Hyppää pääsisältöön

Tässä on Kevätkuva 2015

Kevätkuva 2015 voittaja
Kevätkuva 2015 - tyttö ja joutsen Kevätkuva 2015 voittaja Kuva: Hanne-Mari Lång kevätkiuva 2015

Puoli seiskan Kevätkuva 2015 -joukkoistus sai huiman suosion. Saimme kokoon pitkälti yli 4000 kuvaa. Iso kiitos kaikille kuvaajille. Kartalla näkyy kevään tulon koko kuva etelärannikolta pohjoisimpaan Suomeen. On tämä vaan kaunis maa!

Tyttö ja joutsen

Kevätkuva 2015 voittaja
Kevätkuva 2015 Tyttö ja joutsen Kevätkuva 2015 voittaja Kuva: Hanne-Mari Lång kevätkiuva 2015

Valokuvakisan ylituomari Kimmo Ohtonen valitsi voittajakuvaksi Hanna-Mari Långin Instagramissa julkaiseman herkän otoksen tytön ja joutsenen kohtaamisesta. Tässä ylituomarin perustelut:

"Tämä kuva vangitsi minut ensisilmäyksellä. Tyttö ja joutsen on kuin kansallisromanttinen digimaalaus, joka taltioi tosielämästä satumaisen kauniin hetken: Punahilkka kohtaa Hugo Simbergin Haavoittuneen enkelin.

Tyttö ja joutsen toimii usealla eri tasolla: dokumentaarisella, visuaalisella ja symbolisella. Kuva taltioi läheisen hetken ihmisen ja luonnon välillä, se tarjoaa katsojalle vahvan visuaalisen sekä tunteita herättävän kokemuksen ja mikä hienointa, Tyttö ja joutsen haastaa meidät pohtimaan, mistä siinä on lopulta kysymys? Kaksi viatonta luontokappaletta kohtaavat meren rannalla, kahden maailman rajalla. Mitäköhän tyttö miettii?

Kuvaaja on joutunut reagoimaan tilanteeseen nopeasti. Kuva on napattu kännykkäkameralla. Se ei heikennä kuvan voimaa lainkaan. Päinvastoin, se sitoo kuvan osaksi tätä aikaa ja kulttuuria, jossa elämme. Kuvan ainut miinus on sen sävyjen liiallinen jälkikäsittely. Esimerkiksi Instagramin kuvien jälkikäsittelyyn tarjoamat valmisfiltterit mielestäni useimmiten vain tuhrivat hyviä kuvia aidoista hetkistä ja saavat niihin epäluonnollisen yliampuvia sävyjä.

Hyvä valokuva kertoo tarinan. Hyvä valokuva saa katsojan ajattelemaan, tuntemaan. Tyttö ja joutsen onnistuu kaikessa tässä, minkä lisäksi se nostaa symbolisesti esiin tärkeitä ihmiselämän teemoja. Kuvan haikean kaunis henki on katsojalle muistutus lapsuuden haavoittuvaisuudesta, sekä miten haavoittuvainen luonto on. Siitä ettei ketään saa jättää yksin, vaan heikompia tulee aina puolustaa. Katson lukuisia valokuvia joka päivä. Silti harvoin kohtaa tämänkaltaisen kuvan, joka pysäyttää minut ajattelemaan sen syvempiä merkityksiä. Vaikka näen upeita kuvia joka päivä, harvemmin kohtaan valokuvan, joka ensisilmäyksellä iskee suoraan sydämeen."

Neljä kunniamainintaa

Kimmo valitsi myös neljä muuta huippukuvaa, Kaarina Kydön hienon joutsenkuvan, Pekka Vainion pensastaskun, Ville Terhon kuvaaman mäyrän ja Vesa Suurosen lemmekkäät rantakäärmeet.

Kaikkien osallistujien kesken arvottiin kamera

Kaikkien kuvia ottaneiden kesken arvottiin järjestelmäkamera. Sen voitti Jussi Jalkanen Helsingistä. Jussi oli lähettänyt toukokuun aikana useita kuvia Ps:n karttasovellukseen eri puolilta Uuttamaata. Onnea Jussille! Yksi Jussin hieno kaupunkikuva oli myös mukana voittajakuvaa valittaessa.

Puoli seitsemän Kevätkuva 2015 kunniamaininta
Eteläsatama Puoli seitsemän Kevätkuva 2015 kunniamaininta Kuva: Jussi Jalkanen kevätkuva 2015

Suuri kiitos kaikille osallistuneille! Maanantaina 8.6. alkaa Aamu-tv:n kesäkuvakilpailu. Kuvatkaa Suomen kesää ja osallistukaa. Ja Ps:n joukkoistuskartta jatkaa toimintaansa. Lisää oma kuvasi ja ihaile muiden otoksia.

Näytä kartta

Lähettämällä kuvan Ylelle joukkoistuksen yhteydessä annat oikeuden käyttää, jakaa ja tarvittaessa muokata kuvaa kaikissa Ylen palveluissa. Lähetäthän vain itse ottamiasi kuvia. Yksityistilanteissa kysy lupa kuvassa näkyviltä ihmisiltä.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän