Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa Kari Enqvistin elämästä

Kari Enqvistin kuusi kuvaa
Kari Enqvistin kuusi kuvaa Kuva: Valokuvien kaikki oikeudet: Kari Enqvist kari enqvist

Fysiikka ei nuorta Kari Enqvistä erityisemmin kiinnostanut. Tarkoituksettomilta tuntuneiden fysiikan laskujen sijaan hänen ajatuksissaan siinteli pikemminkin äidinkielen opettajan tai psykologin ura. Nykyään Kari Enqvist on kuitenkin teoreettisen fysiikan professori ja kosmologi. Varhainen kiinnostus äidinkieleen näkyy siinä, että Enqvist on myös kirjailija.

Kari Enqvit lukeutuu Suomen tunnetuimpiin ja kiitellyimpiin fyysikoihin, jonka tie kohti maailman alkua alkoi 50-luvun Lahdessa. Teininä tuleva kosmologi viehättyi vielä avaruutta enemmän eräästä Maijasta, jonka kanssa solmitun suhteen alkuräjähdys ei ole vieläkään laantunut.

Kari Enqvist tutkii maailman alkua, sen ensimmäistä sekuntia, alkuräjähdystä, jonka lapsia niin maapallo kuin ihmiskuntakin on. Tutkimustyön ohella Kari Enqvist on kirjoittanut lukuisia kirjoja, joissa hän on tarjonnut maallikkoiden ymmärtämällä kielellä tietoa ja ajatuksia sekä olevaisen olemuksesta että ihmismielen saloista.

Lukuisat vuodet maailmalla opiskelijana ja tutkijana ovat tehneet Kari Enqvististä Italian rakastajan ja kesäkurpitsan viljelijän. Kotiviljely ja kokkailu ovat herkkua teoreettiselle tutkijalle, jonka haaveet omasta tulevaisuudesta ovat varsin veijarimaiset.

Niille, joille taivas ja tähdet ovat pelkän romanttisen haaveilun ja ihmetyksen kohteita, voi pelkkä ajatus vaikkapa mustista aukoista olla huimaava. Kari Enqvist näkee nekin osana suurta kosmista koneistoa.

  • Hylätyksi itsensä tuntenut Jari Ahola koki fyysistä kipua, kun näyttelijyys uhkasi jäädä pelkäksi unelmaksi

    Näyttelijän ura oli Jari Aholan elämää suurempi unelma.

    Kun Jari Aholan ahdistava pääsykoepuristus Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselle 90-luvun lopussa karahti kiville aivan kalkkiviivoilla, nuori mies menetti toivonsa satojen roolien täyteisestä tulevaisuudesta. Hän harkitsi jopa omien päiviensä päättämistä. Itkuista puhelua äidille seurasi kuitenkin orastaneen uran tärkeimpien mentorien tsemppaukset, joiden voimalla kapinallinen poika ponnisti ensiksi Teatterikorkeakouluun ja lopulta koko kansan rakastamaksi Mauno Pepposeksi Tampereen Työväen teatterin menestysmusikaalissa Vuonna 85.

  • Keskustele tässä peliteollisuudesta!

    Kesäkuun vieraana pelimiljonääri Timo Soininen

    Pelialalla liikkuvat suuret rahat. Viime vuoden suurin uutinen suomalaisessa pelimaailmassa oli Soinisen johtaman Small Giant Gamesin osake-enemmistön myynti 480 miljoonalla eurolla suurelle amerikkalaisyhtiölle, Miten pelialalla menestytään? Entä mikä peli yhdisti aikanaan Timo Soinisen ja toimittaja Juho-Pekka Rantalan?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä