Hyppää pääsisältöön

Lastenpsykiatri Janna Rantala: Miksi raivostuttavasta puolisosta ei kannata erota?

Lastenpsykiatri Janna Rantalan kolumni
Lastenpsykiatri Janna Rantalan kolumni Kuva: Junnu Lusa lastenpsykiatri

Onko kumppanisi ulkonäöltään jotakuinkin toivoton, lähes kaikesta väärässä ja elämäntavoiltaan kerta kaikkiaan raivostuttava? Vietätkö valtaosan viikosta turhauttavan raivon vallassa, koska hän on (sekä sisäisesti että ulkoisesti) suoraan sanoen ruma ja lihava? Ihmetteletkö edelleen miksi taivaan tähden et valinnut kumppaniksesi sitä tarjolla ollutta täydellistä silmän- ja mielenherkkua?

Yksikin kyllä-vastaus ja diagnoosi on valmis: kumppanisi on DUFS. Designated Ugly Fat Spouse.

Termin alkuperä on jenkkiteinien ilmaus DUFF – Designated Ugly Fat Friend. Jokaisella koulun kaunottarella on harkitusti sellainen vierellään, sillä mikään ei korosta omaa paremmuutta vaivattomammin. Vaikka kaikkihan me tunnemme totuuden: tällä logiikalla ystävänsä valitseva ihminen on sisäisesti hyvin epävarma itsestään. Hänen ihmissuhteensa eivät perustu todelliseen jakamiseen ja kokemiseen, vaan ovat keino pitää haurasta itseään koossa.

Sama pätee kumppanin valintaan. Komea, romanttinen mies tai päiväunelmien kaunotar ei kohdalle osuessa vain kerta kaikkiaan kolahdakaan. Sen sijaan rinnalle valikoituu puoliso, josta ei millään meinaa keksiä hyvää sanottavaa. Kateuden, kilpailun ja kelpaamattomuuden kolmikko ohjaa parisuhdetta. Silti, täysin järjen vastaisesti – kumppanista ei pysty eroamaankaan.

Parisuhteessa joutuu niin kipeästi peilin eteen, ettei omaa kuvaa aina kestä katsoa.

Ei tietenkään pysty, eikä ehkä kannatakaan. Parisuhteessa joutuu niin kipeästi peilin eteen, ettei omaa kuvaa aina kestä katsoa. On inhimillistä, ja usein välttämätöntäkin, siirtää oma ”rumuus ja lihavuus” puolison ominaisuuksiksi, ikään kuin hänen henkiseen selkäreppuunsa. Kuvioon kuuluu jatkuva raivonsekainen, mutta ah niin tyydyttävä valittaminen toisen mahdottomuudesta.

Joskus DUFS ottaa opikseen kumppanin haukuista ja todella muuttuu, toivoen suhteen siten paranevan. Virheliike. Valittaja jää pahaan pulaan, ellei pian keksi uutta tyytymättömyyden syytä. Mutta hänhän keksii. Kuvio ei muutu edes silloin, kun DUFS saa tarpeekseen ja häipyy. Hänestä tulee DUF-EX, se eksä, josta kiihkoilet loputtomiin. Ja syystäkin: osa sinua jäi hänen etääntyvän takinselkämyksensä kannattelemaan reppuun.

Kuvion voi muuttaa jos uskaltaa kurkistaa nykyisen ja ehkä sen entisenkin kumppanin selkäreppuun. Mitä kaikkea itselleni sietämätöntä olen sinne mahtanut sujauttaa? Mitä minulla tarkkaan ottaen olikaan rumuutta tai lihavuutta vastaan? Mitenhän ne sittenkin näkyvät myös minussa?

Totuuden hetkellä voi olla syytä myös kiittää puolisoa. Hän on suostunut kantamaan ”ruman” roolia suhteessanne silloin, kun se on vielä ollut sinulle mahdotonta. Hän on ollut huomaavainen, eikä ole pakottanut sinua kohtaamaan omaa epävarmuuttasi.

Mutta palataanpa hetkeksi alkuun. DUFF-leikkiinkin tarvitaan kaksi. Kuviota ei synny, jos morkattavaksi roolitettu ei suostu tehtäväänsä. Mikä kaikki on saanut hänet uskomaan, että hän on ruma? Että hänen täytyy suvaita ilkeää ja tyytymätöntä ystävää tai puolisoa?

Saattaahan olla, että sinun henkisessä selkärepussasi kolisee kaikki se tyytymättömyys ja ilkeys, jota DUFS ei kestä itsessään nähdä. Kaikessa raivostuttavuudessanne olettekin täydellinen pari.

Muokattu 5.6.: Muutettu termi designed muotoon designated

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Vanhemmuus