Hyppää pääsisältöön

Saamelaisnuoret tilasivat oman Nunnuka-lai-laa -kappaleensa – esittäjänä Ailu Valle

Ailu Valle teki saamelaisnuorten toiveesta vastineen muun muassa Uniikin Nunnuka-lai-laa -biisille.

Ailu Valle // Kuva: Tuupa Records

Kappaleen nimi Nunnuka-lai-laa vie ajatukset monien saamelaisten vihaamiin Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Aake Kallialan sketsihahmoihin, Mikko Alatalon 80-luvulla tekemään kappaleeseen ja viimeksi myös kohua aiheuttaneeseen Uniikin tekemään rap-kappaleeseen.

Tarkoituksellakin.

Nunnuka-lai-laa on saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston tilaama kappale, jonka tarkoitus on viihdyttää, mutta myös opettaa suomalaisille jotain saamelaisista.

- Nauroin kappaletta tehdessäni, että toivottavasti se ei ole liian provosoiva. Minulta pyydettiin kappaletta, joka on hauska ja provokatiivinen, mutta samalla myös informatiivinen, Ailu Valle kertoo Yle Uutisille.

Kappale tilattiin Ofelaš-projektille

Ajatuksena oli käyttää Nunnuka-lai-laa-kappaletta saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston Ofelaš-projektin (su. Tiennäyttäjä) yhteydessä, mutta ainakaan tämänvuotisten tiennäyttäjien mukaan informaatiivisille, saamelaisista kertoville koulukierroksille ympäri Lappia kappale ei ehtinyt mukaan.

- Toivottavasti Ofelaš-projekti jatkuu ja kappaletta voidaan käyttää sitten seuraavina vuosina, Valle toivoo.

Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto on myös kuvannut kappaleesta musiikkivideon yhdessä nuorten kanssa. Sitä ei ole tiettävästi vielä esitetty missään.

"Kappale on keskustelunavaaja"

Ailu Valle toivoo, että Nunnuka-lai-laa-kappale olisi keskustelunavaaja. Ajatuksena on myös vähentää ennakkoluuloja.

- Nunnuka-lai-laa, leila löi lailaa, saamelainen aina bailaa. Vai oliks se sittenkään niinku luulit, aijaa. Ei hättää, tule kuuntelemmaan, ei tiedolla ole rajjaa, Ailu Vallen Nunnuka-lai-laa-kappaleen ensimmäinen kertosäe kuuluu.

Kappale kuultiin ensimmäistä kertaa Yle Sápmin taajuudella nuorten aikuisten Sohkaršohkka-ohjelmassa 28.5.2015.

Kappaleen on tuottanut Pummiharmoniasta ja En kiellä enkä myönnä -ryhmästä tutuksi tullut Tatu A, joka on aikaisemminkin tehnyt yhteistyötä Ailu Vallen kanssa.

Kuuntele kappale!

Lue myös:

Saamelaiset närkästyivät Uniikin uuden kappaleen rasistisesta viittauksesta

Lähteet: Yle Uutiset