Hyppää pääsisältöön

Kraatereiden peittämä, jäinen ja kivinen pallo. Avaruusromua 31.5.2015

jupiter
jupiter Kuva: YLE Kuvapalvelu jupiter

Muinaiskreikaksi kallisto tarkoittaa kaikkein kauneinta. Antiikin Kreikan mytologiassa Kallisto on Lykaonin tytär. Lykaon puolestaan oli Arkadian ensimmäinen kuningas. Arkadia oli antiikin paratiisi, yksinkertaisen ja rehellisen maalaiselämän, rauhan ja onnellisuuden paikka.

Kuninkaan tyttärellä, kauniilla Kallistolla oli kielletty lemmenseikkailu Zeus-jumalan kanssa. Suhteesta syntyi poika, Arkas ja tämän seurauksena Hera-jumalatar muutti Kalliston karhuksi. Ja niinhän siinä kävi, että eräällä metsästysretkellä Arkas kohtasi tietämättään karhuksi muuttuneen äitinsä ja yritti tappaa hänet. Tässä kohdin Zeus-jumala puuttui peliin ja asetti Arkaksen ja Kalliston taivaalle, Ison ja Pienen karhun tähtikuvioiksi.

Vuonna 1610 Galileo Galilei löysi Jupiterin neljä suurinta kuuta, joista uloimmainen sai nimekseen Kallisto. Ne kolme muuta Jupiterin kuuta ovat Io, Ganymedes ja Europa. Kaikkiaan Jupiterilla on 64 tunnettua kuuta, joista uusimmat on löydetty vasta vuonna 2010.

”Minulla on jo pitkään ollut ajatus nimetä joitakin raitojani antiikin Kreikan mytologian mukaan”, kirjoittaa Valtteri Hyvärinen, joka tekee musiikkiaan nimellä Desert M. Ja kun syntyi neljän kappaleen sarja, jonka teemana oli avaruus, oli itsestään selvää, että nuo kappaleet saivat nimensä Galileon kuiden mukaan. Ja tuo Kallisto, se on outo taivaankappale. Ei lainkaan kaikkein kaunein, kuten sen nimi sanoo, vaan kraatereiden peittämä, jäinen ja kivinen pallo, jonka kuoren alla liikahtelee suolainen meri.


Youtube-lista

Avaruusromussa liikutaan Maan ja Jupiterin kuun välillä, suomalaisen musiikin soidessa. Mukana Desert M, Jazz Kuramatto, Janneh, Tom Lönnqvist, Lackluster ja Tiermes.

Suomalaisen jazzin maailmanmaineesta ja arvostuksesta on puhuttu paljon, ja myös Avaruusromussa otetaan pieni askel sinne suuntaan, jos ei nyt ihan suorastaan musiikillisesti, niin ainakin asenteen tasolla. Jazz Kuramatto on nimensä mukaisesti jazzia, ja EP:llä Young Wife, Old Cymbal on mukana suuresti arvostettu ja Avaruusromussakin esiintynyt norjalainen trumpetisti Arve Henriksen.

"Uskon, että musiikki on jatkuvassa muutoksessa”, sanoi Janneh eräässä nettihaastattelussa, ja korosti että tärkeintä on tarttua hetkeen musiikkia tehdessä, tarttua siihen joka tuntuu sillä hetkellä oikealta. ”Ajattelen myös”, sanoo Janneh, ”että musiikki on olemassa luonnossa omana elementtinään.” Tässä musiikkia albumilta Water Stories:

Kuusi sävellystä pianolle ja sellolle kuulostaa hyvinkin klassisromanttiselta materiaalilta, mutta nyt ei ole kyse aivan siitä. Materiaali on äänitetty syrjäisessä paikassa, puisessa mökissä, joten ehkä siitä tulee mukaan ripaus maanläheisyyttä. Muuten ollaan kyllä rehdisti ambientin kokeellisuuden ja improvisaation maisemissa. Lappvik eli Lappohja on kylä Hangossa, eteläisessä Suomessa. Ja sen niminen on myös Tom Lönnqvistin sooloalbumi. Musiikkia pianolle ja sellolle, mutta samalla myös ajatuksille, muistoille ja avaruudelle.

Viktor Schauberger oli itävaltalainen luonnontutkija ja luonnonsuojelija, mutta myös filosofi ja keksijä. Hän perusti ajatuksensa ja ideansa siihen kaikkeen, jonka hän oli saanut selville luontoa tarkkailemalla ja tutkimalla. Hän oli sitä mieltä, että ihmiskunta saa parhaat keksintönsä tarkkailemalla luontoa ja soveltamalla luonnon antamia malleja. Scahauberger tunnetaan myös vesiguruna. Hän puhui elävän veden puolesta ja oli sitä mieltä, että ihminen tuhoaa veden, ihminen pilaa sen. Veden pitää olla virtaavassa muodossa, hän sanoi, eikä sitä saa kuumentaa liikaa. Hän puhui veden muistista ja korosti sen äärimmäistä ja ratkaisevaa tärkeyttä ihmisen kehityksessä ja olemassaolossa.

Vaikka Schauberger tutki intensiivisesti vettä, hän tutki myös muuta luontoa. Eräässä kirjoituksessaan hän ihmetteli taimenten ja veden suhdetta. Hän pohti, kuinka taimen liikkuu vastavirtaan, suorastaan uhmaa painovoimaa ja muita luonnonlakeja, kuinka taimen pysyttelee lähes liikkumattomuuden tilassa pauhaavan veden synnyttämän vesihöyryn keskellä. Ja samaa on ehkä pohtinut myös Lackluster, sillä hänen EP-julkaisunsa The Stationary Trout heijastelee Viktor Schaubergerin ajatuksia. ”Meidän täytyy kyetä myöntämään, että ihminen ei ole kaikkitietävä”, kirjoitti Schauberger, ”vaan luonto. Ja meidän täytyy kuunnella sitä ja noudattaa sen lakeja”.

Tässä Lacklusterin tuoretta musiikkia, ei The Stationary Trout -levyltä, vaan Soundcloudista:

Millaista on musiikki, jonka syntyyn on vaikuttanut intensiivinen etno-farmakologian, kasvitieteen ja esihistoriallisen fennoskandinaavisen rituaalikäyttäytymisen tutkiminen. Musiikin tekijä Tiermes puhuu myös modernista arkeologiasta.

AVARUUSROMUA 31.5.2015 - OHJELMAN MUSIIKKI:
DESERT M: Kallisto (Jupiter)
JAZZ KURAMATTO: Burnside I (Young Wife, Old Cymbal)
JAZZ KURAMATTO with ARVE HENRIKSEN: Rowan Heart (Young Wife, Old Cymbal)
JAZZ KURAMATTO: Burnside II (Young Wife, Old Cymbal)
JANNEH: Road to Forgiveness (Love Times Time)
JANNEH: Seven Sunsets (Love Times Time)
TOM LÖNNQVIST: Pakkas tuli (Lappvik)
TOM LÖNNQVIST: Viltin (Lappvik)
TOM LÖNNQVIST: Jäi rakkaus (Lappvik)
LACKLUSTER: Reach (The Stationary Trout)
LACKLUSTER: Birthdaysong (The Stationary Trout)
TIERMES: Kan - osa - (Malahvia)