Hyppää pääsisältöön

Ruoka on helppo tapa tehdä yhdenmiehen politiikkaa

Vallankumoussoppaa
Vallankumoussoppaa Kuva: Wikimedia Commons syödään ensin!

Minua pelottaa tulevaisuus - se, mitä maailmalle tapahtuu jos ilmastonmuutoksen uhkakuvat toteutuvat. Asia on niin iso ja järisyttävä, ettei sitä tee mieli ajatella. Jos ja kun olosuhteet maapallolla radikaalisti muuttuvat, muuttuvat myös ruokatuotannon mahdollisuudet.

Ruoka tulee vaikuttamaan tulevaisuuden poliittisiin päätöksiin merkittävästi. Toisaalla sadot tuhoutuvat tulvissa ja myrskyissä, toisaalla lisääntyy kuivuus ja kuumuus. Mihin ihmeeseen ne kaikki aasialaiset sijoitetaan, jos riisin ja soijan viljely käy mahdottomaksi tai kun suuri osa maanosasta peittyy veden alle? Paikat, joissa puhdasta vettä ja ruokaa riittää, tulevat suosituiksi. Tänne tulee ruuhkaa. Vältytäänkö sodilta ja muilta mittavilta katastrofeilta, jää nähtäväksi.

Ilman ruokaa ei ole elämää

II maailmansodan aikainen juliste, joka kieltää tuhlaamasta ruokaa
II maailmansodan aikaisista julisteista voisi ottaa oppia! II maailmansodan aikainen juliste, joka kieltää tuhlaamasta ruokaa Kuva: Wikimedia Commons syödään ensin!

Kyllähän ruoka nytkin on äärimmäisen poliittista. Paikallisella tasolla kiistellään kasvisruokapäivistä ja ruokakauppojen halpuuttamiskampanjoista. Erään suomalaisen pitseriaketjun kantarelli ja poronlihapitsa on nimetty Berlusconiksi, muistona muutaman vuoden takaisesta ruokadebatista. Yhdysvalloissa se, mitä puoluetta äänestät, vaikuttaa siihen mitä ketsuppimerkkiä ostat. Globaalimmalla tasolla keskustellaan maatalouden tukemisesta, suojatulleista ja geenimanipulaatiosta. Ihan vain muutamia esimerkkejä mainitakseni.

Mikä muukaan ihmisiä liikuttaisi kuin ruoka? Ilman ruokaa ei ole elämää. Ruoka takaa vakaat elinolosuhteet, jotka ovat puolestaan edellytys vaurauden lisääntymiselle. Tutustuin ruoka-aineiden historiaan aiemmassa sarjassani Kesäkeiton syvin olemus. Vasta silloin ymmärsin missä mittakaavassa ruoka ja ruoka-aineet ovat maailmanhistoriaan vaikuttaneet.

Himo mausteisiin ajoi eurooppalaiset löytöretkille. Amerikan mantereelta saatu peruna turvasi Euroopan väestönkasvun ja mahdollisti teollistumisen. Kasvava sokerin kysyntä kiihdytti orjakauppaa. Sipulin puute aiheutti maailmanhistorian ensimmäisen lakon. Suola on aiheuttanut vallankumouksia. Natseja vastaan taisteltiin syömällä porkkanoita

Ruoka-ahdistus muuttuu innostukseksi

Tulevaisuudessa hymyillään melankolisen nostalgisesti valokuville kynttiläillallisista, perhelounaista, eväsretkistä ja hampurilaisketjujen autokaistoista

Ruoka on helppo tapa tehdä yhdenmiehen politiikkaa. Kun jättää ostamatta tiettyjä tuotemerkkejä, tiettyjä kalalajeja, geenimuunneltua ruokaa, tehotuotettua ruokaa, luomuruokaa voi ottaa osaa suurempaan keskusteluun. Voi vaikuttaa, tai ainakin kuvitella vaikuttavansa.

Ruokakaupan hyllyjen välissä vaanii riittämättömyyden tunne ja voimattomuus. Poliittisten ruokavalintojen vaikeus aiheuttaa ahdistusta. Pian tulee kuitenkin kesä ja oma ruokapoliittinen valintani, onnelliset lampaat saapuvat takapihan laitumelle. Ruoka-ahdistus muuttuu innostukseksi. Pitäisikö tänä kesänä hankkia kanojakin?

Kana kurkistaa
Pitäisikö hankkia kanojakin? Kana kurkistaa Kuva: Wikimedia Commons syödään ensin!

Ruoan laitosta saatava nautinto jää historiaan

Ehkä tulevaisuudessa ruokavalintojamme tullaan enemmän säätelemään ylhäältä käsin. Tiettyjen elintarvikkeiden saatavuutta rajoitetaan. Toisille asetetaan korkeita veroja. Ei sillä ole niin merkitystä syödäänkö tulevaisuudessa enemmän kasviksia, hyönteisiä tai petrimaljassa kasvatettua lihaa. Ihminen syö ja nauttii ruoastaan jatkossakin.

Tai ehkä tulevaisuus kehittyykin siihen suuntaan, että ravinto saadaan pienistä pillereistä. Silloin ei enää tarvitsisi murehtia ruokavalintojen vaikeutta. Turhiksi jäisivät myös ruoanlaittotaito ja pöytätavat. Tulevaisuudessa hymyillään melankolisen nostalgisesti valokuville kynttiläillallisista, perhelounaista, eväsretkistä ja hampurilaisketjujen autokaistoista. Syömisestä ja ruuan laitosta saatava nautinto jää historiaan.

Onneksi, kun katselen takapihalla laiduntavia lampaitani ja ikkunan alla rehottavaa yrttimaatani, tuo aika tuntuu vielä kovin kaukaiselta.

Ruokaa on käytetty aseena ihan konkreettisestikin. Edamjuustosta tulee hyviä tykinkuulia! Kuuntele lisää ruoan poliittisesta historiasta sarjasta Syödään ensin - Kulttuurihistoriallisia ruokaesseitä.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri