opettajat, tarpeeksi vapaa-aikaa sekä mukavia leirikavereita.