Hyppää pääsisältöön

Kaikki Suomen Batmanit, lähettäkää meille valokuvanne!

Kolme "Suomen Batmania", osa Teeman Batman-kesän 2015 valokuvakeräystä.
Suomen Batman -valokuvakeräyksen satoa. Kolme "Suomen Batmania", osa Teeman Batman-kesän 2015 valokuvakeräystä. Batman,vanhat valokuvat

Missä ovat Suomen Batmanit? Löytyykö arkistoistasi Batman-valokuvia? Kerätään yhdessä kaikkien aikojen Lepakkomies-albumi alkuperäisen Batman-sarjan paluun kunniaksi!

Batman-huuma valtasi Suomen 1960-luvun puolivälissä. Amerikassa keväällä 1966 alkanut tv-sarja saapui elokuun lopulla Suomeen ja siirtyi nopeasti tv-ruuduista pihaleikkeihin. Meillä lepakkomieshuuman huippu oli joulu 1966, jolloin moni lapsi sai lahjaksi Batman-viitan ja -naamion. Tai teki ne itse. Sitten poseerattiin valokuvissa!

Vuoden kuluttua kaikki oli ohi. Batman, Robin ja konnat katosivat tv-ruuduista. Jokelan silkkikutomon valmistamat Batman-viitat unohtuivat lastenhuoneen komeroon.

Jyrki Valkeala on Myllypuron Batman vuonna 1967
Myllypuron Batman, 1967. Jyrki Valkeala on Myllypuron Batman vuonna 1967 Kuva: Ismo Hölttö ismo hölttö

Mutta muistot jäivät, ja toivottavasti myös valokuvat. Yksi Batman-kuva oli juuri esillä Ateneumissa valokuvaaja Ismo Höltön näyttelyssä, mutta entä kotialbumit?

Vanha kunnon Batman-sarja pyörii Teemalla kesällä 2015 joka arkipäivä, joten nyt on aika nostaa pienet nahkasiipiset suomalaissankarit jälleen esiin.

Löytyykö arkistoistasi Batman-valokuvia? Lähetä kuvasi meille kuvagallerian alla olevalla lomakkeella. Voit julkaista kuvasi myös Twitterissä tai Instagramissa. Liitä silloin kuvaasi tunnisteet #yleteema ja #batman. Näin kuvan pitäisi näkyä automaattisesti myös tällä sivulla.

Kiitokset. Holy Here We Go Again! Pyhä taas sitä mennään!

Batman -tv-sarjan toinen tuotantokausi uusitaan Teemalla 15.1.2019 alkaen.

Uusintatieto lisätty 15.1.2019.

 • Bertsolari yhdistää ja voimaannuttaa baskit

  Kilpalaulanta on baskien omaperäisen kulttuurin kulmakivi.

  Pohjois-Espanjassa Atlantin rannikolla sijaitseva Espanjan itsehallintoalue Baskimaa on omaperäinen sanan kaikissa merkityksissä. Alueen kieli on mahdollisesti viimeinen jäänne Länsi-Euroopassa ennen indoeurooppalaisten kielten leviämistä puhutusta kieliryhmästä. Baskin kieli, eli euskara on alueen kulttuurin säilymisen perusta.

 • Avaruusromua: Kieli, jota emme ymmärrä

  Voiko tekoäly kehittää oman koneiden välisen kielen?

  Koneet kuuntelevat meitä. Ne ymmärtävät meitä yhä paremmin. Koneet myös puhuvat meille. Ne puhuvat tosin vielä melko alkeellisin tavoin, mutta kuinka kauan? Mikä on puhutun kielen rooli yhä elektronisemmaksi ja digitaalisemmaksi muuttuvassa tulevaisuudessa? Oletko kuullut kielestä nimeltä darkvoice? Kielestä, jota me emme ymmärrä. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Teollista kansanmusiikkia

  Onko piano kone? Entä viulu? Tai huilu?

  Me teemme teollista kansanmusiikkia. Industrielle Volksmusik. Näin kuvaili Kraftwerkin toinen perustajajäsen Ralf Hütter yhtyeen musiikkia 1970-luvun alussa. Hän kuvaili maailmaa, joka käyttää koneita. Sivilisaatiota, joka perustuu teknologian kehitykseen. Taidetta, joka käyttää teknologiaa. Musiikkia, jossa soivat koneet. Onko piano kone? Entä viulu? Tai huilu? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Mitä kieltä koirasi ymmärtää parhaiten?

  Koiralle äänenpaino ja eleet ovat tärkeämpiä kuin sanat.

  Lässytätkö ja leperteletkö koirallesi, vai puhutko sille selkeästi artikuloiden? Kumpikaan ei ole väärin. Koira lukee taitavasti äänensävyjä ja ymmärtää lepertelevän ihmisen olevan suopealla tuulella. Toimintaohjeita se ottaa mielellään vastaan selkeällä ja yksiselitteisellä kielellä.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri