Hyppää pääsisältöön

Apua!

the beatles
the beatles Kuva: EPA the beatles elokuvassa help!

Neljällä brittinuorukaisella on kiire. Eletään vuotta 1964. John Lennon ja Ringo Starr ovat 24-vuotiaita, Paul McCartney 22 ja George Harrison 21.

The Beatles kiertää ympäri maailmaa: alkuvuonna ensimmäinen Yhdysvaltain vierailu ja esiintyminen televisiossa 73 miljoonalle katsojalle. Keväällä 37 konserttia vajaassa kuukaudessa: Tanskassa, Hollannissa, Hong Kongissa, Australiassa ja Uudessa Seelannissa.

Kesällä ensimmäinen pitkä elokuva, A Hard Day’s Night ja uusi samanniminen albumi. Syksyllä 30 konsertin kiertue Yhdysvalloissa ja sen jälkeen kuukauden kiertue Englannissa Ja uusi albumi, Beatles For Sale, joulumarkkinoille.

The Beatles onnistuu kaikessa. Se paistattelee julkisuudessa ja on sekä kriitikkojen että yleisön lemmikki. Koko maailma tuntee Beatlesin.

The Beatlesin vuosi 1965 alkaa hektisesti. Nuorukaisia kuskataan Bahamasaarilta Itävallan alpeille ja Buckinghamin palatsista Salisburyn taistelukentille. Välillä ollaan studiossa tekemässä uutta musiikkia. Syntyy Help! - The Beatlesin toinen elokuva ja samanniminen albumi. Elokuvan ensi-ilta on Lontoossa loppukesällä 1965, ja luonnollisestikin kuninkaalliset ovat läsnä ensi-illassa. Ja pian mennään taas ympäri Eurooppaa, sen jälkeen Amerikkaan, ja sieltä tultua pitäisi alkaa jälleen tekemään uutta levyä. Ei mikään ihme, että The Beatlesin toisesta elokuvasta tuli Help! - Apua! Huutomerkin kera.

Filmiryhmässä puhutaan Help!-elokuvasta torstaina 4.6.2015 ja uusintana tiistaina 9.6.2015. Jukka Mikkolan vieraina studiossa ovat elokuva- ja Beatles-diggarit Jake Nyman ja Asko Alanen.

The Beatlesin vauhti oli kova. Ensimmäisestä elokuvasta A Hard Day's Night oli aikaa vain yksi vuosi, tosin yksi hyvin työntäyteinen vuosi. Ja myös taloudellisesti oli edetty vauhdikkaasti. The Beatlesin vuoden 1965 liikevoitoksi mainitaan noin sata miljoonaa dollaria!

Voidaan sanoa, että elokuvana Help! oli monellakin tapaa loogista jatkoa A Hard Day’s Nightille.

Elokuvan pääosassa oli edelleen maailmankuulu yhtye, joka sävelsi, sanoitti, soitti, lauloi ja näytteli.

Ohjaaja oli sama kuin edellisessäkin elokuvassa: Richard Lester, mutta toisaalta, käsikirjoittajat olivat vaihtuneet.

Help!-elokuvan budjetti oli myös edellistä elokuvaa suurempi: vähintäänkin kolminkertainen A Hard Day's Nightiin verrattuna.

Help! oli värielokuva, kun A Hard Day's Night oli ollut mustavalkoinen.

"Kun ajatellaan The Beatlesia yhtyeenä, taiteellisena, luovana ryhmänä, oli Help!-elokuvan aika eräänlainen käännekohta The Beatlesin historiassa", sanovat Jake Nyman ja Asko Alanen.

"Lähes kaikki Helpin kuva-asetelmat on johdettu suoraan eri lajityyppien elokuvista”, kirjoittaa Jonathan Gould kirjassaan Can’t Buy Me Love. Hän mainitsee seikkailu-, sota-, rikos-, kauhu-, scifi- ja mykkäelokuvat.

Help!-elokuvan näkyvimmät vaikutteet tulevat 1960-luvun alun James Bond -elokuvista, joita oli tehty tuolloin neljä (Tohtori Ei, Istanbulissa, Kultasormi ja Pallosalama) vuodesta 1962 alkaen.

Myös Marx-veljesten elokuvat, eritoten Neljä naurettavaa naapuria (Duck Soup, 1933) mainitaan usein eräänä inspiraation lähteenä.

Kuten myös Blake Edwardsin Vaaleanpunainen pantteri (The Pink Panther, 1963).

Monet musiikkiesitykset ovat jo lähellä myöhempien musiikkivideoiden tyyliä. Elokuvassa kuullaan The Beatlesilta seitsemän esitystä: Help!, You're Going to Lose That Girl, You've Got to Hide Your Love Away, Ticket to Ride, I Need You, The Night Before ja Another Girl.

Opettele soittamaan Help!

Ehkä hieman yllättäen elokuvassa oli mukana myös klassista musiikkia: Wagneria, Tsaikovskia, Beethovenia ja Rossinia.

Suomeen Help!-elokuva tuli juuri joulun alla vuonna 1965. Täällä sitä esitettiin nimellä Apua! Televisiossa sitä on myöhemmin esitetty nimellä The Beatles: Help!

Kaikesta päätellen Help!-elokuvan maailmanlaajuinen yleisö sai mitä se halusi ja odotti, mutta kriitikoille Help! tuntui olevan vaikeampi pala kuin edellinen elokuva.

Elokuvakriitikko Philip French kirjoitti Helpistä: ”Kekseliäisyys perustuu silminnähtävään alkuperäisyyden olemattomuuteen. Johdonmukaisuuden ehdottomuus nojaa kaksiulotteisuuteen ja monimutkaisuus yksinkertaisuuteen”.

The Beatlesin kahden ensimmäisen elokuvan välillä tapahtui kaksi asiaa, jotka saattoivat olla merkityksellisiä yhtyeelle. Elokuussa 1964 Bob Dylanin kerrotaan tutustuttaneen The Beatlesin cannabiksen käyttöön. Ja vuoden 1965 alussa John Lennonin ja George Harrisonin kerrotaan käyttäneen ensi kertaa LSD:tä, vahingossa.

Beatlet ovat itse kertoneet pössytelleensä marihuanaa käytännöllisesti katsoen koko Help!-elokuvan teon ajan. Ehkä sen tekeminen oli siksi niin hauskaa.

Toisaalta miehet ovat kertoneet, etteivät oikeastaan pitäneet ollenkaan Help!-elokuvan tekemisestä. He tunsivat itsensä jotenkin ulkopuolisiksi, kuin avustajiksi omassa elokuvassaan, kuten John Lennon sanoi.

George Harrison puolestaan sanoi, että elokuvan tekeminen oli suurimmaksi osaksi odottelua, ja silti piti nousta joka aamu seitsemältä kuvauksiin. Ei ihme että miehet ajankulukseen hieman polttelivat ja naureskelivat.

Ja mitä pitäisi ajatella siitä, että elokuva on omistettu 1800-luvulla eläneelle Elias Howelle, miehelle joka keksi ompelukoneen.

Ja mitä pitäisi ajatella siitä, että samana kesänä kuin Help! sai ensi-iltansa, The Beatlesin jäsenille myönnettiin Brittiläisen imperiumin jäsenen kunniamerkit eli MBE-mitalit.

 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua