Hyppää pääsisältöön

Video Killed the Radio Star, tv-sarjan viides kausi

Video Killed the Radio Star, ohjelmasarja musiikkivideoista.
The Cure, David Bowie, Michael Jackson, The Human League: Video Killed the Radio Star kertoo kuuluisista musiikkivideoista. Video Killed the Radio Star, ohjelmasarja musiikkivideoista. video killed the radio star

Don't You Want Me? 13 jaksoa musiikkivideoiden historiaa vahvalla kasaripainotuksella.

Video Killed the Radio Star on 13-osainen sarja kuuluisien musiikkivideoiden tekemisestä. Aluksi keskitytään 1980-luvun musiikkivideoihin, lopuksi perehdytään 1990-luvun brittipoppiin.

Kesällä 2015 ensiesitetty sarja uusitaan kokonaan jouluaaton 2015 lahjapaketissa kello 10–14.45.

Musiikkivideoita käsittelevää tv-sarjaa on tehty vuodesta 2009 alkaen kaikkiaan kuusi tuotantokautta. Tämä on ohjelmasarjan viides kausi.

Osa 1/13: The Synth Years.
Musiikkisarja kuuluisien musiikkivideoiden tekemisestä käynnistyy katsauksella 1980-luvun alun syntikkabändeihin. Videoiden elokuvamaisuus ja visuaalisuus nousivat esiin vastaiskuna punkin pelkistetylle karuudelle. Ohjaajat, artistit ja muut asiantuntijat kertovat videoista Fade to Grey (Visage), Vienna (Ultravox), To Cut a Long Story Short (Spandau Ballet), Planet Earth (Duran Duran), Maid of Orleans (OMD), Mirror Man (The Human League), It’s My Life (Talk Talk) ja Rockit (Herbie Hancock).

Osa 2/13: The Human League.
1980-luvun syntikkapopin suuruuksiin kuuluneen brittibändin laulaja Phil Oakey muistelee, kuinka tehtiin mm. ikoninen, elokuva elokuvassa -video Don’t You Want Me (1981), joka nousi listaykköseksi niin Britanniassa kuin USA:ssa. Analyysia tehdään myös videoista Empire State Human, (Keep Feeling) Fascination, The Lebanon, Electric Dreams ja Human.

Video Killed the Radio Star, ohjelmasarja musiikkivideoista. Kuvassa Human League.
Human League: Don't You Want Me? Video Killed the Radio Star, ohjelmasarja musiikkivideoista. Kuvassa Human League. human league

Osa 3/13: Michael Jackson.
Ohjaaja Steve Barron kertoo, kuinka tehtiin elokuvamainen, mm. syttyvistä katukivistä muistettava Billie Jean (jonka Amerikan MusicTv hyväksyi taistelun jälkeen ensimmäiseksi mustan artistin esittämäksi videoksi kanavalleen). Mukana myös John Landisin ohjaama 14-minuuttinen Thriller sekä Smooth Criminal. Analyysissa myös Give It to Me ja Man in the Mirror. Jacksonia muistelevat Quincy Jones ja Berry Gordy.

Osa 4/13: David Bowie.
"Videotaide melkeinpä keksittiin David Bowieta varten." Kameleonttimaisen rockartistin videoista analyysissä ovat mm. Jean Genie, Lets Dance, Ashes to Ashes, Blue Jean, China Girl ja Dancing in the Street. Mukana on myös Bowien omia ajatuksia vuosien varrelta. Ohjaaja David Mallet muistelee, miten taivas kikkailtiin mustaksi musiikkivideossa Ashes to Ashes. China Girlin rohkeaa ja sensuroitua versiota käsitellään.

Osa 5/13: Frankie Goes to Hollywood.
1980-luvun Britannian huippubändin vokalisti Holly Johnson ja ohjaaja Kevin Godley kertovat, miten Relax, Two Tribes ja Power Of Love -videot tehtiin. Kaikki kolme biisiä nousivat brittien listaykkösiksi. Relaxin homoeroottisuus, Two Tribesin parodinen supervalta-kukkotappelu ja Power of Loven joulun sanoma ovat teemoina.

Osa 6/13: Elton John.
Carlton-loistohotellin hiekkarannalla Cannesissa kuvattu iloinen I’m Still Standing (1982) on yksi Elton Johnin tunnetuimmista videoista. Siitä kertovat Elton itse ja ohjaaja Russell Mulcahy. Believe-videon ohjaaja Marcus Nispel kertoo metropoliksesta, jossa zeppeliniint ja kaksitasot pörräävät. Mukana myös koskettava Elton’s Song, retrohenkinen I Guess That’s Why They Call It the Blues sekä Wrap Her Up ja I Want Love.

Video Killed the Radio Star, ohjelmasarja musiikkivideoista. Kuva Elton Johnin musiikkivideosta I'm Still Standing..
Elton John: I'm Still Standing. Video Killed the Radio Star, ohjelmasarja musiikkivideoista. Kuva Elton Johnin musiikkivideosta I'm Still Standing.. video killed the radio star

Osa 7/13: Simple Minds.
Vokalisti Jim Kerr muistelee, kuinka hän oppi uuden sanan "musiikkivideo". Mukana Chelsea Girl, Don’t You Forget About Me (johon bändi suhtautui aluksi hyvin skeptisesti), Promised You A Miracle, All The Things She Said, Veronassa livenä kuvattu Waterfront ja autenttisen koskettava Belfast Child.

Osa 8/13: The Cure.
Vokalisti Robert Smith ja The Curen luotto-ohjaaja Tim Pope kertovat bändin videoista. Mukana Friday I’m in Love, Let’s Go to Bed, varjokuvilla leikkivä Boy’s Don’t Cry, tosifaneja kauhistuttanut Why Can’t I Be You, In Between Days, klaustrofobinen "kaappitarina" Close To Me ja esiintyjille hyisen talvinen Pictures of You.

Osa 9/13: Billy Joel.
Billy Joel ja ohjaajat Jay Dubin, Russell Mulcahy ja Andy Morahan verestävät muistoja. Mukana mm. rock-nostalginen Tell Her About It, mekaanikkotarina Uptown Girl, Allentown, The Longest Time ja upeasti svengaava gospel-henkinen The River of Dreams, jonka maisemiin levykannen kaunis kuvittaja välttämättä halusi itsekin mukaan.

Osa 10/13: Aretha Franklin.
Soulin kuningattaren videotaiteesta kertovat ohjaajat Brian Grant, Jay Dubin and Andy Morahan. Mukana myös koreografi Arlene Phillips. Aiheina mm. Detroitissa – Arethan vastusteluista huolimatta – kuvattu autoteemainen, mustavalkoinen Freeway of Love, Another Night, Think (The Blues Brothers) ja George Michaelin kanssa tehty I Knew You Were Waiting for Me, jonka kulisseissa päätähdillä ei ihan synkannut.

Osa 11/13: Joe Strummer ja The Pogues.
Tarinoita siitä, miten The Clashin legendaarinen vokalisti Joe Strummer (1952–2002) esiintyi bändin hajottua spagettilänkkärissä Straight To Hell ja liittyi yhteen iiripunkkaribändi the Poguesin kanssa. Muistelemassa myös alkoholiongelmista kärsinyt ja vuonna 1991 Poguesista poispotkittu vokalisti Shane McGowan sekä Pogues-manageri Frank Murray. Biiseinä mm. Tommy Gun, Rock the Casbah, A Pair of Brown Eyes ja London Calling.

Video Killed the Radio Star, ohjelmasarja musiikkivideoista. Kuva Blurin musiikkivideosta The Universal.
Blur: The Universal. Video Killed the Radio Star, ohjelmasarja musiikkivideoista. Kuva Blurin musiikkivideosta The Universal. damon albarn

Osa 12/13: Blur.
1990-luvun brittipopin huippubändin Blurin jäsenet vokalisti Damon Albarnin johdolla kertovat mm. videoista There’s No Other Way, Parklife (1993), Country House, The Universal, Song 2 ja Coffee & TV. Mukana myös musiikkivideoiden ohjaajien kuten taiteilija Damien Hirstin muistikuvia.

Osa 13/13: Oasis.
Kahdeksan ykkössingleä, kahdeksan ykkösalbumia: Oasis oli Britannian ykkösbändi 1995–2005. Erityisesti muistetaan albumi (What’s the Story) Morning Glory? (1995). Ohjaaja Nigel Dick kertoo Oasis-videoista Rock’n’Roll Star, Wonderwall, Don’t Look Back in Anger ja Champagne Supernova. Bändin jäsenet nähdään tekemässä The Importance of Being Idle -videota ja kertomassa tunnelmistaan ruumissaaton osallistujina.

Video Killed the Radio Star, 13 jaksoa. Ohjaus Scott Millanney. Tuotanto Monster Entertainment.
Kukin jakso on katsottavissa Areenassa 30 päivän ajan ensilähetyksen jälkeen.

Jaksojen esittelyt: Ylen ohjelmahankkija Jyrki Nokkonen.

Video Killed the Radio Star, ohjelmasarja musiikkivideoista. Kuva Oasisin musiikkivideosta Wonderwall.
Oasis: Wonderwall. Video Killed the Radio Star, ohjelmasarja musiikkivideoista. Kuva Oasisin musiikkivideosta Wonderwall. video killed the radio star
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa