Hyppää pääsisältöön

Kestääkö historian ensimmäinen Kesäkumibiisi kuuntelua? Katso video

YleX esittelee kaikki kaksikymmentä Kesäkumibiisiä juhlavuoden kunniaksi päivittäisessä juttusarjassa. Ensimmäinen Kesäkumibiisi julkaistiin vuonna 1996. Kumia ja nahkaa -kappaleen esitti Reino syö akryylimassaa ja Päivi Lepistö.

Historian ensimmäistä Kesäkumibiisiä ei ole koskaan esitetty livenä. Kappale syntyi nopeassa studiosessiossa, eikä kukaan projektiin osallistuneista osannut odottaa, että biisistä puhuttaisiin vielä kahdenkymmenen vuoden päästä.

- Me oltiin studiossa kaikki samaan aikaan, mutta tämähän ei ollut mikään bändi, Raptori-yhtyeestä tunnettu Ismo ”Izmo” Heikkilä kertoo.

”Nuorelle, rahanahneelle miehelle kesän aikana kertyvät teostomaksut eivät olleet ainakaan miinuspuoli.”― Ismo Heikkilä

Kumia ja nahkaa on Reino syö akryylimassaa -nimisen kokoonpanon kappale. Salanimellä nauhoittanut yhtye sai nimensä Heikkilän yläastebändin mukaan.

- En kysynyt keneltäkään sen bändin jäsenistä lupaa, että saako nimeä käyttää. Olen saanut tästä varmaan pahaa karmaa, Heikkilä sanoo.

Nykyään markkinointia tekevä Heikkilä päätyi säveltämään kappaleen Radiomafian juontajan Jusu Lounelan pyynnöstä. Ajatus nuorten valistuskampanjasta on Heikkilän mielestä hyvä

- Nuorelle, rahanahneelle miehelle kesän aikana kertyvät teostomaksut eivät olleet ainakaan miinuspuoli.

Kappaleen sävellys on Heikkilän ja Raptorin räppärin Juho ”Jufo” Peltomaan käsialaa. Kertosäkeen laulaa elektrobändi Movetronin solisti Päivi Lepistö. Heikkilä ei enää vaikuta musiikkialalla, ja Peltomaakin tunnetaan nykyään paremmin RKP:n eduskuntavaaliehdokkaana. Movetron sen sijaa keikkailee yhä ahkerasti ja valmistelee syksyksi uutta levyä. Päivi Lepistö kuvailee vuoden 1996 kesää bändin kulta-ajaksi.

- Mutta Movetron ei ole koskaan esittänyt Kumia ja nahkaa -biisiä keikoilla. Toisaalta, ei olisi huono idea soittaa sitä festareilla, Lepistö sanoo.

Kuuntele historiallinen biisi alta.
Reino syö akryylimassaa: Kumia ja nahkaa YleX esittelee kaikki kaksikymmentä Kesäkumibiisiä juhlavuoden kunniaksi päivittäisessä juttusarjassa. Seuraa kumien tarinaa täältä! Juhannusaattona 19. kesäkuuta YleX soittaa kaikki Kesäkumibiisit Sofia Thurénin juontamassa 20-vuotisjuhlalähetyksessä klo 15–17.

Lue myös:

Kuka keksi Kesäkumin? Kortsukampanja täyttää 20 vuotta