Hyppää pääsisältöön

Aristoteleen kantapää: Kiehtovat pteranodonit, triceratopsit ja cryolophosaurukset

Tyrannosaurus rexin pääkallo Luonnontieteellisessä museossa
Lapset hullaantuivat dinosauruksista, kun Yhdysvaltain itärannikolle rakennettiin suuria paleontologisia museoita 1880-luvulla. Tämä Tyrannosaurus Rexin kallo sijaitsee Luonnontieteellisessä museossa Helsingissä. Tyrannosaurus rexin pääkallo Luonnontieteellisessä museossa Kuva: Yle/ Juha-Pekka Inkinen dinosaurukset

Oletteko nähneet suosittua piirrettyä lastensarjaa nimeltään Dinojuna? Sen jaksot alkavat mukaansatempaavalla rockabillyrytmillä ja junan pillin vihellyksillä. Hengästynyt laulu lähtee liikkeelle sanoilla: “Tässä eräs äiti on, hän nimeltään rouva Pteranodon”.

Muovinen Tyrannosaurus Rex
Tyrannosaurus Rex on dinosauruksista tunnetuin. Muovinen Tyrannosaurus Rex Kuva: Yle/ Seppo Sarkkinen hirviö

Pteranodon on eräs lentolisko liitukaudelta. Se on juuri sellainen helposti lausuttava sana, joita lastenohjelmissa kannattaa käyttää. Rouva Pteranodonin lapset ovat Tiinu, Säde ja Toni sekä jostain syystä pesään ajautuneesta munasta kuoriutunut Kamu, joka ei olekaan lentolisko vaan Tyrannosaurus Rex. Tämä tunnetuin dinosaurus taas oli jättimäinen kahdella jalalla liikkuva lihansyöjä.

Äiti jatkaa laulua ja kuittaa Kamun ihmettelyt erilaisuudestaan näin: ”kaikki me olemme dinosauruksia piirteinemme”. Sitten seuraa sarjan olemuksen kiteytys: ”maailmalla näin matkustetaan, eri lajeihin tutustutaan”.

Matkustamiseen tarvitaan se sarjan otsikossa mainittu dinojuna. Se pystyy liikkumaan kaikkialla maailmassa ja myös ajassa vaikka liitukaudelta jurakaudelle. Junan konduktöörinä ja oppaana esiaikojen maailmaan toimii dinosaurus lajinimeltään troodon.

King laulaa kuin Elvis Presley, eikä syyttä.

Eräässä jaksossa käydään tutustumassa mukavan triceratopsin esiäitiin Penelope Protoceratopsiin. Oma juonikuvionsa pyörii laulavan dinosauruksen nimeltään King Cryolophosauruksen ympärillä. King laulaa kuin Elvis Presley, eikä syyttä: Cryolophosaurus löydettiin vuonna 1991 Etelämantereelta ja koska sillä on otsallaan Elviksen 50-luvun otsakiehkuran mieleen tuova kilpi tai kruunu, se sai lempinimen Elvisaurus.

Tämä amerikkalais-kanadalais-singaporelainen piirretty tv-lastensarja on yksi osoitus siitä, miten nuo muinaiset liskot jaksavat kiehtoa lasten mielikuvitusta. Aikuiset änkyttävät dinojen tieteellisiä nimiä, mutta lapsilta ne sujuvat kuin vettä vaan.

Miksi dinosaurusten nimet ovat niin vaikeita? Miten niiden nimet muodostuvat? Milloin lapset ensimmäistä kertaa innostuivat dinosauruksista? Pasi Heikura kysyy aiheesta paleontologi Mikko Haaramolta.

  • Ottaisitko taksikuskin mukaasi ostoksille tai oopperaan?

    Tulevaisuuden taksi voisi tarjota seuraa yksinäiselle.

    Hämmästyin hieman, kun Posti kuljetti kotiin ja asensi paikalleen verkkokaupasta ostamani kodinkoneen ja vei vielä mennessään kierrätettäväksi vanhan laitteen. Kuinka kätevää! Tällaista palvelujen yhdistelyä tarvitaan lisää.

  • Avaruusromua: Kaikki maailman etätyölaiset, rentoutukaa!

    Etätyössäkin voi stressaantua, musiikki auttaa!

    Etätyö on työtä, jota ei tehdä työpaikalla, vaan jossakin muualla. Jotkut ovat sitä mieltä, että etätyö on vähemmän stressaavaa kuin niin kutsuttu toimistotyö, ehkä siksi, että etätyössä työntekijä kokee olevansa vapaampi. Amerikkalainen Ken Elkinson tekee musiikkia yhä kasvavalle etätyöntekijöiden joukolle. Hän on sitä mieltä, että etätyössäkin voi stressaantua ja siihen voi auttaa esimerkiksi musiikki. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri