Hyppää pääsisältöön

Suomalaiset hallitsivat Ludwigsburgin avajaiskonserttia

Kapellimestari Pietari Inkinen.
Kapellimestari Pietari Inkinen. Kuva: Jan David Günther pietari inkinen

Perjantaina 15. toukokuuta 2015 käynnistettiin Baden-Württenbergin osavaltiossa Saksassa Ludwigsburger Schlossfestspiele -niminen musiikkifestivaali, jonka taiteellisena johtajana on tänä vuonna Pietari Inkinen. Kirjallisuuden tutkija Leena Eilittä sattui paikalle ja päätti kirjoittaa meille musiikkikirjeen Saksanmaalta.

Ylioppilaskunnan laulajat.
Ylioppilaskunnan laulajat. Kuva: Karoliina Bärlund. yl

Inkisen kädenjälki näkyi vahvasti festivaalin avajaiskonsertissa, jonka aloitti Ylioppilaskunnan Laulajat. Traagisia mutta yleisöä ilmiselvästi koskettavia Sibeliuksen lauluja Venematka ja Sydämeni Laulu seurasi avauspuheenvuoro, joka toi hieman yllättäen poliittisen tulkinnan festivaaliin tämänvuotiseen identiteetti-teemaan. Turkkilaistaustainen, Saksan vihreitä edustava Cem Özdemir korosti monikulttuurisen identiteetin tärkeyttä Saksassa, jossa monikulttuurillisuus on joutunut vaaraan pegidan kaltaisten liikehdintöjen myötä.

Festivaaliorkesterin hienoa Bach-konserttia kahdelle viululle, jossa Inkisen lisäksi esiintyi solistina taidokas Gustavo Surgik, seurasi Sibeliuksen Kullervo. Jorma Hynnisen ja Helena Juntusen vaikuttavat tulkinnat Kullervon vaiheista, joita säesti Ylioppilaskunnan laulajien kuoro, kirvoittivat yleisön entusiastiset aplodit.

Aina vuodesta 1933 lähtien järjestetyn Ludwigsburger Schlossfestspielen puitteet ovat 1733 valmistuneessa Ludwigsburgin linnassa, joka toimi tuolloin itsenäisen Württenburgin valtion hallitsijan asuntona. Useaan otteeseen laajennettun barokkimaisen linnan historia on mielenkiintoinen sisältäen mm. Napoleonin vierailun ja yhteydet niin Venäjän hallitsijasukuun kuin Englannin kuningashuoneeseen.

Satojen huoneiden lisäksi linnaan kuuluu laaja puisto sekä yhä käytössä olevat kirkko ja teatteri (katso kuvia alla). Viktoria Mullovan viulukonsertti oli linnan kirkossa, jonka barokkimainen koristelu heräsi eloon Mullovan eteerisessä soitossa, jonka ohjelmisto sisälsi Bachin lisäksi moderneja säveltäjiä.

Die Martha im Schlosstheater.
Die Martha im Schlosstheater ‘Erste Schritte‘. Die Martha im Schlosstheater. die martha im schlosstheater

Linnan teatterissa sai puolestaan ensi-iltansa kappale Die Martha im Schlosstheater ‘Erste Schritte‘. Tämä itävaltalaisen Martha Laschkolnigin ja serbialaisen Jelena Poprzanin esitys, joka oli tarkoitettu sekä lapsille että aikuisille, johdatti musiikin ja klovnimaisten temppujen avulla fantasian maailmaan, jossa kaikki on mahdollista.

Esitys hyödynsi vanhan linnan teatterin alkuperäistä mekaniikkaa ja sen historiallisia maalattuja lavasteita, jotka toivat suorastaan surrealistisen sävyn teatterikappaleelle, jota esitetään vielä useita kertoja kesän aikana.

Jordi Savall.
Jordi Savall. Jordi Savall. jordi savall

Festivaalin avausviikonloppu huipentui latinalaisiin rytmeihin, joihin johdatteli Jordi Savall, Folias Antiguas & Criollas –yhtye. Otsikolla “Vanha ja Uusi Maailma“ yhtye esitti mm. Diego Ortizin, Gaspar Sanzin, Santiago de Murcian ja Francisco Correa de Arauxon sävellyksiä harvinaisilla instrumenteilla, jotka kykenivät erilaisten äänitehosteiden avulla laajentamaan musiikillisuuden piiriä. Tanssijatar Donaji Esperanzan sensuelli flamenco vahvisti konsertin monitaiteellisuutta, johon kuului myös laulua.

Ryhmän toinen johtaja on alunpitäen katalanialainen Savall, joka on tunnettu paitsi muusikkona ja musiikipedagogina myös kannanotoistaan. Viime vuonna hän kieltäytyi Espanjan valtion kulttuuripalkinnosta valtion harjoittaman politiikan takia.

Ludwigsburger Schlossfestspiele jatkuu aina heinäkuun puoliväliin saakka runsaalla ohjelmalla, joka sisältää sekä modernia että klassista musiikkia useista maista.

Ludwigsburg, joka sijaitsee lähellä Stuttgartia, on helposti saavutettavissa niin lento- kuin maateitsekin, ja se tarjoaa ympäristöineen lukuisia tutustumisenarvoisia kohteita, joihin kuuluu mm. aikanaan vallankumouksellisen kirjailijan Schillerin syntymäkaupunki Marbach.

Terveisin Ludwigsburgista,

Leena

Kirjoittaja Leena Eilittä on kirjallisuuden tutkija ja Helsingin yliopiston dosentti.

Missä päin maailmaa tai koto-Suomea matkustit? Mitä innostavaa näit tai kuulit? Jaa elämyksesi muiden klassisen fanien kanssa ja kirjoita meille juttu matkaltasi. Lähetä meille yhteystietosi eli sähköpostisoitteesi tai puhelinnumerosi palautelomakkeen kautta, niin otamme yhteyttä.

 • Pohjolan Puccini, säveltäjä Tauno Pylkkänen oli punaorpo – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 22. maaliskuuta.

  Teatteriperheeseen adoptoidusta punaorvosta, Tauno Pylkkäsestä (1918 - 1980) kasvoi varhaiskypsä ja lahjakas nuori säveltäjä. Pylkkänen oli omana aikanaan erittäin suosittu oopperasäveltäjä, jota kutsuttiin lempinimellä ”Pohjolan Puccini”. Menestyksestä huolimatta Pylkkänen alkoholisoitui. Hän koki traagisen kohtalon aikana, jolloin homoseksuaalisuutta pidettiin rikoksena.

 • Tanssii orkesterin kanssa

  Tanssii orkesterin kanssa

  Viiden yhdysvaltalaisen säveltäjän musiikkia esittelevä julkaisu on monipuolinen kokonaisuus. Orkesterin käsittely on kaikilla mukana olevilla nykysäveltäjillä sujuvaa ja hallittua. Jokainen tekijä myös ottaa lähtökohdakseen orkesterin soivuudet ja rakentavat ilmaisuaan sen päälle.

 • Moniäänisiä yksinpuheluja

  Moniäänisiä yksinpuheluja

  On aina kiinnostavaa kuulostella, miten laajempien esityskokoonpanojen kanssa aateloituneet säveltäjät kiteyttävät ja muovaavat ilmaisuaan soolosoittimille kirjoitetuissa teoksissaan.

 • Grace Williamsin aiemmin kuulematonta sävelistöä

  Grace Williamsin aiemmin kuulematonta sävelistöä

  ”En halua olla Lontoossa. Haluan vain tulla kotiin ja elää mukavasti meren läheisyydessä”, kirjoitti säveltäjä Grace Williams (1906–1977) 1940-luvun puolivälissä.