Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Yhä vain unelmaa

Ulkolinja: Yhä vain unelma, yle tv1
Musta nainen otettiin kiinni Alabaman Montgomeryssa laittoman aseen hallussapidosta epäiltynä. Kaupungin poliiseista puolet on mustia. Monin paikoin virkavalta koostuu kuitenkin pääasiassa valkoisista. Ulkolinja: Yhä vain unelma, yle tv1 ulkolinja: yhä vain unelma

TV1 torstaina 4.6.2015 klo 22.00 - 22.55, uusinta keskiviikkona 10.6. klo 23.00
Yle Areenassa 30 päivää

Daryl Mensah käy Gothamin taidelukiota New Yorkin Brooklynissa ja on kuin kuka tahansa 17-vuotias nuorukainen. Erona on vain se, että Mensah kärsii viiden vuoden ehdollista vankeusrangaistusta.

Mensah näki ryöstön ja pakeni paniikissa paikalta. Oikeus tuomitsi Mensahin osallisuudesta ryöstöön, koska tämä ei ollut hälyttänyt poliisia.

Ehdonalainen tuomio rajoittaa näyttelemisestä ja tanssista kiinnostuneen Mensahin mahdollisuuksia edetä urahaaveissaan, mutta hän on päättänyt selvitä.

Mustia enemmän vankiloissa kuin yliopistoissa

Huonomminkin olisi voinut käydä. Ihmisoikeusjärjestö New York Civil Liberties Unionin johtajan Donna Liebermanin mukaan Yhdysvalloissa nimenomaan mustilla nuorilla miehillä on suurin riski päätyä vankilaan tai joutua pidätetyksi.

Liebermanin mukaan poliisi kohdistaa toimensa mustiin ja oikeuslaitos langettaa samoista rikoksista keskimäärin kovemmat tuomiot mustille.

ulkolinja: yhä vain unelmaa, yle tv1
ulkolinja: yhä vain unelmaa, yle tv1 ulkolinja: yhä vain unelmaa
”Meillä on vankiloissa enemmän mustia miehiä kuin yliopistoissa”, Liebeman sanoo.

Martin Lutherin tärkeä marssi

Poliisin väkivalta ja epäilty rasismi on ollut otsikoissa Yhdysvalloissa jatkuvasti. Poliisin käsissä on kuollut mustia New Yorkin lisäksi Fergusonissa, Baltimoressa ja monessa muussa paikassa, ja seurauksena on ollut levottomuuksia.

Yhdysvalloissa puhutaan rodusta ja ihonväristä ehkä enemmän kuin aikoihin.

Ironista on, että juuri tänä vuonna juhlitaan kansalaisoikeustaistelun 50-vuotisjuhlaa. Keväällä 1965 kansalaisoikeusaktivistit vaativat mustille täyttä äänioikeutta ja rotuerottelukäytäntöjen lopettamista Yhdysvaltain eteläisissä osavaltioissa.

Käännekohta oli 80 kilometrin marssi Selman pikkukaupungista Alabaman pääkaupunkiin Montgomeryyn Martin Luther Kingin johdolla. Pian äänioikeus taattiin kaikille ja rotuerottelu kiellettiin.

Koulut ja asuinalueet jakautuneet

Mutta käytäntö on edelleen toinen. Esimerkiksi Montgomeryssa suurin osa kouluista ja iso osa asuinalueista on edelleen jakautunut ihonvärin perusteella.

Mustat asuvat köyhemmillä alueilla ja päätyvät huonompiin kouluihin.

”Isäni sanat tällä paikalla 50 vuotta sitten ovat yhä edelleen ajankohtaisia. Kohtaamme yhä edelleen samoja ongelmia kuin silloin”, sanoi Selman muistomarssin 50-vuotisjuhlassa puhunut Martin Luther Kingin tytär Bernice King.

Martin Luther King puhui unelmasta, joka oli tasa-arvoinen maailma. Monille se on yhä vain unelmaa.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Marko Lönnqvist. Kuvaus: Ghadi Boustani. Yle, 2015.

Muualla verkossa:
Syvä rotujako on edelleen todellisuutta Yhdysvalloissa
Yle Uutiset: Lehti: USA:n poliisi ampuu yli kaksi ihmistä päivässä

Ulkolinja: yhä vain unelmaa, yle tv1
Ulkolinja: yhä vain unelmaa, yle tv1 ulkolinja: yhä vain unelmaa

Yhdysvalloissa on juhlittu näyttävästi kansalaisoikeustaistelun 50-vuotisjuhlaa. Aktivistit kunnioittivat vuoden 1965 tapahtumien veteraaneja marssimalla uudelleen Selman pikkukaupungista Alabaman pääkaupunkiin Montgomeryyn.

Asuntokauppaa Selmassa

Yhdysvalloissa on ensimmäinen musta presidentti, mutta maa on edelleen hyvin musta-valkoinen. Alabaman Selmassa mustat ovat vallassa ja valkoiset muuttavat alueelta pois. Kaupungissa puhutaan ilmiöstä White flight, valkoinen pako. Ilmiön seuraukset näkyvät kiinteistöjen hinnoissa.