Hyppää pääsisältöön

Kesäkeittiö: Grillijuhlat kerrostalon parvekkeella

Keittiömestareiden Jaakko Kolmosen ja Sirkka Gustafssonin juontamassa Kesäkeittiö-ohjelmassa vuonna 1985 grillataan kerrostaloasunnon parvekkeella ruokia juhlaa varten.

Sirkka Gustafsson kutsui Helsingin Vuosaaressa sijaitsevaan kerrostalokotiinsa keittiömestari Jaakko Kolmosen. Asunnon parvekkeella pidettäviä juhlia varten kokit valmistavat ruokaa grillissä. Tähteeksi jääneestä perunamuussista pyöräytetään pieniä perunarieskoja grilliin. Pakastebroilerista tehdään liharuoka. Hitaasti jääkaapissa sulatettu broileri paloitellaan sopiviksi annospaloiksi.

Kerrostalon parvekkeella grillaamista ei jokaisessa taloyhtiössä välttämättä hyväksytty. Sirkan taloyhtiössä hiiligrilliä ei sopinut parvekkeilla käyttää, mutta sähkö- ja kaasugrilli olivat sallittuja.

Kesäkeittiössä opastettiin oikeaoppiseen grillaamiseen ja lihan käsittelyyn. Maltti ja matala lämpötila olivat tärkeitä asioita grillauksessa. Grillaaminen muistutti enemmän keittämistä kuin paistamista. Käryävää grilliä on syytä välttää.

Grillaaminen on enemmän keittämistä kuin paistamista.― Jaakko Kolmonen

Kesäkuun puolivälin jälkeen vihanneskausi oli parhaimmillaan. Lihan kyytipojaksi tehdäänkin varhaiskaalisalaatti, johon laitetaan kurkkua, retiisiä ja tomaattia "koristeeksi".

Grillirieskoista rakennetaan voileipä lounaalta tähteeksi jääneestä savukalasta, jonka päälle valellaan kastike. Se valmistetaan kermaviilistä, tillistä ja sitruunamehusta.

Lopuksi Jaakko Kolmonen muistuttaa katsojia parvekegrillaukseen liittyvistä seikoista : Sovi etukäteen grillaamisesta naapureiden kanssa, älä savuta tai kärytä, grillaa miedolla lämmöllä. Ja kutsu naapurit mukaan!