Hyppää pääsisältöön

ELÄMÄM KOULUSTA OPITTUA! LIFE !!!

Elämänkoululainen ylpeilee sillä, että ei ole saanut päättötodistusta tai valkolakkia. Etusivun Henkka pohtii, mitä elämänkoulussa opitaan.

Kolumni Henkka, Henry Tikkanen // Kuva: YleX

“Diplomi - insinööriksi en tullut enkä’ edes lastentarhan opettajaksi… Mut elämä se on opettanut viimesen päälle . LIFE !!!”

Näin ylistetään elämänkoulua eräässä Feissarimokat-sivustolle ikuistetussa Facebook-päivityksessä.

Mikä ihme on tämä elämänkoulu (tai elämän koulu, elämäm koulu, elämän kova koulu, elämän yli opisto tai lainasana high school of life), jonka monet listaavat Facebook-profiilissa koulutustaustaksi? Mitä siellä opitaan?

Selasin elämänkoulun kurssitarjontaa internetissä ja sain selville, että elämänkoululaisuus on ennen kaikkea asenne. Ymmärtääkseni elämänkouluun pääsee välttämällä sivistystä mahdollisimman tehokkaasti. Pätevimmät elämänkoululaiset lopettavat pänttäämisen jo peruskouluun. Lukioon pyrkivät vain pellet.

Havaintojeni perusteella yksi keskeisimmistä elämänkoulun opeista on se, että mielipiteet ovat faktoja, siis tosiasioita. Myös huhupuheet ovat totta, jos ne liittyvät millään tavalla kielteisesti esimerkiksi vähemmistöihin, työkkäriin, ilmastonmuutokseen tai yhteiskunnan lakeihin ja sääntöihin. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että kaikki mikä tukee omia ennakkoluuloja ja -käsityksiä on totta.

Elämänkoulussa ei tarvitse osata vieraita kieliä (tai edes äidinkieltä), koska evvk. High school of life! Elämänkoululainen tietää, että yksi suomalainen sotilas vastaa kymmentä ryssää, ruotsalaiset ovat homoja ja kansanedustajat ovat perseestä. Ja se on varma, että suomalaiset ovat maailman kovimpia ryyppäämään. Kyllä siinä silmäkulma kostuu, kun kiitospaita päällä juodaan viinaa veteraanien kunniaksi.

Missä elämänkoulu on? Onko sinne joku salainen sisäänpääsy kuten Harry Potterin Tylypahkaan, minne pääsee juoksemalla pää edellä juna-aseman seinään? Voisin uskoa sen.

Elämänkoulu opettaa myös väittelytekniikoita kuten “vittuilu loppuu väkivallalla”, “kannattaa kävellä eri puolella katua jos tulee vastaan” tai “tommonen pitäs viedä saunan taakse”. Perusperiaate menee jotenkin niin, että mielipiteesi ei voi olla väärä, koska se on sinun mielipiteesi, mutta kaikkien kanssasi eri mieltä olevien mielipide on väärä.

Elämänkoulun filosofian mukaan valtion pitää maksaa elämänkoululaisille tukia, mutta kaikilta muilta voi ottaa tuet pois. Varsinkin opiskelijoilta. Elämän yli opisto! Elämää kun ei opi kirjoista. Elämänkoululainen osaa ja tietää kaiken parhaiten, koska elämä opettaa.

Totuus on se, että mitään elämänkoulua ei ole olemassa. Se on harhainen asenne. Elämän iloista ja suruista oppiminen on itsestäänselvyys jokaiselle ihmiselle. Se ei ole mikään saavutus. On itsekästä kuvitella olevansa jotain vain koska osaa näyttää keskisormea maailmalle.

Siksi haluan onnitella kaikkia ammattikoulusta ja lukiosta nyt valmistuvia nuoria. Te olette saavuttaneet jotain. Olette tehneet lujasti töitä ja samalla ehkä ymmärtäneet jotain merkityksellistä: oikea elämänkoulu on itsensä jatkuvaa haastamista ja pyrkimystä maailman ymmärtämiseen, koska maailma ei ole koskaan valmis.

Pysykää avoimina.

LIFE !!!