Hyppää pääsisältöön

Hämmästy maailmasta: Kehu parsaa mutta älä kiellä hampurilaista

Hämmästy maailmasta
Hämmästy maailmasta Kuva: Katariina Hirvonen hämmästy maailmasta vihreä versio

Jos haluat neuvoa muita syömään terveellisesti, keskity kertomaan hyödyistä sen sijaan, että alat esitelmöidä ruokapöydässä epäterveelliseen ravinnon vaaroista.

Näin kehottavat yhdysvaltalaispsykologit, jotka perehtyivät ravinnon terveellisyyttä käsitteleviin tutkimuksiin sekä niiden käytännön vaikutuksiin ihmisten toiminnassa.

Ruokapsykologian alan tutkimusryhmä kävi läpi kaikkiaan 43 julkaisua, joissa oli tutkimustuloksia ravinnon merkityksestä terveydellemme. Tutkimustuloksissa kerrottiin ruoan joko myönteisistä tai kielteisistä terveysvaikutuksista. Kun näiden tutkimusten vaikutusta tarkasteltiin ihmisten valintoihin myöhemmin, tutkijat havaitsivat, että nimenomaan ruoan myönteisistä terveysvaikutuksista raportoiminen sai aikaan myönteistä toimintaa.

Terveellinen parsakaali
Ah, terveyttä! Terveellinen parsakaali Kuva: Comstock. terveellinen ruoka

Ruoasta varoittelu tai haittojen puiminen ei sysännyt noudattamaan terveellistä ruokavaliota, ainakaan samassa mittakakaavassa.

- Ihmisiä kiinnostaa yleensä tietää, millainen ruoka on hyväksi heille ja miten he itse voivat toimia asian eteen, tutkijat selittävät ilmiötä.

Olitpa siis terveitä ruokatottumuksia ajava kasvattaja taikka terveysvalistuksesta kampanjoiva mieti miten viestisi puet: jos haluat, että viesti ruokapöydässä todella uppoaa, hehkuta parsan terveellisyyttä pikemminkin kuin hauku hampurilaista, ruokapsykologian tutkijat ehdottavat.

Hämmästy maailmasta -palstalla kuratoidaan linkkejä kiinnostaviin tiedeartikkeleihin ja tutkimustuloksiin ympäri maailmaa.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

Uusimmat sisällöt - Tiede