Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Tapio Wirkkala 100v pääkuva

Aarteenetsintä: Anitra

Tapio Wirkkalan suunnittelema Anitra shampoopullo
Oy Flavia AB:lle suunniteltu Anitra-ankkapullo, lasten shampoopullo ja kylpylelu vuodelta 1959. Pulloa valmisti Karhulan lasitehtaan muovipullo-osasto ja nokkakorkkia Strömforsin tehdas Tapio Wirkkalan suunnittelema Anitra shampoopullo Kuva: Tapio Wirkkala Rut Bryk -säätiö anitra shampoopullo

Tapio Wirkkala suunnitteli 50-60-luvulla erilaisia pakkaustuotteita muovista. Vuonna 1959 hänen kynästään syntyi Anitra-shampoopullo, jonka elämä jatkui tyhjentymisen jälkeenkin ankanmuotoisena kylpyleluna.

Pakkausten historiallista arvoa ei valitettavasti ymmärretty, ja niin tämäkin tuote katosi valmistuksen loputtua.

Jos sinulla on hallussasi harvinainen Anitra-shampoopullo, niin Tapio Wirkkala Rut Bryk -säätiö on halukas neuvottelemaan kanssasi sen lunastamisesta. Se nimittäin puuttuu heidän kokoelmastaan! 

Puinen malli Wirkkalan Anitra shampoopullosta
Anitra shampoopullon mallikappale. puuta Puinen malli Wirkkalan Anitra shampoopullosta Kuva: Tapio Wirkkala Rut Bryk -säätiö puinen malli

Ja vaikka et suostuisikaan luopumaan aarteestasi, jaa kuva ihailtavaksemme ja kerro, missä Anitra on uiskennellut läpi vuosikymmenten.

Voit jakaa kuvasi (ja tarinasi) allaolevan lomakkeen välityksellä. Voit jakaa kuvasi myös Twitterin tai Instagramin välityksellä. Liitä silloin kuvasi tunnisteisiin #anitra ja #wirkkala100.

 • Tapio Wirkkala - mies joka muotoili Suomen

  Tapio Wirkkala on vaikuttanut jokaisen suomalaisen elämään

  Suomi on sankarimuotoilijoiden maa, mutta yksi on ylitse muiden. Laatu, määrä ja kansainvälinen tunnettavuus tekevät Tapio Wirkkalasta muotoilijoiden kruunaamattoman kuninkaan. Uppoudu Tapio Wirkkalan maailmaan laajassa verkkoartikkelissa.

 • Tapio Wirkkala - monen materiaalin mestari

  Yle Areena juhlistaa Tapio Wirkkalan 101-v syntymäpäivää

  Tapio Wirkkalan juhlavuosi huipentuu Wirkkalan 101. syntymäpäivänä 2.6.2016. Yle Kulttuuri on julkaissut Yle Areenassa henkilökuvan merkittävästä muotoilijasta.

 • Oho, meillä on kellarissa aitoa Tapio Wirkkalaa!

  Aarteenetsintä herätti näkemään ja tunnistamaan Wirkkalaa

  Tapio Wirkkalan juhlavuosi näkyi useissa tapahtumissa ympäri Suomea. Moni heräsi nyt viimeistään huomaamaan miten voimakkaasti muotoilija on vaikuttanut suomalaiseen arkeen ja juhlaan. Yle juhlisti Wirkkalan 100-vuotissyntymäpäivää keväällä aloittamalla aarteenetsinnän. Yhtenä tarkoituksena oli osoittaa Tapio Wirkkalan monipuolisuus suunnittelijana ja monen materiaalin mestarina.

 • Aarteenetsintä: postimerkit

  Oletko nuolaissut Wirkkalan postimerkkiä?

  Tapio Wirkkala voitti vuonna 1939 Olympiavuoden postimerkkikilpailun. Olympialaisia ei sitten tullutkaan, tuli sota. Mutta Wirkkala uusi voittonsa vuonna 1952, ja tällä kertaa merkit pääsivät myös käyttöön.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri