Hyppää pääsisältöön

Kaikki Suomen Batmanit, lähettäkää meille valokuvanne!

Kolme "Suomen Batmania", osa Teeman Batman-kesän 2015 valokuvakeräystä.
Suomen Batman -valokuvakeräyksen satoa. Kolme "Suomen Batmania", osa Teeman Batman-kesän 2015 valokuvakeräystä. Batman,vanhat valokuvat

Missä ovat Suomen Batmanit? Löytyykö arkistoistasi Batman-valokuvia? Kerätään yhdessä kaikkien aikojen Lepakkomies-albumi alkuperäisen Batman-sarjan paluun kunniaksi!

Batman-huuma valtasi Suomen 1960-luvun puolivälissä. Amerikassa keväällä 1966 alkanut tv-sarja saapui elokuun lopulla Suomeen ja siirtyi nopeasti tv-ruuduista pihaleikkeihin. Meillä lepakkomieshuuman huippu oli joulu 1966, jolloin moni lapsi sai lahjaksi Batman-viitan ja -naamion. Tai teki ne itse. Sitten poseerattiin valokuvissa!

Vuoden kuluttua kaikki oli ohi. Batman, Robin ja konnat katosivat tv-ruuduista. Jokelan silkkikutomon valmistamat Batman-viitat unohtuivat lastenhuoneen komeroon.

Jyrki Valkeala on Myllypuron Batman vuonna 1967
Myllypuron Batman, 1967. Jyrki Valkeala on Myllypuron Batman vuonna 1967 Kuva: Ismo Hölttö ismo hölttö

Mutta muistot jäivät, ja toivottavasti myös valokuvat. Yksi Batman-kuva oli juuri esillä Ateneumissa valokuvaaja Ismo Höltön näyttelyssä, mutta entä kotialbumit?

Vanha kunnon Batman-sarja pyörii Teemalla kesällä 2015 joka arkipäivä, joten nyt on aika nostaa pienet nahkasiipiset suomalaissankarit jälleen esiin.

Löytyykö arkistoistasi Batman-valokuvia? Lähetä kuvasi meille kuvagallerian alla olevalla lomakkeella. Voit julkaista kuvasi myös Twitterissä tai Instagramissa. Liitä silloin kuvaasi tunnisteet #yleteema ja #batman. Näin kuvan pitäisi näkyä automaattisesti myös tällä sivulla.

Kiitokset. Holy Here We Go Again! Pyhä taas sitä mennään!

Batman -tv-sarjan toinen tuotantokausi uusitaan Teemalla 15.1.2019 alkaen.

Uusintatieto lisätty 15.1.2019.

 • Nelli Ruotsalainen puhuu runoissaan suunsa puhtaaksi patriarkaatista

  Nelli Ruotsalaisen teos kisaa Tanssivasta karhusta.

  Nelli Ruotsalaisen esikoisteos on suorapuheinen kuvaus sukupuolirooleista ja niistä vapautumisesta. Omaelämäkerrallisissa runoissa henkilökohtaisesta kasvaa poliittista. Täällä en pyydä enää anteeksi on ehdolla tämänvuotisen Tanssiva karhu -runouspalkinnon saajaksi.

 • Kertovatko suomalaiset rivot paikannimet enemmän nimien keksijöistä kuin itse paikoista?

  Suomen paikat on nimetty käyttäjien kokemuksien perusteella.

  Suomessa on 2944 paska-sanan sisältävää paikannimeä. Rivot paikannimet hihityttävät tai närkästyttävät kartanlukijoita. Miksi sukupuolielimet ja eritteet ovat olleet niin yleisesti nimeäjien käytössä? Paikkojen nimeäminen on perustunut yleensä joko kuvailemaan mitä ko. paikka muistuttaa muodoltaan, sen käyttökelpoisuuteen tai johonkin vahvaan kokemukseen paikassa.

 • Avaruusromua: Kuunnellaan jääleinikkiä!

  Miltä kuulostavat pohjoisen uhanalaiset kasvit?

  Onko kasveilla sielu? Muun muassa tätä pohti antiikin filosofi Aristoteles, ja oli sitä mieltä, että ei. Ei ole. Kasvit ovat kyllä eläviä, mutta eivät samalla tavoin kuin eläimet tai me ihmiset. Kasvit elävät erilaista elämää, selitti Aristoteles, ja puhui kasvisielusta ja sen luonteesta. Suomalainen Band of Weeds tekee musiikkia kasvien äänistä. Miltä kuulostavat pohjoisen uhanalaiset kasvit nuokkuesikko ja jääleinikki? Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri