Hyppää pääsisältöön

Suomalaisessa onnelassa mekot ovat puhtaita ja hiukset kammattuja

Tyttöjen mekot ovat puhtaita ja poikien hiukset on kammattu Suomea esittelevässä filmissä, joka englannin- ja saksankielisinä versioina piirtää särötöntä Suomi-kuvaa maailmalle. Fennadan vuonna 1965 valmistama filmi ”People with a future” antaa Suomesta kuvan puhtoisena onnelana, tulevaisuuden kansana, jonka kaikki asiat on järjestetty oikein ja viisaasti.

Filmistä on tehty ulkomaiseen levitykseen kaksi versiota: englanninkielinen ”People with a future” ja saksankielinen ”Das Volk mit Zukunft”.

Filmi alkaa kuvauksella siitä, miten vastasyntynyt suomalainen otetaan Suomi-äidin hellään huomaan ja miten matka jatkuu päiväkotiin, kouluun ja lopulta työelämään.

Hyvin järjestetyssä, demokraattisessa yhteiskunnassa, jossa naisillakin oli äänioikeus toisena maailmassa ja jossa kaikki ovat tasa-arvoisia, asiat sujuvat mallikkaasti. Kodit ovat puhtaita, päiväkodit kivoja ja koululaitos laadukas.

Filmissä esitellään myös suomalaista muotoilua, arkkitehtuuria ja teollisuustuotantoa. Iso osa maailman sanomalehdistä painetaan suomalaiselle paperille, filmissä muistutetaan.

Vuonna 1965 lähes puolet suomalaisista asuu kaupungeissa. Mutta mikä on asuessa, kun kaupungit ovat väljiä ja puutarhamaisia, vaikka liikennettäkin pääkaupungissa on.

Tuhansien järvien rannoille suomalaiset ovat rakentaneet kauniit kesämökkinsä. Lappi ja muu koskematon luonto tarjoavat mahdollisuuden rentoutua puhtaassa luonnossa ja raikkaassa ilmassa.

Englanninkielisessä filmissä ei ole käännöstekstejä, joten filmiä voi katsella vaikka kielikouluna. Suomessa on hauskaa myös englannin kielellä.

Pojat hiekkarannalla
Tuhansien järvien ja rantojen maa. Pojat hiekkarannalla Kuva: Elävä arkisto, Fennada-Filmi kuvakaappaus elävä arkisto
Lapset keinusssa
Onnelaan on mukava syntyä. Lapset keinusssa Kuva: Elävä arkisto, Fennada-Filmi kuvakaappaus
Naurava tyttö
Suomessa on hauskaa. Naurava tyttö Kuva: Elävä arkisto, Fennada-Filmi kuvakaappaus

Fennada Juniorin tuottaman elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut Kaarlo Nuorvala. Musiikista vastasi Kari Rydman.

Kommentit