Hyppää pääsisältöön

Me olemme robotteja!

kraftwerk-yhtye
kraftwerk-yhtye Kuva: EPA kraftwerk-yhtye

Se oli outo lehdistötilaisuus. Valkokankaalla pyöri 1920-luvun mykkäelokuva Metropolis ja stereoissa soi Kraftwerkin uusi albumi The Man-Machine. Lavalla oli neljä hahmoa elektronisten soittimiensa kanssa, mutta he eivät liikkuneet. Kalpeakasvoiset hahmot poseerasivat paikallaan koko tilaisuuden ajan. Ne olivat vahanukkeja.

Kraftwerk-yhtyeen jäsenet seisoskelivat huoneen sivustalla, shamppanjalasit kädessä ja tarkkailivat tilannetta. Heidän mielestään tämä oli hauskaa. Jos vahanuket osasivat hoitaa lehdistötilaisuuden heidän puolestaan, ehkä robotit voisivat joskus hoitaa konsertitkin heidän puolestaan.

Yhtyeen johtohahmo Ralf Hütter innostui ajatuksesta: monta Kraftwerkiä keikalla yhtaikaa ympäri maailmaa! Oikeat robotit lavalla, soittamassa robottimusiikkia! Elettiin 1970-luvun loppua, eikä tuon aikainen teknologia vielä mahdollistanut idean toteuttamista. Robotit eivät osanneet soittaa.

Kun japanilaisen Sonyn markkinoima Asimo-robotti tuli markkinoille vuonna 2000, sen kykyjä hämmästeltiin. Se osasi kävellä ja oppi ennen pitkää juoksemaan. Se oppi nousemaan portaita, puhumaan, kantamaan tarjotinta, työntämään lastenvaunuja ja potkaisemaan jalkapalloa. Mutta Asimosta ei olisi vielä tänäänkään Kraftwerkin keikalle.

Asimo vuonna 2015, Honda Campus All-Star Challenge National Championship - tapahtumassa:

1970-luvun lopulla robotit tuntuivat hyvältä idealta. Olihan Kraftwerkin muusikoita jo useasti kuvailtu robotin kaltaisiksi esiintyjiksi ja heidän musiikkiaan robottien soittamaksi musiikiksi. Lavalla soittavien robottien aika olisi vielä kaukana edessä. Sen Kraftwerkin muusikot toki tajusivat, mutta saivat ajatuksen tehdä jotakin samansuuntaista. He päättivät teettää kaksoisolennot.

Münchenistä löytyi vahanukkeja valmistava Obermayer-yhtiö, jonka omistaja otti haasteen vastaan ja muovaili Kraftwerkin neljän muusikon kasvot neljälle vahanukelle. ”Se oli hidasta käsityötä”, muistelee Kraftwerkin jäsen Wolfgang Flür kirjassaan I Was A Robot. Hän kertoo kuinka vahanukkemestari valmisti heidän päistään täydelliset kopiot: hiuksineen ja silmineen. Jokaisen muusikon ihon väri tutkittiin tarkkaan ja muusikoita valokuvattiin ja tutkittiin kyllästymiseen asti.

Vahanuket valmistuivat ja ne olivat erittäin käyttökelpoisia. Ne olivat hyvin kalliita ja melko pelottavia. Niiden lasisilmät tuijottivat jäätävästi, mutta se sopi teemaan.

The Man-Machine -albumi kuvasi ihmistä, konetta ja heidän suhdettaan. Sen avausraita The Robots käytti venäjänkielistä tekstiä "Я твой слуга" (Ya tvoy sluga), "Я твой работник" (Ya tvoy rabotnik) – minä olen orjasi, minä olen työläinen.

Kraftwerk - The Robots (2013 Version - Official Retrospective Video):

Websterin tietosanakirja kertoo, että robotti on ihmisen muotoinen kone, joka suorittaa mekaanisia toimintoja. The Robots ja sen saama suosio innosti Kraftwerkiä kehittelemään robotti-ideaa yhä pitemmälle.

Ennen pitkää lavalle ilmestyi neljä vahanukkea, joilla oli kauko-ohjattavat robottikädet. Vieläkään robotit eivät soittaneet, mutta ne liikuttivat käsiään rytmikkäästi. Tämä tapahtui konserteissa aina The Robots -kappaleen soidessa, yhtyeen jäsenten poistuessa lavalta.

Kraftwerk on jo vuosikymmenien ajan kuljettanut erilaisia vahanuken ja robotin yhdistelmiä mukanaan ympäri maailmaa. Edelleenkin yleisö odottaa robotteja lavalle Kraftwerkin konserteissa ja yleensä ne myös ilmestyvät tervehtimään yleisöä.

1970-luvulla hyvin ihmismäiset vahanuket aiheuttivat outoja tilanteita. Kun yhtye matkusti maasta toiseen, vahanuket herättivät kiusallista huomiota ja kauhistuneita ilmeitä.

Tullimiesten oli vaikea käsittää, mitä niissä ruumisarkkujen näköisissä laatikoissa oikeastaan oli.

Kraftwerkin The Robots (1979) on Avaruusromun kuukauden elektronisen musiikin valinta kesäkuussa 2015.

Kuuntele Avaruusromun kuukauden valintoja:

Kraftwerk Saksan TV:ssä (WDR) vuonna 1978 ja Die Roboter:

Eikä tässä kaikki! Ennen Avaruusromun 25-vuotisjuhlalähetystä YLE Teemalla näytetään klo 21.05 ylistetty Kraftwerk-dokumentti Kraftwerk: Pop Art.

Kraftwerk: Pop Art
Kraftwerk: Pop Art Kuva: Yle Kuvapalvelu kraftwerk