Hyppää pääsisältöön

Timanttikoirien vuosi 1984

The Pin Ups: Floyd Superstar, Pete Europa, Grandma Delay ja Taxi Gabi
The Pin Ups: Floyd Superstar, Pete Europa, Grandma Delay ja Taxi Gabi The Pin Ups: Floyd Superstar, Pete Europa, Grandma Delay ja Taxi Gabi Kuva: Jari Flinck timanttikoirien vuosi

Futut, gootit, kalpeat pojat, uusromantikot, dandyt ja mustahuulet...

Pete Europan dokumenttielokuva Timanttikoirien vuosi 1984 on sisäpiiriläisten itsetietoinen kertomus Helsingin klubeista, kulttuurisesta murroksesta, kalpeista pojista ja mustahuulista. Se peilaa Helsingin öistä kulttuurivallankumousta, pienen etujoukon irtiottoa 1980-luvun alun ahdistavasta ilmapiiristä.

Dokumentti kertoo kiehtovasta ajasta 1979–1985, jolloin Helsingin underground-piirit, ja niiden mukana koko Suomi, pyrkivät siirtymään meikkaavien miesten ja koristeellisten naisten myötä uuteen, vapaaseen ja monimuotoiseen sosiaaliseen aikaan.

Katutason ilmiöt alkoivat valloittaa Kekkoslovakiaa: syntyi pienlehtiä, radiotoimintaa, muotia, klubeja ja musiikkia. Uusia taidemuotoja syntyi – ja myös ihmiset tunsivat itse olevansa uusi taidemuoto. Futut, gootit, kalpeat pojat, uusromantikot, dandyt ja mustahuulet kokoontuivat Einstein A Go Go- ja Bela Lugosi -klubeille.

Nainen ja kylpyamme
Nainen ja kylpyamme Kuva: Ella Ruohonen timanttikoirien vuosi

1980-luvun alkua muistelevat kertojana toimivan Pete Europan (Petri Hakkarainen) lisäksi muun muassa General Njassa, Mauno Paajanen (Twiggy Oliver), Ari Hirvonen (Sally Flesh), Pekka Hakala (Jay Havanna), Marko von Konow, Jukka Lindfors, Jari Kauppinen ja Wilma Vainikainen. Yhtyeistä mukana ovat muun muassa The Nights of Iguana, Pinups, Hefty Load, Musta Paraati, Shadowplay, Jimi Sumen, Twiggy Oliver ja PIM.

Timanttikoirien vuosi 1984 sai tv-ensi-iltansa Teemalla 16.4.2011 osana 1980-luvulle omistettua Teemalauantaita.

  • Timanttikoirien vuosi 1984, Suomi 2010. Ohjaus & käsikirjoitus Pete Europa, kuvaus Arttu Peltomaa, äänitys Eka Vepsä, leikkaus Kari Elovuori, musiikki Pekka Hakala. Tuotanto Jouko Aaltonen, Illume Oy.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa