Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Tapio Wirkkala 100v pääkuva

Tapio Wirkkalan juhlavuosi huipentuu Ylen verkossa

Tapio Wirkkala (1915-1985)

Tapio Wirkkalan syntymän 100-vuotisjuhlavuosi on päättynyt, mutta juhlat jatkuvat Ylen Tapio Wirkkala -verkkosivuston runsaalla tarjonnalla.

Yle Kulttuuri on julkaissut Yle Areenassa henkilökuvadokumentin merkittävästä muotoilijasta. Dokumentissa Wirkkala, mies joka muotoili Suomen kerrataan Tapio Wirkkalan uran rakettimainen nousu ja laajuus. Ystävät, työtoverit ja perheenjäsenet muistelevat lämmintä ja vahvasti elänyttä Wirkkalaa. Runsas arkistomateriaali antaa aavistuksen muotoilijan vahvasta persoonasta.

Ylen verkkosivustolta on luettavissa runsas verkkoartikkeli, jossa pääsee uppoutumaan Tapio Wirkkalan elämään ja tuotantoon eri näkökulmien kautta.

Aiemmin juhlavuonna järjestimme aarteenetsinnän - haastoimme etsimään kotoa tai mökiltä Tapio Wirkkalan suunnittelemia esineitä. Ja löytyihän niitä - kilpailu on nyt päättynyt, arvovaltainen raati on ihastellut aarteita ja hienoimmat löydöt ja tarinat on nyt palkittu.

Merkkivuotta juhlistetaan myös monin näyttelyin Suomessa ja maailmalla. Tietoja niistä ja muistakin tapahtumista löytyy Tapio Wirkkala Rut Bryk –säätiön sivuilta.

Jos on elänyt Suomessa, on varmasti käyttänyt tai ainakin nähnyt Tapio Wirkkalan luomia esineitä. Hänen tuotantoonsa kuuluu esimerkiksi seteleitä, pakkaustarvikkeita, kodinkoneita, käyttö- ja taidelasia, koruja, veistoksia. Wirkkalalle ei ollut ongelma jakaa aikansa taiteelliselle luomiselle ja kulutustavaroiden suunnittelulle. Hänen suunnitelmiensa mittakaava ulottui postimerkistä monumentaalitaiteeseen ja kaupunkisuunnitteluun.

tapio Wirkkalan suunnitelema Pilkkiavanto -vaasi
Pilkkiavanto -vaasi oli alunperin 70-vuotislahja Urho Kekkoselle tapio Wirkkalan suunnitelema Pilkkiavanto -vaasi Kuva: Yle / Henrik Leppälä lasitaide

Tapio Wirkkalan menestys perustui ennen kaikkea uteliaaseen ja käytännölliseen mielenlaatuun. Hän innostui haasteista ja hänellä oli itsevarmuutta tarttua niihin. Wirkkala oli taitava piirtäjä ja veistäjä. Hän pystyi itse osallistumaan suunnittelemiensa teosten valmistusprosessiin, ja saavutti siten niin tilaajien kuin työntekijöidenkin luottamuksen.

Yeisradion televisio-ohjelma "Juomalasi ja sen muoto". Muotoilija Tapio Wirkkala valvomassa taidelasin valmistusta .
Taidelasin valmistusta Yeisradion televisio-ohjelma "Juomalasi ja sen muoto". Muotoilija Tapio Wirkkala valvomassa taidelasin valmistusta . Kuva: Yle img_2015_00427685

Tapio Wirkkala viihtyi hyvin kansainvälisissä muotoilupiireissä, mutta tarvitsi vastapainoksi eristyneen pakopaikan Lapin erämaasta. Hän työskenteli jatkuvasti ympäri maailmaa ja vaikutti vahvasti suomalaisella muotoilukentällä, mikä ei estänyt häntä olemasta voimakkaasti läsnä myös perheensä elämässä. Ystävät luonnehtivat häntä rakastettavaksi persoonaksi, jolla ei ollut koskaan kiire, vaikka kädet olivat täynnä projekteja.

Tapio Wirkkalan suunnittelema Kartio -lasi, sittemmin nimetty Juhlaksi
Kartio -lasisarja, nykyisin tunnetan nimellä Juhla Tapio Wirkkalan suunnittelema Kartio -lasi, sittemmin nimetty Juhlaksi Kuva: Yle / Henrik Leppälä luonnos

Missä Tapio Wirkkalan suunnittelemat esineet ovat tänään? Osa on edelleen tuotannossa ja myynnissä, vielä laajempi joukko jokapäiväisessä tai juhlavassa käytössä. Jotkin esineet ovat saavuttaneet ikonisen aseman ja keräilijät maksavat niistä huimia summia. Vaikka monen arkisen käyttötavaran kohtalo on ollut kadota tuotteiden valmistuksen loputtua, Wirkkalan tuotantoon perehtynyt näkee mestarin käden jälkiä ympärillään edelleen jatkuvasti.

Artikkelia muokattu 2.6.16
- otsikkoa muutettu (aiempi otsikko Tapio Wirkkala - mies joka muotoili Suomen)
- sisältö päivitetty vetämään yhteen Ylen verkkosivun tarjontaa

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tapio Wirkkala 100v

Instagram #wirkkala100

 • Tapio Wirkkala - mies joka muotoili Suomen

  Tapio Wirkkala on vaikuttanut jokaisen suomalaisen elämään

  Suomi on sankarimuotoilijoiden maa, mutta yksi on ylitse muiden. Laatu, määrä ja kansainvälinen tunnettavuus tekevät Tapio Wirkkalasta muotoilijoiden kruunaamattoman kuninkaan. Uppoudu Tapio Wirkkalan maailmaan laajassa verkkoartikkelissa.

 • Tapio Wirkkala - monen materiaalin mestari

  Yle Areena juhlistaa Tapio Wirkkalan 101-v syntymäpäivää

  Tapio Wirkkalan juhlavuosi huipentuu Wirkkalan 101. syntymäpäivänä 2.6.2016. Yle Kulttuuri on julkaissut Yle Areenassa henkilökuvan merkittävästä muotoilijasta.

 • Tapio Wirkkala Aarteenetsintä -kilpailu on ratkennut!

  Viisi eniten ilahduttanutta palkittiin

  On tullut aika julkistaa tulokset Tapio Wirkkalan juhlavuoden kunniaksi järjestetystä Aarteenetsintä -kilpailusta. Raatilaisille oli vaikea tehtävä mitata, mitkä ehdotukset ilahduttivat eniten. Sillä ilahduttivathan ne kaikki.

 • Oho, meillä on kellarissa aitoa Tapio Wirkkalaa!

  Aarteenetsintä herätti näkemään ja tunnistamaan Wirkkalaa

  Tapio Wirkkalan juhlavuosi näkyi useissa tapahtumissa ympäri Suomea. Moni heräsi nyt viimeistään huomaamaan miten voimakkaasti muotoilija on vaikuttanut suomalaiseen arkeen ja juhlaan. Yle juhlisti Wirkkalan 100-vuotissyntymäpäivää keväällä aloittamalla aarteenetsinnän. Yhtenä tarkoituksena oli osoittaa Tapio Wirkkalan monipuolisuus suunnittelijana ja monen materiaalin mestarina.

 • Aarteenetsintä: Anitra

  Missä Anitra shampoopullo uiskentelee?

  Tapio Wirkkala suunnitteli 50-60-luvulla erilaisia pakkaustuotteita muovista. Vuonna 1959 hänen kynästään syntyi Anitra-shampoopullo, jonka elämä jatkui tyhjentymisen jälkeenkin ankanmuotoisena kylpyleluna.

 • Aarteenetsintä: kirves ja puukko

  Tapio Wirkkala hallitsi puukon ja kirveen käytön.

  Tapio Wirkkala nimesi itse puukon mieluisimmaksi suunnittelemakseen esineeksi. Hän myös käytti sellaista mielellään. Jutustelun lomassa hän saattoi veistää puikkarin tai linnunkuvan.

 • Aarteenetsintä: Pollo

  Tapio Wirkkala suunnitteli Pollon Rosenthalille vuonna 1970

  Keinuvaa Polloa voi bongata kolmessa koossa, mustana, valkoisena tai harmaana. Sen kaulaa koristaa helminauhamainen pistereliefikoristelu.

 • Aarteenetsintä: setelit

  Oletko säästänyt Wirkkalan suunnittelemia seteleitä?

  Tapio Wirkkala oli taitava piirtäjä. Tiesitkö, että hän piirsi yhtä hyvin vasemmalla ja oikealla kädellä.

 • Aarteenetsintä: Finnairin astiastot

  Tapio Wirkkala suunnitteli Finnairin astiastot 1960-luvulla

  Vuonna 1960 Suomi siirtyi suihkukoneaikaan. Caravelle -koneiden ensimmäisessä luokassa pöydät katettin Tapio Wirkkalan muotoilemilla valkoisilla muoviastioilla.

 • Aarteenetsintä: Kantarelli

  Erotatko Kantarellit toisistaan?

  Tiesitkö, että Tapio Wirkkalan Kantarelli-maljakon alkuperäistä mallia vuodelta 1946 valmistettiin vain pieni 75 kappaleen numeroitu sarja.

 • Aarteenetsintä: Lehti

  Lentokonevanerista voi valmistaa myös taide-esineitä.

  Tapio Wirkkalan puiset veistokset ja käyttöesineet syntyivät korkealaatuisesta lentokonevanerista, jota Suomessa on valmistettu jo 1890-luvulta lähtien.

 • Aarteenetsintä: sähkökatkaisija

  Onko kellarissasi Wirkkalan suunnittelema sähkökatkaisija?

  Tiesitkö, että Tapio Wirkkala suunnitteli myös kodinkoneita, huonekaluja ja valaisimia.

 • Aarteenetsintä: Tapio

  Tapio -lasin valmistamiseen tarvitaan puutikku

  Tiesitkö että ihastuttava ilmakupla Tapio-lasin jalkaan syntyy kun märkä puutikku työnnetään kuumaan lasimassaan.

 • Aarteenetsintä: Bolle

  Bollet valmistetaan Venetsian Muranossa

  Tekniikka, jossa kaksi eriväristä, läpimitaltaan samansuuruista kappaletta liitetään yhteen niiden ollessa vielä kuumia, on nimeltään incalmo. Bolle -pullot ovat hurmaava esimerkki tästä tekniikasta.

 • Aarteenetsintä: Winterreise

  Winterreise syntyi Tapio Wirkkalan ja Rut Brykin yhteistyönä

  Tapio Wirkkalan puoliso, taiteilija Rut Bryk koristeli Wirkkalan Rosenthalille suunnitteleman Winterreise astiaston. Tämä oli harvinaista yhteistyötä, vaikka puolisot olivat toistensa työn suurimpia tukijoita ja ymmärtäjiä.

 • Aarteenetsintä: Paperipussi

  Maljakko on saanut muotonsa rutistuneesta paperipussista.

  Tiesitkö, että Tapio Wirkkala suunnitteli suositun Paperipussi -maljakon Rosethalille jo vuonna 1977.

 • Aarteenetsintä: Juhla

  Juhla -lasin muodot perustuvat geometriaan

  Tiesitkö, että luonnonaiheiden ohella Tapio Wirkkalan teosten lähtökohtana oli usein geometria.

 • Aarteenetsintä: Hopeakuu

  Hopeakuun sisäkkäiset kehät tuovat mieleen kuun valon

  Tiesitkö, että useat Tapio Wirkkalan suunnittelemista koruista syntyivät alunperin lahjoiksi taiteilijan puolisolle Rut Brykille.

 • Aarteenetsintä: olutpullo

  Tapio Wirkkalan suunnittelema olutpullo on väriltään vihreä

  Tiedätkö minkä olutpullon Tapio Wirkkala suunnitteli? On yleinen väärä luulo, että se olisi ruskea olutpullon kantamuoto, tilavuudeltaan 0,33 litraa vuodelta 1953.

 • Aarteenetsintä: sinappilasi

  Kerättiinkö sinun kotonasi sinappilaseja?

  Kierrättäminen on vanha keksintö. Tapio Wirkkala suunnitteli Pauligille lasisen uusiokäyttöön soveltuvan sinappipurkin vuonna 1959.

 • Aarteenetsintä: WIR

  Valaiseeko huonettasi Wirkkalan WIR-lamppu?

  Tapio Wirkkala suunnitteli sarjatuotantoon n. 100 erilaista valaisinta vuosina 1959-1961. Ne kaikki perustuvat hänen suunnittelemaansa opaalilasiseen hehkulamppuun.

 • Aarteenetsintä: postimerkit

  Oletko nuolaissut Wirkkalan postimerkkiä?

  Tapio Wirkkala voitti vuonna 1939 Olympiavuoden postimerkkikilpailun. Olympialaisia ei sitten tullutkaan, tuli sota. Mutta Wirkkala uusi voittonsa vuonna 1952, ja tällä kertaa merkit pääsivät myös käyttöön.

 • Lasimuotoilun mestarit Tapio Wirkkala, Timo Sarpaneva, Kaj Franck, Oiva Toikka ja Nanny Still svengaavalla 1960-luvulla

  Ohjelma Suomen lasiteollisuudesta ja sen historiasta 1965

  Tapio Wirkkala, Timo Sarpaneva, Kaj Franck, Oiva Toikka, Alvar Aalto, Tamara Aladin, Helena Tynell, Nanny Still ja monet muut taitajat ovat luoneet suomalaisen lasitaiteen kansainvälisen maineen. Vuonna 1965 valmistuneessa, upeasti kuvatussa Suomalaista lasia -filmissä seurataan taitelijoiden, lasimestareiden ja puhaltajien työtä.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri