Hyppää pääsisältöön

Keskustelua kaupan alasta orkesterin ja käärmenaisen siivittämänä

1970-luvun alussa esitetyssä Kansalaisen tietolaari -sarjassa käsiteltiin ajankohtaisia kysymyksiä kansalaisten ja virkamiesten voimin. Kymmenennessä jaksossa keskusteltiin kaupan alasta. Lähetys oli yhdistelmä suorana lähetettyä keskustelua ja ohjelmanumeroita sekä nauhoitettuja reportaaseja.

Elannon myymälänhoitaja Marja Jääskeläinen esittelee kaupan pesutiloja
Myymälänhoitaja esitteli Elannon kaupan puutteellisia saniteettitiloja. Elannon myymälänhoitaja Marja Jääskeläinen esittelee kaupan pesutiloja Kuva: Yle kuvanauha marja jääskeläinen

Helsingin työväenopistolta lähetettävään tilaisuuteen on saapunut keskustelemaan Elannon johtoa, valtion virkamiehiä, ammattiyhdistysliikkeen edustajia, asiantuntijoita sekä joukko kaupan alan työntekijöitä. Tilaisuuden juontavat toimittajat Reino Paasilinna ja Paavo Kähkölä.

Yleisön kiperiin kysymyksiin on vastaamassa muun muassa Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön (SAK) lakimies Tarja Halonen. Elantoa edustavat pääjohtaja Ylermi Runko sekä johtajat Matti Tamminen ja Jorma Seppänen. He olivat työnantajapuolelta ainoat osallistujat, muiden yritysten johtoa ei pyynnöistä huolimatta saapunut tilaisuuteen.

Miss Pamela esiintyy Kansalaisen tietolaari -keskusteluohjelmassa
Ohjelmanumerona nähtiin "Miss Pamelan" käärmetanssi Miss Pamela esiintyy Kansalaisen tietolaari -keskusteluohjelmassa Kuva: Yle kuvanauha tanssija
Tennispalatsi vuonna 1973
Anttilan ensimmäinen itsepalvelumyymälä sijaitsi Helsingin Tennispalatsissa Tennispalatsi vuonna 1973 Kuva: Yle kuvanauha tennispalatsi
Elannon myymälä
Vuosina 1964-70 lopetti toimintansa yli 3000 pientä elintarvikemyymälää Elannon myymälä Kuva: Yle kuvanauha elanto

Lähetys alkaa juhlallisesti Tirolilaismarssilla, jonka soittaa puhallinorkesteri "K".

Keskustelun lomassa nähtävissä inserteissä kerrotaan työntekijöiden oloista. Keskon varastotyöntekijät, Elannon myymälänhoitaja ja Kalle Anttila Oy:n myyjät kertovat sosiaalitilojen puutteista ja kurjista työoloista. Murheen aiheita ovat mm. alkeelliset saniteettitilat kuten riukuvessa, kylmät oltavat varastossa ja kunnollisten sosiaalitilojen puute.

Eräs tilaisuuteen osallistuvista myyjistä vaatii vastausta siihen, miksi myymälätiloihin ja mainontaan panostetaan suuria summia, muttei työntekijöiden tiloihin. Kalliisti remontoidut myymälät kummeksuttivat, sillä samaan aikaan työntekijät joutuivat kärsimään vetoisista ja haisevista varastotiloista sekä sosiaalitilojen puutteesta.

Elannon pääjohtaja Ylermi Runko toteaa ettei vanhoihin pieniin lähimyymälöihin ole kannattavaa enää investoida, mutta uudempiin kyllä. Jukka Lehtosalo Helsingin työsuojelupiiristä kommentoi, että muun muassa teollisuuden alalla on tapahtunut paljon parannuksia uuden työturvallisuuslain myötä ja kaupoille on luvassa ongelmia jollei sielläkin ala parannuksia tapahtumaan. Kommentti saa yleisöltä innokkaat aplodit.

Lähetyksessä nähtävässä kaupan alan tilannekatsauksessa Pentti Fagerholm kertoi uutisia kauppakuolemista ja niiden vaikutuksista. Monet kauppiaat olivat vaikeuksissa ja tuhannet pienet elintarvikemyymälät olivat saaneet jo väistyä isojen markettien tieltä.

Katsauksessa todetaan suurtavaratalojen suosivan tiettyjä kuluttajia ja syrjivän toisia. Autottamat, matalapalkkaiset, sekä ne joilla ei ollut "suuria nykyaikaisia säilytystiloja" kärsivät muutoksesta, kun taas varakkaat, autolliset ja tilavasti asuvat saattoivat hyödyntää markettien etuja.

Tilaisuuden loppupuolella (videolla kohdassa 1h 25 min) nähdään erikoinen väliohjelma. Lavalle astuu Anttilan työntekijä, Miss Pamelaksi titulaarattu nainen, joka tanssii yleisölle käärmetanssin. Lavalla olevan korin kätköistä hän kaivaa esiin valtavan käärmeen.

Esityksen jälkeen keskustelu jatkuu vielä hinnoittelusta, elintarviketeollisuuden monopolisoitumisesta, eläkkeistä sekä työterveyshuollosta.

Tilaisuuden päätteeksi orkesteri soittaa sävelmän "Hiljaista kuin huopatossutehtaassa".

Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto