Hyppää pääsisältöön

Lapsille mieluinen kesäloma ei ole rahasta kiinni

Loman ei tarvitse maksaa paljoa.
Loman ei tarvitse maksaa paljoa. Kuva: Shutterstock kesäloma

Lapselle tärkeintä on perheen yhdessäolo, muistuttaa Mannerheimin lastensuojeluliiton psykologi Marie Rautava.

Huvipuistojen mainokset täyttävät kohta tv-ruudut ja lasten päät. Päiväretki huvipuistoon on mukava ohjelmanumero, mutta hintalappu nousee äkkiä useihin satoihin euroihin. Kaikilla lapsiperheillä ei ole siihen varaa tai halua. Lomalennot, laivaristeilyt ja hotelliyöpymiset ovat nekin liikaa monen perheen taloudelle. Mitä kesälomalla sitten voi tehdä, jos on matti kukkarossa?

Paljonkin. Ensimmäisenä voi lopettaa murehtimisen lasten kesälomasta.

- Lapset eivät menetä mitään, vaikka eivät pääsisikään huvipuistoon tai muihin erikoispaikkoihin. Tutkimusten perusteella lapset eivät halua lomalta jänniä elämyksiä vaan nimenomaan kiireetöntä yhdessäoloa vanhempien kanssa, sanoo Mannerheimin lastensuojeluliiton ohjelmajohtaja Marie Rautava.

Suomen kaltaisessa luontomaassa mukava yhdessäolo ei paljoa maksa.

- Luontoon pääsee Suomessa hyvin helposti riippumatta siitä, missä asuu. On puistoja, metsiä, uimarantoja ja pyöräteitä. Tällaiset yhdessä tehdyt pikkureissut antavat lapsille aivan yhtä paljon kuin isommatkin matkat, Rautava sanoo.

Psykologi korostaa, että aikuiselle tavalliset kokemukset ovat usein lapsille ihmeellisiä. Esimerkiksi piknik puistossa tai vaikka pihaleikki, johon kaikki talon aikuiset osallistuvat, voivat olla lapselle mieleenpainuvia kokemuksia.

Kaveri mukaan

Pitkät ajomatkat, suuret odotukset ja isot kustannukset muodostavat Rautavan mukaan huonon yhdistelmän. Lapsen tyytyväisyydestä kun ei ole päivän päätteeksi takuita.

- Siinä voi vanhemman pinna kiristyä, kun on ensin nähty kauheasti vaivaa matkan eteen ja sitten lapsi protestoikin, että huono paikka.

Kaikenikäiset lapset kaipaavat vanhempiensa seuraa, mutta koululaisille myös kaverit ovat tärkeitä. Tällöin kannattaa miettiä lapsen ystävän ottamista mukaan reissuun.

- Kaverin ottaminen viikonlopuksi mökille mukaan voi olla hyvä idea. Siinä saa lapsi seuraa ja kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta päästä mökille.

Rautava pitää tärkeänä, että lomasuunnitelmia – suuria tai pieniä – mietitään yhdessä lapsen kanssa. Jo pelkkä juttelu antaa lapselle tunteen siitä, että häntä arvostetaan.

- Lapset kuitenkin myös ymmärtävät, että kaikki suunnitelmat eivät aina voi toteutua. Jos huvipuisto tai muu matka jää tekemättä, lapsi kyllä toipuu pettymyksestä, Rautava sanoo.

Näin vietät edullisen kesäloman

Frisbeegolf

Frisbeegolf on koko perheen laji, joka nimensä mukaisesti yhdistää golfin ja liitokiekon heittelyn. Tarkkuusheittoja voi harjoitella ensin kotipihassa ja sen jälkeen suunnata radalle. Suomessa on satoja frisbeegolfratoja, joista suurin osa on maksuttomia. Ratoja voi etsiä esimerkiksi täältä. Yksityisillä radoilla pelimaksut vaihtelevat muutamasta eurosta kymppiin.

Kirjastojen taidenäyttelyt

Lapsen silmissä Picassolla ja paikallisella läänintaiteilijalla ei ole niin suurta eroa. Pienemmillä paikkakunnilla gallerioita ja taidemuseoita on niukasti, mutta kirjasto löytyy joka kunnasta. Kirjastoissa on yleensä kesäisin aina jokin taidenäyttely. Pitäisikö se käydä katsomassa?

Pihapelit

Oma tai talonyhtiön piha voi tarjota lapselle mielekästä tekemistä, kunhan kesävarustus on kunnossa. Kroketin ja mölkyn kaltaiset pihapelit eivät paljoa maksa. Puhallettavasta uima-altaasta riittää paljon iloa. Lapset voi komentaa altaaseen vaikka pesemään kaikki huushollin legot.

Ilmaiskonsertit

Raja-aita lasten ja aikuisten musiikin välillä on keksitty. Vie lapsesi rohkeasti kuuntelemaan myös aikuisille suunnattua musiikkia. Useimpien kaupunkifestivaalien yhteydessä on paljon ilmaiskonsertteja. Niiden tunnelmasta kannattaa lähteä nauttimaan vähän kauempaakin.

Liikennepuistot

Kaupunkien liikennepuistoissa lapsi pääsee polkuauton rattiin. Jossain puistoissa lapsi voi suorittaa oman ajokorttinsa. Muista ottaa oma kypärä mukaan! Jos asut Etelä-Suomessa ja urbaanien raunioiden kaivelu kiinnostaa liikennesääntöjä enemmän, kannattaa käydä katsomassa Espoossa sijaitsevaa Karamalmin hylättyä liikkennepuistoa.

Telttailu takapihalla

Halpa kupoliteltta irtoaa kaupasta alle 20 eurolla. Ei sillä napajäätikölle lähdetä, mutta nukkuu yön takapihalla.

Lähialuematkailu

Onko maakunnan jokainen nähtävyys varmasti nähty? Kokeilepa googlata ja saatat yllättyä. Paikallismuseot, kirkot ja kotieläintilat tarjoavat lapsille paljon nähtävää ja koettavaa.

Elokuvateattereiden päivänäytökset

Pakene lasten kanssa hellettä viileään, puolityhjään elokuvateatteriin. Kesäisin elokuvateatterit alentavat hintoja etenkin päivänäytöksiin. Sarjalipulla säästää eniten.

Edullista kaupunkimajoitusta verkosta

Jos mielit lähteä kaupunkiin viikonloppuretkelle, edullista majoitusta kannattaa etsiä verkosta. Isommalle perheelle hotellimajoitus voi usein olla hieman hankala ratkaisu. Mm. Airbnb-verkkosivuston kautta voit etsiä yksityisten ihmisten vuokraamia koteja. Esimerkiksi Helsingin kantakaupungista kolmion saa käyttöönsä edullisimmillaan 75 eurolla vuorokausi.

Lähtekää peliin

Maaseudulla pelataan pesäpalloa, kaupungeissa jalkapalloa. Kummatkin lajit tarjoavat lapselle paljon ihmeteltävää. Alasarjan otteluun lippujen hinnat eivät päätä huimaa.

Lue lisää: Tällaisia ovat lasten kesälomaunelmat.

Kerro meille omat vinkkisi kesäaktiviteeteiksi. Onko teidän perheessä keksitty hyviä ja edullisia tapoja viettää kesälomaa?

Kommentit