Hyppää pääsisältöön

Kymmenen vinkkiä hevosvalokuvaukseen

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Jami Hellman ystäväni hevonen

Ystäväni hevosen-kuvaaja Emmi Kähkönen jakaa 10 vinkkiä onnistuneen hevoskuvan ottoon.

1. Tunne kamerasi
Tutustu kamerasi eri ominaisuuksiin ja harjoittele paljon kotona. Vasta kun tunnet välineesi, voit aloittaa itse valokuvaukseen keskittymisen. Myös puhelimen kameralla voi saada kelvollisia kuvia, jos sen ominaisuuksiin tutustuu huolella.

2. Huomioi valon suunta
Asemoi itsesi siten, että auringon valo tulee takaasi ja osuu kuvattavaan kohteeseesi. Vaihtele asentoasi ja katso miten valo osuu hevoseen eri kulmista. Usein varjossa kuvaaminen voi olla parempi vaihtoehto kuin suorassa auringonvalossa. Kova auringonvalo syö ei jätä mitään varjoja, kun taas kevyessä valossa varjot elävät paremmin. Usein kevyesti pilvinen sää on paras mahdollinen kuvaussää.

Ystäväni hevonenYstäväni hevonen
Asemoi aurinko taaksesi siten, että se osuu kuvattavaan kohteeseesi. Vastavaloon kuvatessa kohteesi muuttuu tummaksi. Kuva: Emmi Kähkönen

3. Rauhoita tausta
Aseta kuvattava kohteesi niin, että taustalla ei ole häiritseviä elementtejä tai muita asioita. Rauhallista taustaa vasten kuvattava kohde pääsee oikeuksiinsa. Jos kuvaat esimerkiksi seinää vasten hevosen muotokuvaa, sijoita hevonen hieman irti seinästä. Näin luot kuvaan syvyyttä jonka ansiosta kuvattava kohde piirtyy kuvassa paremmin.

Ystäväni hevonenYstäväni hevonen
Rajaa kuva siten, että kuvattavasi taustalla ei ole ylimääräisiä esineitä tai muuta häiritsevää. Kuva: Emmi Kähkönen

4. Etsi sopusuhtainen kuvakulma
Valitse kuvakulma jossa hevonen näyttää sopusuhtaiselta. Hevosen muotokuvaa kuvattaessa yritä etsiä hevosen keskikohta ja sijoita keskikohta keskelle ottamaasi kuvaa. Liiku itse etsiessäsi oikeaa kuvakulmaa, älä pyydä aina hevosta liikkumaan. Vältä hevosen kuvaamista ylä- ja alamäessä, epätasaisella alustalla hevosen rakenne vääristyy.

Ystäväni hevonenYstäväni hevonen
Klassista rakennekuvaa ottaessasi asemoi itsesi siten että hevonen näyttää sopusuhtaiselta. Kuva: Emmi Kähkönen

5. Tarkkaile hevosen ilmettä
Huomioi erityisesti hevosen korvien asento . Ovatko ne hörössä vai nuupallaan? Hörössä olevat korvat saavat hevosen näyttämään kuvassa läsnä olevalta ja vastaanottavaiselta. Kiinnitä hevosen huomio itseesi esimerkiksi äänellä tai avustajan antamilla herkuilla. Huomioi kuvattavan hevosen luonne: säikyn hevosen huomiota ei kannata herätellä rapistelemalla paperipussia, kun taas rauhallisen hevosen kohdalla temppu voi toimia.

Ystäväni hevonenYstäväni hevonen
Hevosen korvien asennolla on suuri merkitys yleisilmeeseen. Kuva: Emmi Kähkönen

6. Pyydä kaveria mukaan
Hevosten kuvaamista voi harjoitella tarhassakin oleskelevilla hevosilla, mutta ainakin potrettikuvaukseen tarvitsen ystävän pitelemään hevosta. Kaveri voi varustautua kuvastilanteeseen muutamalla heppakarkilla, joilla voi välillä kiinnittää hevosen huomion.

7. Ole rauhallinen
Hevosen täytyy tuntea olonsa rauhalliseksi ja levolliseksi kuvaustilanteessa. Kameran linssi voi näyttäytyä joillekin hevosille pedon silmänä, eikä siksi kannata aloittaa kameralla räiskimistä ilman totuttelua. Kokeile miten hevonen suhtautuu kameran laukaisimen ääneen ja siihen, että linssi lähestyy hevosta. Jos hevonen tuntuu rauhattomalta, voi sitä hetken kävelyttää ja yrittää kuvausta sen jälkeen uudelleen. Liiku itse rauhallisesti ja anna ohjeet avustajillesi kantavalla, mutta rauhallisella äänellä.

8. Ota liikekuva ääriasennossa
Hevosen liikettä kuvatessa käytä sarjakuvausta. Pyri ajoittamaan kuvanotto siihen hetkeen, kun hevosen liike on ääriasennossa. Kun hevonen venyttää askeleensa täyteen pituuteen, lihakset ja itse liike näyttävät parhaimmalta.

Ystäväni hevonenYstäväni hevonen
Hevosen liikkeestä kannattaa taltioida ääriasento. Maassa oleva etujalka saa hevosen näyttämään epätasapainoiselta. Kuva: Emmi Kähkönen

9. Muista turvallisuus
Älä tee kuvaustilanteessa mitään, mitä et tekisi muutenkaan hevosten kanssa. Kuvaa varten ei tule jättää kypärä talliin tai yllyttää hevosta riehumaan laitumella.

10. Katso tarkasti muiden ottamia kuvia
Jos perusasiat ovat jo kunnossa ja haaveilet kehityksestä kuvaajana, katsele muiden ottamia valokuvia kriittisellä silmällä. Mieti mikä kuvissa on onnistunutta, ja miten niitä voisi parantaa. Pohdi miksi joku kuva miellyttää sinua ja toinen ei. Pyydä myös palautetta omista kuvistasi!

+ Pidä hauskaa kuvatessasi!

Lue lisää Ystäväni hevosen kuvista ja kuvaaja Emmi Kähkösestä!

Kommentit
 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.

 • Unelmien ratsastusleirillä tärkeintä on oma motivaatio

  Tärkeintä ratsastusleirille on pakata mukaan hyvä asenne.

  Aiotko tänä kesänä ratsastusleirille? Monen ratsastajan pitkä odotus päättyy, kun leirit starttaavat kesän koittaessa. Miten tehdä omasta leirikokemuksesta unelmien täyttymys? Kun hevoset hoidetaan ratsastusleirillä hyvin, niiden kanssa on mukavaa oppia uusia asioita. Samoin onnistunut leiri pitää sisällään hyvää ruokaa, kannustavat opettajat, tarpeeksi vapaa-aikaa sekä mukavia leirikavereita.