Hyppää pääsisältöön

Ikuisesti tuoreita elokuvia, esittelijöinä Aki Kaurismäki ja Peter von Bagh – Teemalauantai 13.6.

Sodankylä-teemaillan elokuvakimaraa plus esittelijä Aki Kaurismäki.
Aki Kaurismäki, Vain enkeleillä on siivet ja Muhammad Ali, suurin ja kaunein. Sodankylä-teemaillan elokuvakimaraa plus esittelijä Aki Kaurismäki. Teemalauantai,vain enkeleillä on siivet

Lauantai-ilta vietetään Sodankylän elokuvajuhlien hengessä, suurten klassikkojen ja innostuneen elokuvapuheen parissa. Illan aluksi Aki Kaurismäki kertoo elokuvasta, jonka hän valitsisi autiolle saarelle. Sen jälkeen nähdään kaksi Peter von Baghin dokumenttielokuvasuosikkia.

Teemalauantain elokuvaillan kolme ikituoretta klassikkoa ovat Howard Hawksin lentoelokuva Vain enkeleillä on siivet (Only Angels Have Wings, 1939), Humphrey Jenningsin lyhytelokuva Englannin sävel (Listen to Britain, 1942) ja William Kleinin dokumenttielokuva Muhammad Ali, suurin ja kaunein (Muhammad Ali The Greatest, 1974).

Elokuvaillan avaavan Howard Hawksin klassikon esittelee Aki Kaurismäki. Esittely on kuvattu toukokuun lopussa. Illan dokumenttielokuvat esittelee viime syksynä edesmennyt Peter von Bagh vuonna 2010 Teemalle tehdyissä ohjelmissa.

Vain enkeleillä on siivet

"Jokainenhan tietää, että Vain enkeleillä on siivet kertoo elämästä enemmän kuin kosteiden suvi-iltojen vihreät autereet." Näin kirjoitti nuori Aki Kaurismäki vuonna 1980. Nyt hän tunnustaa nähneensä Howard Hawksin klassikon noin 40 kertaa. "Se on jollain tavalla ikuisesti tuore, löydän siitä aina uusia sävyjä."

Hawksin elokuvat ovat tarinoiltaan yksinkertaisia, Kaurismäki sanoo: "Mutta ne sisältävät huomattavan määrän moraalisia asetelmia, jotka elokuvan aikana ratkaistaan ja joista tehdään suuria – jokseenkin kevyesti." Jos elokuvaa uhkasi liika vakavoituminen, se katkaistiin: "Hawks ikään kuin flirttaili vakavien kohtausten kanssa mutta ei koskaan antautunut niille."

Aki Kaurismäki (Aki Kaurismäki esittelee elokuvan vain enkeleillä on siivet.)
"Ikuisesti tuore." Aki Kaurismäki puhuu Howard Hawksista. Aki Kaurismäki (Aki Kaurismäki esittelee elokuvan vain enkeleillä on siivet.) Kuva: Kati Sinisalo / Yle Teemalauantai,aki kaurismäki esittelee elokuvan

"Hawks oli pitkä mies ja kuvasi aina oman silmänsä korkeudelta, ehkä hän ei halunnut kumarrella näyttelijöiden suuntaan. Hänen kuvissaan ei sinänsä ole mitään ihmeellistä, ne on tiukasti ja asianmukaisesti rajattu. Salaisuus lienee leikkaus, hän on ohjaajana eräs dynaamisimmista, hänen elokuvansa liikkuvat aina eteenpäin, ne eivät koskaan pysähdy. Ne eivät jää haikailemaan."

Hollywoodin suurimpiin ammattilaisiin kuulunutta Howard Hawksia ei tämän aktiiviaikoina palkittu Amerikassa Oscarilla. Tunnustusta tuli sen sijaan Ranskasta, uuden aallon kriitikko-ohjaajilta. "Éric Rohmer meni jopa niin pitkälle että sanoi, että jos ei ihminen rakasta elokuvaa Vain enkeleillä on siivet, hän ei pysty rakastamaan elokuvaa ylipäänsä. Olen taipuvainen olemaan samaa mieltä hänen kanssaan", sanoo Aki Kaurismäki.

Andeilla henkensä kaupalla työskentelevistä postilentäjistä – sekä elämästä, kuolemasta, rakkaudesta, työstä, solidaarisuudesta ja miesten välisestä ystävyydestä – kertova elokuva perustuu Howard Hawksin omaan tarinaan. Käsikirjoituksen siitä kehitti Jules Furthman. Pääosissa ovat Cary Grant, Jean Arthur, Rita Hayworth ja Richard Barthelmess. Mukana ovat myös Thomas Mitchell, Sig Ruman, Noah Beery Jr., Allyn Joslyn, Victor Kilian ja aasi nimeltä Napoleon. Elokuvan musiikin sävelsi Dmitri Tiomkin.

Sodankylän elokuvajuhlien aamukeskustelujen legendaarinen loppukysymys on ollut 30 vuotta yksi ja sama: minkä elokuvan ottaisit autiolle saarelle? Aki Kaurismäen valinta olisi Vain enkeleillä on siivet.

Vain enkeleillä on siivet, ohjaus Howard Hawks.
Vain enkeleillä on siivet Vain enkeleillä on siivet, ohjaus Howard Hawks. Kuva: Yle Kuvapalvelu jean arthur,Teemalauantai

Englannin sävel Peter von Baghin sanoin

"Listen to Britain eli Englannin sävel saattaa olla useimmin näkemäni yksittäinen elokuva. Sen lyhyys, 19 minuuttia, on vain osittainen selitys. Rakastan tätä elokuvaa, joka tuntuu uudelta ja tuoreelta vaikka kuinka monen kerran jälkeen. Ja kuten Tšehovin näytelmät, se on myös taiteellinen ohjelma: miten kuvata vaikeita, ehkä kovia asioita puhtaasti ja kevyesti, silti ankaruudesta tinkimättä. Tässä tuo kova aihe oli sota sellaisena kuin tavalliset englantilaiset sen elivät.

Sota oli Humphrey Jenningsin (1907–1950) uran sykkivä keskus: hän astui tunnelmiin ja hetkiin, jolloin kansa oli yksi ja jakamaton. Sävy ei ole koskaan sotaisa. Sota luo tilanteen, jossa aistit herkistyvät kuuntelemaan tavanomaisen runoutta, näkemään merkityksiä ja arvokkuutta tavallisimmissa askareissa.

Sota ei ole pelkkää kurjuutta vaan myös jonkinlainen unikuva 'elämästä joka voisi olla'. Keskeistä on syvä aavistuksen taso siitä, mikä elämässä on olennaista. Sen tiivistää yhteisten merkityksellisten kuvien juhla, sinfonia melkein. Kollektiivinen muisto syntyy vaikutelmista, jotka ovat melkein hajanaisia ja kuvamotiiveina usein yhteismitattomia, aivan kuten elämän prisma itsessään.

Tämä lähes täydellinen elokuva on minulle, elokuvakouluja käymättömälle, ollut tärkein opinkappaleeni."

–Peter von Bagh, 2010

Englannin sävel (Listen to Britain), 1942.
Englannin sävel. Englannin sävel (Listen to Britain), 1942. Kuva: Yle Kuvapalvelu Teemalauantai,humphrey jennings

Muhammad Ali, suurin ja kaunein Peter von Baghin sanoin

"Näin suuren valokuvaajan William Kleinin elokuvan tuoreeltaan ensimmäisellä Pariisin-matkallani vuonna 1966. Se oli tenhoava silloin, ja se on melkein tenhoavampi nyt: Muhammad Ali kuuluu D.A. Pennebakerin Dylan-elokuvan ja Richard Leacockin Stravinskyn muotokuvan rinnalla 1960-luvun ihmeenomaisiin muotokuviin. Samat ihmiset eivät myöhemmin ole suostuneet vastaavaan yhteisen näytelmän merkeissä suoritettuun tarkasteluun.

Kleinin kuviin ei ole vangittu vain huiman henkilöhahmon lavasäteilyä ja sidosryhmien säpinää vaan myös modernin julkisuuden – celebrity culture – syntyhetket. Saavutus on siten paitsi subjektiivisuuksien palapeli myös laaja kokonaiskuva. Se on täynnä kiehtovia piilotekstejä: suuren valokuvaajan näyt ovat lähteneet lentoon ja muuttuneet kineettisiksi.

Klein täydensi teosta 1970-luvulla nykyiseen muotoonsa. Päähenkilö on ensin Cassius Clay, jatkossa Muhammad Ali. Elokuva ei käsittele enää vain nyrkkeilyn olemusta vaan siitä kasvoi hieno kunnianosoitus urheilijan kansalaisrohkeudelle."

–Peter von Bagh, 2010

Muhammad Ali, suurin ja kaunein. Dokumenttielokuva, ohjaus William Klein.
Muhammad Ali, suurin ja kaunein. Muhammad Ali, suurin ja kaunein. Dokumenttielokuva, ohjaus William Klein. Kuva: Yle Kuvapalvelu Teemalauantai,muhammad ali suurin ja kaunein

Taustaa illan elokuvavalinnoille

Vain enkeleillä on siivet oli yksi Aki Kaurismäen elokuvavalinnoista Teeman ensimmäisessä carte blanche -sarjassa syksyllä 2007. Kaurismäki kirjoitti silloin saatesanoissaan:

"Syvästi tietoisena siitä, ettei kuvaruutu pelkästään säälittävän kokonsa vuoksi voi koskaan korvata valkokangasta, tartuin kuitenkin ilolla tilaisuuteen laatia Teemalle eräänlainen elokuvakerhon syysohjelmisto. Erityisesti siksi, että kyseinen kanava oli jo ehtinyt ilahduttaa mieltäni kiitettävällä klassikkotarjonnallaan. (...) Toisekseen Teema on onnistunut minulle tuntemattomien poppakonstien avulla hankkimaan esimerkiksi Howard Hawksin Vain enkeleillä on siivet -elokuvan esitysoikeudet. Elokuvan, jonka näkemisestä uudelleen missä tahansa formaatissa olen ehtinyt haaveilla kolmisenkymmentä vuotta."

Vain enkeleillä on siivet oli myös Sodankylän elokuvajuhlien taiteellisen johtajan Peter von Baghin suosikkielokuvia, ja se esitetään Sodankylän elokuvajuhlilla kesäkuussa 2015. "Se oli referenssielokuva Petterin ja minun välisissä elokuvakeskusteluissa", Aki Kaurismäki paljastaa. Festivaalin taiteelliseen toimikuntaan alusta asti kuulunut Kaurismäki esittelee elokuvan myös Sodankylässä.

Peter von Bagh
Peter von Bagh. Peter von Bagh Kuva: Jyrki Valkama/YLE peter von bagh

Englannin sävel sekä Muhammad Ali, suurin ja kaunein esitettiin Teemalla kesällä 2010 laajassa elokuvasarjassa Dokumenttielokuvan klassikot. Elokuvat valitsi Peter von Bagh, joka myös esitteli kaikki sarjan 19 elokuvaa sekä tv-ruudussa että nettisivuilla.

Kaikki mukaan valitut dokumenttielokuvat olivat Peter von Baghin suuria henkilökohtaisia suosikkeja, mutta elokuvakollaasi Englannin sävel nousi vielä hiukan ylitse muiden: "Populaarin, yhteisen olemisen korkea veisu, sehän siitä tulee." Muhammad Alin muotokuva päätti silloisen elokuvasarjan, ja se sopii nytkin elämää suuremmille, ikuisesti tuoreille elokuville omistetun teemaillan päätökseksi: "Siinä on jotain ihmeellistä, että vuosisata kuluu mutta perusasiat säilyvät niin muuttumattomina."

Teemalauantai 13.6.

  • 21.20 Aki Kaurismäki esittelee elokuvan. Toimittajana Kati Sinisalo, Yle Kulttuuri 2015.
  • 21.30 Vain enkeleillä on siivet (Only Angels Have Wings), USA 1939. Ohjaus Howard Hawks. Pääosissa Cary Grant, Jean Arthur, Rita Hayworth, Richard Barthelmess, Thomas Mitchell, Sig Ruman, Noah Beery Jr., Allyn Joslyn, Victor Kilian.
  • 23.25 Peter von Bagh esittelee elokuvan. Toimittajana Kati Sinisalo, Yle Teema 2010.
  • 23.30 Englannin sävel (Listen to Britain), Britannia 1942. Dokumenttielokuva, ohjaus Humphrey Jennings.
  • 23.50 Peter von Bagh esittelee elokuvan. Toimittajana Kati Sinisalo, Yle Teema 2010.
  • 23.55 Muhammad Ali, suurin ja kaunein (Muhammad Ali The Greatest), Ranska 1974. Dokumenttielokuva, ohjaus William Klein.

"Huonoja kohtauksia ylipäänsä ei kannata tehdä." Aki Kaurismäki kertoo, miten saadaan aikaan hyvä elokuva, Hawksin mukaan. Koko esittely Teemalauantaissa 13.6. klo 21.20.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa