Hyppää pääsisältöön

Rahat vai luonto?

Lankeaako lasku vesiensuojelusta kunnan puhdistamolle vai saastuttavalle yritykselle?
Lankeaako lasku vesiensuojelusta kunnan puhdistamolle vai saastuttavalle yritykselle? Kuva: Yle, MOT jätteet

Miksi HKScan on rikkonut ympäristölupaansa jo viisi vuotta? Joko forssalainen biokaasuyhtiö Envor Group noudattaa jätevedelleen säädettyjä raja-arvoja? Miksi kierrätysöljy-yritys Ekoportin ongelmajätteiden siivouskulut ovat kaatumassa veronmaksajalle?

MOT tutkii jälleen ympäristölupien valvontaa. Aiheen käsittely alkoi helmikuussa ohjelmassa Jäteparonin likabisnes. Tuolloin kerroimme kierrätysyhtiö Envor Groupin poliisitutkintaan johtaneista rötösepäilyistä.

Talvivaaran ympäristökatastrofi herätti keskustelua suomalaisen ympäristövalvonnan hampaattomuudesta. MOT kysyy, onko vastuu ympäristölupien noudattamisesta lupien valvojilla vai yrityksillä itsellään.

Valtaosa ympäristöluvan saaneista yrityksistä noudattaa lupiaan. MOT:n selvitys ELY-keskusten tekemistä kehotuksista paljastaa, että kohtelias ja neuvotteleva valvontatyyli ei riitä, kun yrityksellä ei ole halua toimia ympäristölupansa mukaisesti.

Ympäristövalvontaa yritettiin 2012 terävöittää valvontaohjeita tiukentamalla. Esimerkiksi uhkasakkoja sisältävät hallintopakot ovat kuitenkin hidas keino pakottaa yritys noudattamaan ympäristölupaansa, sillä niistä seuraa usein vuosien valituskierre hallinto-oikeuksiin.

Loppulasku ympäristölupien rikkomisen seurauksista lankeaa edelleen usein veronmaksajalle.

MOT avaa hankkeita, joissa yritykset ovat vedättäneet kunnalliset jätevedenpuhdistamot hoitamaan ongelmansa. Puhdistamot ovat pakotettuja tekemään lisäinvestointeja vedenpuhdistukseen pitääkseen päästöt lupien sallimissa rajoissa silloinkin, kun yritykset eivät rajoituksista välitä.

MOT: Ympäristörötös kannattaa aina!
TV1 1.6.2015 klo 20.00

Ympäristö

Kommentit