Hyppää pääsisältöön

Elä ja viihdy Porvoossa

Lypsykoneita, moottorisahoja, traktoreita, leikkuupuimureita ja veneitä oli runsaasti näytillä, kun Porvoossa järjestettiin ”Elä ja viihdy -messut” kesällä 1960. Mustavalkoiselle filmille tallentui hienoa ajankuvaa 1960-luvun Suomesta.

Sodan jälkeen näyttely- ja messutoiminta oli Suomessa vilkasta. Sodasta toipuva Suomi teollistui ja kaupungistui hyvää vauhtia, ja eri alojen tuotteita ja tuotantoa esiteltiin monissa tapahtumissa.

Suurimpien messujen ja näyttelyjen vakiovieras oli Urho Kekkonen, joka omalla läsnäolollaan halusi vauhdittaa kasvua, kauppaa ja tuotannon monipuolistamista. Porvooseen Kekkonen ei kuitenkaan ehtinyt, joten kunniavieraan tehtävää hoiteli maaherra Väinö Meltti puolisoineen.

Näyttelyt ja messut noudattelivat vakiokaavaa. Juhlapuheiden lisäksi ohjelmassa oli laulua, lausuntaa, tanhuesityksiä ja usein myös historiallinen kulkue.

Porvoossa näytteilleasettajia oli yli sata. Tapahtuman järjestäjänä oli Uudenmaan ruotsinkielinen nuorisoseuraliitto yhdessä alueen yrittäjien kanssa.

Porvoon messuilla esiteltiin mm. maatalouskoneita, kodinsisustusta ja veneenrakennusta. ”Nykyajan lypsykoneet toimivat sekä voima- että valovirtamoottoreilla”, esiteltiin uutuuksia.

Kodinsisustuksessa olivat muotia ”vaalea ja keskitumma”. ”Se viihtyisyys, joka voidaan luoda kaupungeissa, voidaan aikaansaada myös maaseudulla”, filmissä muistutetaan.

Myös alueen veneenrakennustaito esittäytyi. Porvoossa valmistettuja veneitä viedään ”aina Amerikkaan asti, jossa niitä käytetään jopa vesisuksiurheiluun”.

Filmissä esitellään myös Porvoon historiaa ja nähtävyyksiä. ”Porvoo on saanut useita kertoja kaupunkioikeudet ja sen asukkaita on pakolla siirretty Helsinkiin. Yritteliäät porvoolaiset ovat kuitenkin aina koonneet joukkonsa ja aloittaneet uuden kehityskauden."

Lamppuja
Valaisimia 1950- ja 1960-lukujen hengessä Lamppuja Kuva: Elävä arkisto, Filmiseppo kuvakaappaus elävä arkisto
Maaherra Väinö Meltti puolisoineen
Maaherra Väinö Meltti puolisoineen Maaherra Väinö Meltti puolisoineen Kuva: Elävä arkisto, Filmiseppo kuvakaappaus elävä arkisto
Kuva Porvoosta
Myös Porvoon rikas historia oli esillä. Kuva Porvoosta Kuva: Elävä arkisto, Filmiseppo kuvakaappaus elävä arkisto
Tanhuparit
Ilolan tanhujoukkue esiintyi. Tanhuparit Kuva: Elävä arkisto, Filmiseppo kuvakaappaus elävä arkisto
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto