Hyppää pääsisältöön

Suomalaisessa onnelassa mekot ovat puhtaita ja hiukset kammattuja

Tyttöjen mekot ovat puhtaita ja poikien hiukset on kammattu Suomea esittelevässä filmissä, joka englannin- ja saksankielisinä versioina piirtää särötöntä Suomi-kuvaa maailmalle. Fennadan vuonna 1965 valmistama filmi ”People with a future” antaa Suomesta kuvan puhtoisena onnelana, tulevaisuuden kansana, jonka kaikki asiat on järjestetty oikein ja viisaasti.

Filmistä on tehty ulkomaiseen levitykseen kaksi versiota: englanninkielinen ”People with a future” ja saksankielinen ”Das Volk mit Zukunft”.

Filmi alkaa kuvauksella siitä, miten vastasyntynyt suomalainen otetaan Suomi-äidin hellään huomaan ja miten matka jatkuu päiväkotiin, kouluun ja lopulta työelämään.

Hyvin järjestetyssä, demokraattisessa yhteiskunnassa, jossa naisillakin oli äänioikeus toisena maailmassa ja jossa kaikki ovat tasa-arvoisia, asiat sujuvat mallikkaasti. Kodit ovat puhtaita, päiväkodit kivoja ja koululaitos laadukas.

Filmissä esitellään myös suomalaista muotoilua, arkkitehtuuria ja teollisuustuotantoa. Iso osa maailman sanomalehdistä painetaan suomalaiselle paperille, filmissä muistutetaan.

Vuonna 1965 lähes puolet suomalaisista asuu kaupungeissa. Mutta mikä on asuessa, kun kaupungit ovat väljiä ja puutarhamaisia, vaikka liikennettäkin pääkaupungissa on.

Tuhansien järvien rannoille suomalaiset ovat rakentaneet kauniit kesämökkinsä. Lappi ja muu koskematon luonto tarjoavat mahdollisuuden rentoutua puhtaassa luonnossa ja raikkaassa ilmassa.

Englanninkielisessä filmissä ei ole käännöstekstejä, joten filmiä voi katsella vaikka kielikouluna. Suomessa on hauskaa myös englannin kielellä.

Pojat hiekkarannalla
Tuhansien järvien ja rantojen maa. Pojat hiekkarannalla Kuva: Elävä arkisto, Fennada-Filmi kuvakaappaus elävä arkisto
Lapset keinusssa
Onnelaan on mukava syntyä. Lapset keinusssa Kuva: Elävä arkisto, Fennada-Filmi kuvakaappaus
Naurava tyttö
Suomessa on hauskaa. Naurava tyttö Kuva: Elävä arkisto, Fennada-Filmi kuvakaappaus

Fennada Juniorin tuottaman elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut Kaarlo Nuorvala. Musiikista vastasi Kari Rydman.

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto