Hyppää pääsisältöön

Hoivamuusikon on ohitettava kipu ja sairaus

Musiikkipedagogi, hoivamuusikko Pia-Maria Björkman
Musiikkipedagogi, hoivamuusikko Pia-Maria Björkman hoivamuusikko

Musiikkipedagogi ja hoivamuusikko Pia-Maria Björkman on työskennellyt niin vanhusten kuin vakavasti sairaiden lasten parissa musiikin keinoin. Musiikin hoitavista vaikutuksista tulee koko ajan lisää tutkimustietoa. "Musiikki puhaltaa iloa ja eloa vaikeisiinkin tilanteisiin."

Musiikin varhaiskasvatusta opiskellut Pia-Maria Björkman työskenteli musiikkileikkikoulun ja soitinvalmennuksen opettajana, kun hänelle vuonna 2010 tarjoutui tilaisuus hakea mukaan Turun seudulla järjestettyyn hoivamusiikkihankkeeseen. Lasten syntymän jälkeen hän oli toivonut vielä lisää merkitystä ja syvyyttä työhönsä musiikin parissa.

Yhdessä musiikkipedagogi Laura Perälän kanssa he pääsivät hanketyöntekijöiksi projektiin, jolla pyrittiin viemään hyvää oloa, iloa ja vaihtelua TYKSin Lastenklinikan potilaille sekä Kotikunnas-hoivakodin vanhuksille.

- Siitä alkoi matka ihmisenä ja opettajana, sillä toimintaympäristö oli aivan erilainen kuin mihin olin tottunut työssäni opettajana. Sairaalassa jouduimme kohtaamaan kaoottisen ympäristön jatkuvasti vaihtuvine tilanteineen, paljon kipua ja sairautta, sekä itse potilaat. Alkuvaiheessa sairaan lapsen luo meneminen tuntui niin pahalta, että kurkusta ei meinannut lähteä laulua ollenkaan, Björkman muistelee.

Pikkuhiljaa keinoja alkoi kuitenkin löytyä. Leikkisalissa saatettiin soittaa kellopeliä ja rytmisoittimia yhdessä tutkimuksiin tulleiden lasten kanssa, ja keskolassa äidit kyynelehtivät tuutulaulujen soidessa taustalla. Instrumentteina oli pääasiassa kitara ja huilu.

Björkman pääsi jatkamaan sairaalatyötään vielä toisenkin hankkeen puitteissa, mutta nyt rahoitus on ollut katkolla jo toista vuotta. Björkman tekee päätyötään musiikkioppilaitoksessa ja käy noin kerran viikossa edelleen vanhusten hoivakodissa. Hän toivoo vielä jonakin päivänä näkevänsä sairaaloissa ja hoitolaitoksissa hoivamuusikon virkoja siinä missä esimerkiksi askarteluohjaajien.

- Tutkimuksetkin sen todistavat minkä moni tietää kokemuksesta, että musiikki tuo elämään valtavasti iloa ja eloa.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri