Hyppää pääsisältöön

Metsähanhen maa

Metsähanhenmaa, yle tv1
Metsähanhiemo huutaa varoitushuudon ja poikue lähtee lentoon. Metsähanhenmaa, yle tv1 Kuva: © Hannu Huttu metsähanhenmaa

TV1 lauantaina 6.6.2015 klo 18.15 - 18.45, uusinta sunnuntaina 7.6. klo 15.10
Yle Areenassa 7 päivää

Metsähanhi on pohjoisen pallonpuoliskon aapasoiden laji. Metsähanhen levinneisyys kattaa lännessä aina Norjan Kölivuoriston jatkuen Ruotsin, Suomen ja Siperian kautta aina Tyynellemerelle asti.

Metsähanhi on arka erämaasoitten lintu. Se pesii vielä jäljellä olevilla erämaasirpaleilla ja soidensuojelualueilla. Suomessa lajia esiintyy ainoastaan Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Metsähanhikanta on taantunut voimakkaasti viime vuosikymmeninä. Syynä on elintilan pieneneminen ja metsästys. Nyt metsähanhi on rauhoitettu lintu.

Luontokuvaaja Hannu Huttu on perehtynyt metsähanhien elämään yli kolmen vuosikymmenen ajan, Dokumentissa tutustutaan hanhien elämään ja Suomessa pesivän kannan arvoitukseen.

Ohjaus: Kari Kemppainen. Tuotanto: Boreal Picture, 2009. Dokumentti on esitetty TV1:llä edellisen kerran vuonna 2011.

Lisää ohjelmasta

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.