Hyppää pääsisältöön

Elä ja viihdy Porvoossa

Lypsykoneita, moottorisahoja, traktoreita, leikkuupuimureita ja veneitä oli runsaasti näytillä, kun Porvoossa järjestettiin ”Elä ja viihdy -messut” kesällä 1960. Mustavalkoiselle filmille tallentui hienoa ajankuvaa 1960-luvun Suomesta.

Sodan jälkeen näyttely- ja messutoiminta oli Suomessa vilkasta. Sodasta toipuva Suomi teollistui ja kaupungistui hyvää vauhtia, ja eri alojen tuotteita ja tuotantoa esiteltiin monissa tapahtumissa.

Suurimpien messujen ja näyttelyjen vakiovieras oli Urho Kekkonen, joka omalla läsnäolollaan halusi vauhdittaa kasvua, kauppaa ja tuotannon monipuolistamista. Porvooseen Kekkonen ei kuitenkaan ehtinyt, joten kunniavieraan tehtävää hoiteli maaherra Väinö Meltti puolisoineen.

Näyttelyt ja messut noudattelivat vakiokaavaa. Juhlapuheiden lisäksi ohjelmassa oli laulua, lausuntaa, tanhuesityksiä ja usein myös historiallinen kulkue.

Porvoossa näytteilleasettajia oli yli sata. Tapahtuman järjestäjänä oli Uudenmaan ruotsinkielinen nuorisoseuraliitto yhdessä alueen yrittäjien kanssa.

Porvoon messuilla esiteltiin mm. maatalouskoneita, kodinsisustusta ja veneenrakennusta. ”Nykyajan lypsykoneet toimivat sekä voima- että valovirtamoottoreilla”, esiteltiin uutuuksia.

Kodinsisustuksessa olivat muotia ”vaalea ja keskitumma”. ”Se viihtyisyys, joka voidaan luoda kaupungeissa, voidaan aikaansaada myös maaseudulla”, filmissä muistutetaan.

Myös alueen veneenrakennustaito esittäytyi. Porvoossa valmistettuja veneitä viedään ”aina Amerikkaan asti, jossa niitä käytetään jopa vesisuksiurheiluun”.

Filmissä esitellään myös Porvoon historiaa ja nähtävyyksiä. ”Porvoo on saanut useita kertoja kaupunkioikeudet ja sen asukkaita on pakolla siirretty Helsinkiin. Yritteliäät porvoolaiset ovat kuitenkin aina koonneet joukkonsa ja aloittaneet uuden kehityskauden."

Lamppuja
Valaisimia 1950- ja 1960-lukujen hengessä Lamppuja Kuva: Elävä arkisto, Filmiseppo kuvakaappaus elävä arkisto
Maaherra Väinö Meltti puolisoineen
Maaherra Väinö Meltti puolisoineen Maaherra Väinö Meltti puolisoineen Kuva: Elävä arkisto, Filmiseppo kuvakaappaus elävä arkisto
Kuva Porvoosta
Myös Porvoon rikas historia oli esillä. Kuva Porvoosta Kuva: Elävä arkisto, Filmiseppo kuvakaappaus elävä arkisto
Tanhuparit
Ilolan tanhujoukkue esiintyi. Tanhuparit Kuva: Elävä arkisto, Filmiseppo kuvakaappaus elävä arkisto
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto