Hyppää pääsisältöön

Lapsille mieluinen kesäloma ei ole rahasta kiinni

Loman ei tarvitse maksaa paljoa.
Loman ei tarvitse maksaa paljoa. Kuva: Shutterstock kesäloma

Lapselle tärkeintä on perheen yhdessäolo, muistuttaa Mannerheimin lastensuojeluliiton psykologi Marie Rautava.

Huvipuistojen mainokset täyttävät kohta tv-ruudut ja lasten päät. Päiväretki huvipuistoon on mukava ohjelmanumero, mutta hintalappu nousee äkkiä useihin satoihin euroihin. Kaikilla lapsiperheillä ei ole siihen varaa tai halua. Lomalennot, laivaristeilyt ja hotelliyöpymiset ovat nekin liikaa monen perheen taloudelle. Mitä kesälomalla sitten voi tehdä, jos on matti kukkarossa?

Paljonkin. Ensimmäisenä voi lopettaa murehtimisen lasten kesälomasta.

- Lapset eivät menetä mitään, vaikka eivät pääsisikään huvipuistoon tai muihin erikoispaikkoihin. Tutkimusten perusteella lapset eivät halua lomalta jänniä elämyksiä vaan nimenomaan kiireetöntä yhdessäoloa vanhempien kanssa, sanoo Mannerheimin lastensuojeluliiton ohjelmajohtaja Marie Rautava.

Suomen kaltaisessa luontomaassa mukava yhdessäolo ei paljoa maksa.

- Luontoon pääsee Suomessa hyvin helposti riippumatta siitä, missä asuu. On puistoja, metsiä, uimarantoja ja pyöräteitä. Tällaiset yhdessä tehdyt pikkureissut antavat lapsille aivan yhtä paljon kuin isommatkin matkat, Rautava sanoo.

Psykologi korostaa, että aikuiselle tavalliset kokemukset ovat usein lapsille ihmeellisiä. Esimerkiksi piknik puistossa tai vaikka pihaleikki, johon kaikki talon aikuiset osallistuvat, voivat olla lapselle mieleenpainuvia kokemuksia.

Kaveri mukaan

Pitkät ajomatkat, suuret odotukset ja isot kustannukset muodostavat Rautavan mukaan huonon yhdistelmän. Lapsen tyytyväisyydestä kun ei ole päivän päätteeksi takuita.

- Siinä voi vanhemman pinna kiristyä, kun on ensin nähty kauheasti vaivaa matkan eteen ja sitten lapsi protestoikin, että huono paikka.

Kaikenikäiset lapset kaipaavat vanhempiensa seuraa, mutta koululaisille myös kaverit ovat tärkeitä. Tällöin kannattaa miettiä lapsen ystävän ottamista mukaan reissuun.

- Kaverin ottaminen viikonlopuksi mökille mukaan voi olla hyvä idea. Siinä saa lapsi seuraa ja kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta päästä mökille.

Rautava pitää tärkeänä, että lomasuunnitelmia – suuria tai pieniä – mietitään yhdessä lapsen kanssa. Jo pelkkä juttelu antaa lapselle tunteen siitä, että häntä arvostetaan.

- Lapset kuitenkin myös ymmärtävät, että kaikki suunnitelmat eivät aina voi toteutua. Jos huvipuisto tai muu matka jää tekemättä, lapsi kyllä toipuu pettymyksestä, Rautava sanoo.

Näin vietät edullisen kesäloman

Frisbeegolf

Frisbeegolf on koko perheen laji, joka nimensä mukaisesti yhdistää golfin ja liitokiekon heittelyn. Tarkkuusheittoja voi harjoitella ensin kotipihassa ja sen jälkeen suunnata radalle. Suomessa on satoja frisbeegolfratoja, joista suurin osa on maksuttomia. Ratoja voi etsiä esimerkiksi täältä. Yksityisillä radoilla pelimaksut vaihtelevat muutamasta eurosta kymppiin.

Kirjastojen taidenäyttelyt

Lapsen silmissä Picassolla ja paikallisella läänintaiteilijalla ei ole niin suurta eroa. Pienemmillä paikkakunnilla gallerioita ja taidemuseoita on niukasti, mutta kirjasto löytyy joka kunnasta. Kirjastoissa on yleensä kesäisin aina jokin taidenäyttely. Pitäisikö se käydä katsomassa?

Pihapelit

Oma tai talonyhtiön piha voi tarjota lapselle mielekästä tekemistä, kunhan kesävarustus on kunnossa. Kroketin ja mölkyn kaltaiset pihapelit eivät paljoa maksa. Puhallettavasta uima-altaasta riittää paljon iloa. Lapset voi komentaa altaaseen vaikka pesemään kaikki huushollin legot.

Ilmaiskonsertit

Raja-aita lasten ja aikuisten musiikin välillä on keksitty. Vie lapsesi rohkeasti kuuntelemaan myös aikuisille suunnattua musiikkia. Useimpien kaupunkifestivaalien yhteydessä on paljon ilmaiskonsertteja. Niiden tunnelmasta kannattaa lähteä nauttimaan vähän kauempaakin.

Liikennepuistot

Kaupunkien liikennepuistoissa lapsi pääsee polkuauton rattiin. Jossain puistoissa lapsi voi suorittaa oman ajokorttinsa. Muista ottaa oma kypärä mukaan! Jos asut Etelä-Suomessa ja urbaanien raunioiden kaivelu kiinnostaa liikennesääntöjä enemmän, kannattaa käydä katsomassa Espoossa sijaitsevaa Karamalmin hylättyä liikkennepuistoa.

Telttailu takapihalla

Halpa kupoliteltta irtoaa kaupasta alle 20 eurolla. Ei sillä napajäätikölle lähdetä, mutta nukkuu yön takapihalla.

Lähialuematkailu

Onko maakunnan jokainen nähtävyys varmasti nähty? Kokeilepa googlata ja saatat yllättyä. Paikallismuseot, kirkot ja kotieläintilat tarjoavat lapsille paljon nähtävää ja koettavaa.

Elokuvateattereiden päivänäytökset

Pakene lasten kanssa hellettä viileään, puolityhjään elokuvateatteriin. Kesäisin elokuvateatterit alentavat hintoja etenkin päivänäytöksiin. Sarjalipulla säästää eniten.

Edullista kaupunkimajoitusta verkosta

Jos mielit lähteä kaupunkiin viikonloppuretkelle, edullista majoitusta kannattaa etsiä verkosta. Isommalle perheelle hotellimajoitus voi usein olla hieman hankala ratkaisu. Mm. Airbnb-verkkosivuston kautta voit etsiä yksityisten ihmisten vuokraamia koteja. Esimerkiksi Helsingin kantakaupungista kolmion saa käyttöönsä edullisimmillaan 75 eurolla vuorokausi.

Lähtekää peliin

Maaseudulla pelataan pesäpalloa, kaupungeissa jalkapalloa. Kummatkin lajit tarjoavat lapselle paljon ihmeteltävää. Alasarjan otteluun lippujen hinnat eivät päätä huimaa.

Lue lisää: Tällaisia ovat lasten kesälomaunelmat.

Kerro meille omat vinkkisi kesäaktiviteeteiksi. Onko teidän perheessä keksitty hyviä ja edullisia tapoja viettää kesälomaa?

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Vanhemmuus

 • Ainutlaatuiset kakarat – ymmärtääkö kirjallisuus 2010 -luvun lasta?

  Tutkin Nummen Karkkipäivää ja Aapelin Pikku Pietarin pihaa

  Nykyvanhemmat ymmärtävät lapsiaan paremmin kuin yksikään aikaisempi sukupolvi. Lapset ovat osallisia ja kantavat yhä enemmän vastuuta itsestään. Toimittaja Maija Puska pohtii esseessään, kuinka yllättävän samanlaisina lapset kuvataan 1950- ja 2010-luvun teoksissa. Onko mahdollista olla lapsi, jos aikuiset loistavat poissaolollaan? 2010-luvun kaupunkilaislapsi on ainutlaatuinen.

 • Kahden lapsen äiti, Satu Saarinen: “Kun biologisia lapsia ei kuulunut, oli adoptio meille luonnollinen vaihtoehto”

  Satu Saarinen on kahden adoptiolapsen äiti.

  Samalla kun Satu Saarisen isä eli viimeisiä hetkiään, sai Satu miehensä kanssa iloisen puhelun. Heistä tulisi pienen pojan vanhemmat. Kun toisesta rakkaasta oli luovuttava, saapui uusi rakas ihminen perheeseen. Oli aika hakea 2-vuotias poika kotiin Etelä-Afrikasta, Johannesburgista. Myöhemmin perheeseen saatiin myös pieni tyttö.

 • Marja Hintikka: Häpeäisit, läski äiti!

  Lopetetaan raskaana olevien ulkonäön arviointi. Nyt!

  “Katselinkin, että miten olit noin lihonut! Posketkin olivat kummasti pyöristyneet.” Näin todettiin Marja Hintikalle, kun hän kertoi odottavansa kolmatta lastaan. Marjan mielestä nyt on tullut aika julistaa raskausrauha ja lopettaa odottavien äitien ulkonäön kommentointi!

 • Perheen kanssa luontoretkellä – onnistuuko 12 kilometrin patikkaretki pienten kanssa?

  Mitä tarvitaan onnistuneeseen luontoretkeen lasten kanssa?

  Luonnossa olo lisää niin aikuisten kuin lastenkin hyvinvointia ja vähentää stressiä. Yhdessä kokemisen ja selviytymisen riemu tekee hyvää koko perheelle! Näin lupailevat tutkimukset ja luontosivustot. Mutta mahtaako käytännön kokemus olla aivan näin riemukas? Päätimme testata, kestääkö vanhemmilla hermo vai palaako pinna, kun luontoretkellä on mukana on kaksi alle kouluikäistä lasta, ja edessä 12 kilometriä vaativaa patikkamaastoa? Entä kuinka sujuu koko retken kruunaava telttayö?

 • Marja Hintikka: Pojat ei tanssi balettia

  Kasvatetaan lapsista ihmisiä!

  Yksi varhaisimmista muistoistani on päiväkerhosta, jossa istun isolla punaisella tuolilla. Se on rangaistus riehumisesta. Selkäni takana kaikki tytöt leikkivät kotia. Käännyn katsomaan ja sisälläni käy kauhunväristys - en ikinä halua leikkiä noin tyhmiä juttuja! Muistan tunteen kuin eilisen, sillä se oli minulle täyttä totta. Kotileikki ja perinteiset “tyttöjen jutut” eivät ikinä olleet suosikkejani lapsuudessa. Entä sitten, pohtii Marja Hintikka.

 • Tylsyys kuuluu hyvään lapsuuteen – sopivina annoksina

  Tylsyyden sieto on tärkeä taito - lapselle ja aikuiselle.

  Tylsyyttä on hyvä oppia sietämään, sillä se aktivoi mielikuvitusta ja luovuutta. Vanhemman olisi tärkeää kuunnella lasta, jotta hän tietäisi onko tylsyys hetkellistä vai onko taustalla muutakin, sanoo perheterapeutti ja koulutusjohtaja Eira Tikkanen Suomen Mielenterveysseurasta.

 • Mitä lapset ajattelevat leikkivistä aikuisista?

  Vannotko leikkimisen nimeen vai onko leikki lasten juttu?

  Toiset vanhemmat vannovat leikkimisen nimeen, toiset taas ajattelevat, että leikki on lasten juttu. Mitä lapset ajattelevat leikkivistä aikuisista?

 • "Prinsessatkin huutaa joskus" - elämää aistiyliherkän lapsen kanssa

  MHL yllätti aistiyliherkän uhmaikäisen lapsen yh-äidin

  Sensorisen integraation häiriöön kuuluva aistiyliherkkyys on valtaosalle suomalaisista vielä vieras asia, vaikka häiriönä se ei ole uusi eikä harvinainen. Kukka Sariola sai ensimmäiset merkit kuopuksensa Ellin aistiyliherkkyydestä heti itkuisen vauvan synnyttyä. Arki uhmaikäisen SI-lapsen kanssa vaatii vahvaa ennakointia, tilannetajua ja aikaa. Vanhemman jaksamista tukevat pienetkin onnistumisen ilot.

 • Näin ratkaiset 5 kiperää tilannetta isovanhempien kanssa

  Tasapaino on mahdollista löytää!

  Isovanhemmat ovat monen pikkulapsiperheen paras selviytymiskeino arjessa: mummot ja papat auttavat parhaansa mukaan asiassa kuin asiassa. Läheskään aina apua ei kuitenkaan eri syistä ole tarjolla. Joskus isovanhemmat kokevat, että he ovat tehtävänsä tehneet, toisinaan perheiden vaatimuslistat ovat mahdottomia. Miten voisi löytää sopivan tasapainon isovanhempien, lasten ja lastenlasten suhteessa? Näin asiantuntija ratkaisisi viisi kiperää - ja monelle tuttua - tilannetta.

 • Marja Hintikka: Isovanhemmuus on hukassa

  Olkaa kiitollisia osallistuvista isovanhemmista.

  "Pahimpina hetkinä en kuitenkaan voinut mitään katkerille ajatuksille jotka kumpusivat mieleeni, kun seurasin vierestä ystäviä, joille tuotiin rotinoita päivittäin ja joiden esikoista tarjouduttiin ottamaan yökylään, kun vauvan kanssa oli haasteita. Mummukateus iski, pahemman kerran." Näin sanoo Marja Hintikka, joka on jo laatinut itselleen listan siitä, millainen mummo hän itse aikoo olla.

 • Biologinen lapsi on uusperheen liima

  Väestöliitto: yhteinen lapsi suojelee uusperhettä erolta.

  Uusperheen perustamiseen liittyvä uuden aikaperspektiivin opettelu on kimurantti juttu. Onko sopivaa tehdä yhteisiä lapsia, kun on jo elettyä elämää takana? Jaksaisiko vauva-arkea enää? Harmittaisiko lapsen tekemättä jättäminen? Kansainvälisten tutkimusten mukaan ratkaisu olisi hyvinkin simppeli - yhteinen biologinen lapsi kannattaisi tehdä. Tilastollisesti nimittäin yhteinen biologinen lapsi, jos mikä, auttaa uusperhettä pysymään kasassa.