Hyppää pääsisältöön

Kaikki Suomen Batmanit, lähettäkää meille valokuvanne!

Kolme "Suomen Batmania", osa Teeman Batman-kesän 2015 valokuvakeräystä.
Suomen Batman -valokuvakeräyksen satoa. Kolme "Suomen Batmania", osa Teeman Batman-kesän 2015 valokuvakeräystä. Batman,vanhat valokuvat

Missä ovat Suomen Batmanit? Löytyykö arkistoistasi Batman-valokuvia? Kerätään yhdessä kaikkien aikojen Lepakkomies-albumi alkuperäisen Batman-sarjan paluun kunniaksi!

Batman-huuma valtasi Suomen 1960-luvun puolivälissä. Amerikassa keväällä 1966 alkanut tv-sarja saapui elokuun lopulla Suomeen ja siirtyi nopeasti tv-ruuduista pihaleikkeihin. Meillä lepakkomieshuuman huippu oli joulu 1966, jolloin moni lapsi sai lahjaksi Batman-viitan ja -naamion. Tai teki ne itse. Sitten poseerattiin valokuvissa!

Vuoden kuluttua kaikki oli ohi. Batman, Robin ja konnat katosivat tv-ruuduista. Jokelan silkkikutomon valmistamat Batman-viitat unohtuivat lastenhuoneen komeroon.

Jyrki Valkeala on Myllypuron Batman vuonna 1967
Myllypuron Batman, 1967. Jyrki Valkeala on Myllypuron Batman vuonna 1967 Kuva: Ismo Hölttö ismo hölttö

Mutta muistot jäivät, ja toivottavasti myös valokuvat. Yksi Batman-kuva oli juuri esillä Ateneumissa valokuvaaja Ismo Höltön näyttelyssä, mutta entä kotialbumit?

Vanha kunnon Batman-sarja pyörii Teemalla kesällä 2015 joka arkipäivä, joten nyt on aika nostaa pienet nahkasiipiset suomalaissankarit jälleen esiin.

Löytyykö arkistoistasi Batman-valokuvia? Lähetä kuvasi meille kuvagallerian alla olevalla lomakkeella. Voit julkaista kuvasi myös Twitterissä tai Instagramissa. Liitä silloin kuvaasi tunnisteet #yleteema ja #batman. Näin kuvan pitäisi näkyä automaattisesti myös tällä sivulla.

Kiitokset. Holy Here We Go Again! Pyhä taas sitä mennään!

Batman -tv-sarjan toinen tuotantokausi uusitaan Teemalla 15.1.2019 alkaen.

Uusintatieto lisätty 15.1.2019.

 • Kadonneet: kukko, kirjat, painolaatat ja Daniel Medelplanin maine

  Medelplanin puuaapinen edisti lukutaitoa 1700-luvulla.

  Suomessa oli 300 vuotta sitten samanlaisia huolia kuin tänäänkin: miten sivistää kansaa ja estää lukutaitoa katoamasta? Siksi on syytä muistaa Pälkäneen puuaapista. Käsi pystyyn kuka tietää Daniel Medelplanin? (s. noin 1657 Turku – k. 18. elokuuta 1737 Pälkäne) Pelkään ettei moni, vaikka syytä olisi. Katoavaista on maine ja kunnia?

 • Avaruusromua: Maailman vaarallisin olento!

  Homo sapiens on biologian historian tappavin laji.

  Noin miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto. Uhan alla olevien lajien määrä on suurempi kuin milloinkaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa. Noin miljoona eläin- ja kasvilajia, joita ei kohta enää ehkä ole. Eikä se siihen lopu. Lajien kuoleminen sukupuuttoon kiihtyy valtavaa vauhtia. Meillä ihmisillä on kyseenalainen kunnia olla biologian historian tappavin laji. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Bertsolari yhdistää ja voimaannuttaa baskit

  Kilpalaulanta on baskien omaperäisen kulttuurin kulmakivi.

  Pohjois-Espanjassa Atlantin rannikolla sijaitseva Espanjan itsehallintoalue Baskimaa on omaperäinen sanan kaikissa merkityksissä. Alueen kieli on mahdollisesti viimeinen jäänne Länsi-Euroopassa ennen indoeurooppalaisten kielten leviämistä puhutusta kieliryhmästä. Baskin kieli, eli euskara on alueen kulttuurin säilymisen perusta.

 • Avaruusromua: Kieli, jota emme ymmärrä

  Voiko tekoäly kehittää oman koneiden välisen kielen?

  Koneet kuuntelevat meitä. Ne ymmärtävät meitä yhä paremmin. Koneet myös puhuvat meille. Ne puhuvat tosin vielä melko alkeellisin tavoin, mutta kuinka kauan? Mikä on puhutun kielen rooli yhä elektronisemmaksi ja digitaalisemmaksi muuttuvassa tulevaisuudessa? Oletko kuullut kielestä nimeltä darkvoice? Kielestä, jota me emme ymmärrä. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri