Hyppää pääsisältöön

Keskustelua kaupan alasta orkesterin ja käärmenaisen siivittämänä

1970-luvun alussa esitetyssä Kansalaisen tietolaari -sarjassa käsiteltiin ajankohtaisia kysymyksiä kansalaisten ja virkamiesten voimin. Kymmenennessä jaksossa keskusteltiin kaupan alasta. Lähetys oli yhdistelmä suorana lähetettyä keskustelua ja ohjelmanumeroita sekä nauhoitettuja reportaaseja.

Elannon myymälänhoitaja Marja Jääskeläinen esittelee kaupan pesutiloja
Myymälänhoitaja esitteli Elannon kaupan puutteellisia saniteettitiloja. Elannon myymälänhoitaja Marja Jääskeläinen esittelee kaupan pesutiloja Kuva: Yle kuvanauha marja jääskeläinen

Helsingin työväenopistolta lähetettävään tilaisuuteen on saapunut keskustelemaan Elannon johtoa, valtion virkamiehiä, ammattiyhdistysliikkeen edustajia, asiantuntijoita sekä joukko kaupan alan työntekijöitä. Tilaisuuden juontavat toimittajat Reino Paasilinna ja Paavo Kähkölä.

Yleisön kiperiin kysymyksiin on vastaamassa muun muassa Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön (SAK) lakimies Tarja Halonen. Elantoa edustavat pääjohtaja Ylermi Runko sekä johtajat Matti Tamminen ja Jorma Seppänen. He olivat työnantajapuolelta ainoat osallistujat, muiden yritysten johtoa ei pyynnöistä huolimatta saapunut tilaisuuteen.

Miss Pamela esiintyy Kansalaisen tietolaari -keskusteluohjelmassa
Ohjelmanumerona nähtiin "Miss Pamelan" käärmetanssi Miss Pamela esiintyy Kansalaisen tietolaari -keskusteluohjelmassa Kuva: Yle kuvanauha tanssija
Tennispalatsi vuonna 1973
Anttilan ensimmäinen itsepalvelumyymälä sijaitsi Helsingin Tennispalatsissa Tennispalatsi vuonna 1973 Kuva: Yle kuvanauha tennispalatsi
Elannon myymälä
Vuosina 1964-70 lopetti toimintansa yli 3000 pientä elintarvikemyymälää Elannon myymälä Kuva: Yle kuvanauha elanto

Lähetys alkaa juhlallisesti Tirolilaismarssilla, jonka soittaa puhallinorkesteri "K".

Keskustelun lomassa nähtävissä inserteissä kerrotaan työntekijöiden oloista. Keskon varastotyöntekijät, Elannon myymälänhoitaja ja Kalle Anttila Oy:n myyjät kertovat sosiaalitilojen puutteista ja kurjista työoloista. Murheen aiheita ovat mm. alkeelliset saniteettitilat kuten riukuvessa, kylmät oltavat varastossa ja kunnollisten sosiaalitilojen puute.

Eräs tilaisuuteen osallistuvista myyjistä vaatii vastausta siihen, miksi myymälätiloihin ja mainontaan panostetaan suuria summia, muttei työntekijöiden tiloihin. Kalliisti remontoidut myymälät kummeksuttivat, sillä samaan aikaan työntekijät joutuivat kärsimään vetoisista ja haisevista varastotiloista sekä sosiaalitilojen puutteesta.

Elannon pääjohtaja Ylermi Runko toteaa ettei vanhoihin pieniin lähimyymälöihin ole kannattavaa enää investoida, mutta uudempiin kyllä. Jukka Lehtosalo Helsingin työsuojelupiiristä kommentoi, että muun muassa teollisuuden alalla on tapahtunut paljon parannuksia uuden työturvallisuuslain myötä ja kaupoille on luvassa ongelmia jollei sielläkin ala parannuksia tapahtumaan. Kommentti saa yleisöltä innokkaat aplodit.

Lähetyksessä nähtävässä kaupan alan tilannekatsauksessa Pentti Fagerholm kertoi uutisia kauppakuolemista ja niiden vaikutuksista. Monet kauppiaat olivat vaikeuksissa ja tuhannet pienet elintarvikemyymälät olivat saaneet jo väistyä isojen markettien tieltä.

Katsauksessa todetaan suurtavaratalojen suosivan tiettyjä kuluttajia ja syrjivän toisia. Autottamat, matalapalkkaiset, sekä ne joilla ei ollut "suuria nykyaikaisia säilytystiloja" kärsivät muutoksesta, kun taas varakkaat, autolliset ja tilavasti asuvat saattoivat hyödyntää markettien etuja.

Tilaisuuden loppupuolella (videolla kohdassa 1h 25 min) nähdään erikoinen väliohjelma. Lavalle astuu Anttilan työntekijä, Miss Pamelaksi titulaarattu nainen, joka tanssii yleisölle käärmetanssin. Lavalla olevan korin kätköistä hän kaivaa esiin valtavan käärmeen.

Esityksen jälkeen keskustelu jatkuu vielä hinnoittelusta, elintarviketeollisuuden monopolisoitumisesta, eläkkeistä sekä työterveyshuollosta.

Tilaisuuden päätteeksi orkesteri soittaa sävelmän "Hiljaista kuin huopatossutehtaassa".

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto