Hyppää pääsisältöön

Valheenpaljastaja: Neljä asiaa, jotka eivät ole sitä miltä näyttävät

Pää vadilla ja lööppejä
Pää vadilla ja lööppejä Kuva: Shutterstock-Ville Alijoki lööpit

Kevään viimeinen Valheenpaljastaja luo katsauksen tuoreisiin sosiaalisen median ilmiöihin ja verkossa leviäviin uutisiin. Asialistalla ovat koulukiusattujen tueksi myytävä lehti, nuorison keskuudessa leviävä “pelottava villitys”, ihmislihaa tarjoillut ravintola ja kuudesti uuden sydämen saanut miljardööri. Oletko nähnyt näitä sosiaalisessa mediassa?

1. Rahastusta koulukiusaamisen varjolla?

Valppaat kansalaiset ovat jakaneet Facebookissa linkkiä Kouluturvaa.fi-nimiselle sivustolle ja varoitelleet mahdollisesta huijauksesta.

Kyseessä on lehti, joka väittää auttavansa koulukiusattuja. Tarjolla on vuosikerran tilausta, auttavaa puhelinta ja tietopaketteja koulukiusaamisesta. Tukipuhelin ei ole toiminnassa ja tietopaketit ovat tyhjää täynnä.

Sivuilla ei mainita kenenkään firmassa toimivan ihmisen nimeä, eikä lehden toimitukselle anneta yhteystietoja. Ainoa mahdollisuus ottaa julkaisuun yhteyttä on sivuston kontaktilomake.

"Kyse ei ole hyväntekeväisyydestä, vaikka sivusto antaa niin olettaa.

Sivuston on rekisteröinyt henkilö, jonka taustalta löytyy hämäriä telemarkkinointibisneksiä.

Kouluturvaa.fi-sivujen konsepti on melko tarkkaan kopioitu Koulurauhaa-lehdeltä, joka sanoutuu irti imitoijastaan omassa tiedotteessaan. Koulurauhaa-sivuilta löytyy jonkin verran materiaalia koulukiusauksen uhreille, mutta tässäkään ei ole kyse hyväntekeväisyydestä, vaikka sivusto antaa niin olettaa.

Ylioppilaslehti tutki Koulurauhaa-lehden toimintamallia vuonna 2012 ja Hufvudstadsbladet kaiveli firman asioita tämän vuoden toukokuussa.

HBL:n toimittaja penkoi sittemmin myös Kouluturvaa-lehden taustoja ja sai selville muun muassa, ettei KT Kustannus -nimistä firmaa ole lainkaan sille ilmoitetussa osoitteessa Helsingin Kaisaniemessä.

Molemmista lehdistä tilaaja saa pulittaa 79 euroa vuodessa. Summalla saa peräti neljä numeroa. Kouluturvaa-lehden tilauksia ovat kaupitelleet puhelinmyyjät, joiden palkat telemarkkinointifirma jätti maksamatta. Lehteä on ilmestynyt yhden numeron verran.

Lisäys 23.7.2015 :
Kouluturvaa-sivuston ja -lehden taustalla olevan KT Kustannus -yhtiön toimitusjohtajan Antti Alastalon mukaan Kouluturvaa-sivustolle on kesän aikana lisätty sieltä puuttuneita tietoja.

Verkkosivuille on lisätty mm. yrityksen ja lehden taustavoimia sekä yhteystietoja. Nyt sivuilla myös selvennetään Kouluturvaa-lehden toimintaperiaatetta. Kyseessä on kustannustoiminta, ei hyväntekeväisyys.

Alastalon mukaan tukipuhelin on toiminnassa, numero on auki tiistaisin ja torstaisin klo 12:00-15:00.

Alastalon mukaan Kouluturvaa –lehden toinen numero on tarkoitus julkaista koulujen alkamisen aikaan elo-syyskuussa. Samaan aikaan on tarkoitus avata myös maksuton puhelinnumero tukipuhelinta varten.

2. Nuoriso on demonien vallassa!

Nuorison kerrotaan vaipuneen “pelottavan villityksen” pauloihin. Charlie Charlie -nimellä kulkeva peli on sukua ouija-laudalle ja spiritistille istunnoille, mutta siihen tarvitaan vain pari lyijykynää ja vilkas mielikuvitus.

Charlie charlie
Charlie Charlie -spiritismi nousi ja katosi nopeasti verkossa. Charlie charlie Kuva: Yle/Ville Alijoki lyijykynä
Lukuisat tiedotusvälineet ovat kertoneet, että peli on peräisin Meksikosta ja Charlie on demoni, joka liikuttaa kyniä, kun siltä kysyy kysymyksen.

#CharlieCharlieChallenge-hashtagia ehdittiin käyttää Twitterissä kahden päivän aikana jo yli kaksi miljoonaa kertaa, ja huolestuneet vanhemmat ovat tehneet aiheesta hirvittävän määrän Google-hakuja.

Meksikolainen kansanperinne ei tunne Charlie-nimistä demonia, eikä peliä ole nähtävästi juurikaan tunnettu ennen kuin se saavutti hetkessä viraalimaineen toukokuussa 2015, ei ainakaan Meksikossa. Kyseessä näyttäisi olevan Yhdysvalloista peräisin oleva varsin tuore ilmiö.

Tässä on kyse kahdesta lyijykynästä, paperinpalasta ja erilaisista video-applikaatioista, joilla taltioida “Charlie-demonin” vastauksia. No niin, koko jutun voikin nyt unohtaa.

3. Ihmislihaa nigerialaisessa ravintolassa!

Muun muassa Metro UK, Daily Mail ja News.com.au uutisoivat toukokuussa, että poliisi oli paljastanut Nigeriassa ravintolan, joka tarjoili asiakkailleen ihmislihaa. Ravintolan tiloista oli löytynyt vertavuotavia päitä, voitteko kuvitella!

Daily Mailia tuskin on kiinnostanut, ettei kaupunkia, saati ravintolaa nimetä, eikä tapahtumille muutenkaan esitetä minkäänlaisia todisteita. Mutta erikoista on, että poskettoman jutun lähteenä näyttäisi olleen yleensä luotettavassa maineessa olevan BBC:n swahilinkielinen toimitus.

BBC on poistanut alkuperäisen uutisen, esittänyt anteeksipyynnön ja alkanut tutkia, mitkä virheet johtivat näin selvästi sepitteellisen jutun julkaisuun.

Juttu oli muuten jo vähintään toisella kierroksella: Metro UK, Britannian Independent ja New York Daily News uutisoivat fiktiivisestä kannibalismista jo viime vuonna.

4. Miljardöörin kuudes sydän!

Kuvakaappaus World Daily News Report -sivustosta.
World Daily News Report kertoo toimituskuntaansa kuuluvan mm. "eläköityneitä Mossadin agentteja". Kuvakaappaus World Daily News Report -sivustosta. Kuva: Kuvakaappaus rockefeller

Tämän "uutisen" Valheenpaljastaja havaitsi omasta Facebook-fiidistään aika monen ihmisen jakamana: 99-vuotias miljardööri Rockefeller oli saanut jo kuudennen upouuden sydämen! Kyllä nyt kelpasi elostella.

Jutun takana on feikkiuutissivusto World News Daily Report, jonka sisällöillä ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Valheenpaljastaja käsitteli feikkiuutisia maaliskuussa.

Kerro epäilyttävistä some-havainnoistasi: valheenpaljastaja@gmail.com

Muokkaus 27.1. 2016: Ulkoasukorjauksia
Muokkaus 11.1.2017: Lisätty asiasana ja siirretty Yle Oppiminen alle.
Muokkaus 8.3.2019: Kommentointi on päättynyt.

Valheenpaljastaja

Kommentit
  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.