Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Tapio Wirkkala 100v pääkuva

Aarteenetsintä: Tapio

Tiesitkö että ihastuttava ilmakupla Tapio-lasin jalkaan syntyy kun märkä puutikku työnnetään kuumaan lasimassaan.

Tapio Wirkkalan suunnittelemat Tapio-lasit
Tapio-laseja löytyy joka juomalle Tapio Wirkkalan suunnittelemat Tapio-lasit tapio-lasit

Tapio Wirkkala suunnitteli Tapio-lasiston vuonna 1954 Milanon triennaalia varten. Tapio on pisimpään yhtäjaksoisesti tuotannossa ollut lasisarja.

Vaikka Tapioiden puhaltaminen on nykyaikaistunut muottien osalta, kupla syntyy edelleen 50-luvulla kehitetyllä tikkuilmamenetelmällä.

Tapio Wirkkalan Tapio-lasit, Wirkkalan piirros
Mallipiirros Tapio Wirkkalan Tapio-lasit, Wirkkalan piirros Kuva: Yle / Henrik Leppälä wirkkalan piirros

Missä tilanteessa sinä otat Tapio-lasit esille? Kuvaa meille kattaus, jonka Tapio-lasisto kruunaa. Kerro hauskin juhlamuisto, jota Tapiot ovat ollet todistamassa.

Voit jakaa kuvasi (ja tarinasi) allaolevan lomakkeen välityksellä. Voit jakaa kuvasi myös Twitterin tai Instagramin välityksellä. Liitä silloin kuvasi tunnisteisiin #tapio ja #wirkkala100.

 • Tapio Wirkkala - mies joka muotoili Suomen

  Tapio Wirkkala on vaikuttanut jokaisen suomalaisen elämään

  Suomi on sankarimuotoilijoiden maa, mutta yksi on ylitse muiden. Laatu, määrä ja kansainvälinen tunnettavuus tekevät Tapio Wirkkalasta muotoilijoiden kruunaamattoman kuninkaan. Uppoudu Tapio Wirkkalan maailmaan laajassa verkkoartikkelissa.

 • Tapio Wirkkala - monen materiaalin mestari

  Yle Areena juhlistaa Tapio Wirkkalan 101-v syntymäpäivää

  Tapio Wirkkalan juhlavuosi huipentuu Wirkkalan 101. syntymäpäivänä 2.6.2016. Yle Kulttuuri on julkaissut Yle Areenassa henkilökuvan merkittävästä muotoilijasta.

 • Oho, meillä on kellarissa aitoa Tapio Wirkkalaa!

  Aarteenetsintä herätti näkemään ja tunnistamaan Wirkkalaa

  Tapio Wirkkalan juhlavuosi näkyi useissa tapahtumissa ympäri Suomea. Moni heräsi nyt viimeistään huomaamaan miten voimakkaasti muotoilija on vaikuttanut suomalaiseen arkeen ja juhlaan. Yle juhlisti Wirkkalan 100-vuotissyntymäpäivää keväällä aloittamalla aarteenetsinnän. Yhtenä tarkoituksena oli osoittaa Tapio Wirkkalan monipuolisuus suunnittelijana ja monen materiaalin mestarina.

 • Aarteenetsintä: postimerkit

  Oletko nuolaissut Wirkkalan postimerkkiä?

  Tapio Wirkkala voitti vuonna 1939 Olympiavuoden postimerkkikilpailun. Olympialaisia ei sitten tullutkaan, tuli sota. Mutta Wirkkala uusi voittonsa vuonna 1952, ja tällä kertaa merkit pääsivät myös käyttöön.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri