Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Arkkitehtuuri pääkuva

Mitä tuot tuliaisina New Yorkista ja Istanbulista arkkitehti?

#arkkitehtuurimatka New York
Kun se on valmis, siitä tulee monen #arkkitehtuurimatkailijan kohde New Yorkissa. Bjarke Ingelsin arkkitehtitoimisto BIGin uusi asuinrakennus vetää puoleensa arkkitehteja jo rakennusvaiheessa. Katso lisää arkkitehti Antti Nousjoen kuvia. #arkkitehtuurimatka New York Kuva: Antti Nousjoki antti nousjoki

Nyt alkaa #arkkitehtuurimatka ! Kohteina ovat New York ja Istanbul. Yle.fi/arkkitehtuuri -toimituksen matkasarjassa oppaana on tällä kertaa arkkitehti Antti Nousjoki. Keskustakirjastoa suunnittelevat ALA Arkkitehdit toimivat kevään ajan vierailevina professoreina Columbian yliopistossa New Yorkissa. He veivät myös oppilaansa Istanbuliin opintomatkalle. Mitä näissä metropoleissa on nähtävä? Ja mitä ideoita voisi tuoda Suomeen?

#arkkitehtuurimatka New York
Columbian yliopiston kampus sijaitsee Harlemin länsipuolella. Se on tiiviimpi ja korkeampi versio tyypillisestä angloamerikkalisesta yliopistoalueesta. Kuvateksti ja kuva Antti Nousjoki #arkkitehtuurimatka New York Kuva: Antti Nousjoki antti nousjoki

Ennen New Yorkissa piti nähdä kaksoistornit. Nyt arkkitehtuurimatkalainen käy Manhattanillä katsomassa High Linen. Arkkitehti Antti Nousjoen New Yorkissa ottamissa kuvissa on mukana tämä vanha tavarajunaradan pätkä, joka on muutettu villinoloiseksi viherkanneksi, uudenlaiseksi viihtyisäksi ja osallistumiseen kannustavaksi kaupunkipuistoksi.

Toinenkin uusi vetonaula on rakenteilla. Vastikään Suomessa vieraillut arkkitehtuurin nuori supertähti, Bjarke Ingels on tekemässä BIG U-nimistä 90 kilometrin elämyksellistä tulvavallia Manhattanin kärkeen. Ingelsin toimistolla on rakenteilla myös asuinkerrostalo, joka muuttaa käsityksen kerrostaloista.

Toivon, ettei Helsinkiä muuteta liian kivaksi ja nätiksi kävelymuseoksi. Kaupunkiin kuuluu liikenne, melu, kaupankäynti ja teollisuus, ajoin sakea ilma ja muuttuva maisema.

Tätä Antti Nousjoki valitsemiensa kuviensa kautta haluaa kotimaahan viestiä:

- Toivon, ettei Helsinkiä muuteta liian kivaksi ja nätiksi kävelymuseoksi. Kaupunkiin kuuluu liikenne, melu, kaupankäynti ja teollisuus, ajoin sakea ilma ja muuttuva maisema.

- Kaipaan Helsinkiin paremmin suunniteltuja ja rakennettuja puistoja, katuja ja aukioita.

- Kaipaan Helsinkiin kontrasteja ja ristiriitoja viereisten rakennusten välillä: vähemmän tasapäistäviä sääntöjä ja rakennussuojelua.

#arkkitehtuurimatka New York
East Villagen Alphabet City -alueen ruutukaava täyttyy lähinnä erittäin rujoista rakennuksista edellisen 150 vuoden ajalta, mutta kokonaisuus on hurmaava. Kaipaan Helsinkiin kontrasteja ja ristiriitoja viereisten rakennusten välillä: vähemmän tasapäistäviä sääntöjä ja rakennussuojelua, Nousjoki kommentoi kuvaansa. #arkkitehtuurimatka New York Kuva: Antti Nousjoki antti nousjoki
New Yorkin äärimmäinen kallistuminen ja muuttuminen miljardöörien kohtaamispaikaksi ja olohuoneeksi näkyy siellä lähes historiallisen huimina rakennusprojekteina

- New Yorkissa tapahtuu todella paljon. Pahasta lamasta on toivuttu. Samalla kaupungin äärimmäinen kallistuminen ja muuttuminen miljardöörien kohtaamispaikaksi ja olohuoneeksi näkyy siellä lähes historiallisen huimina rakennusprojekteina. Manhattan on ja on aina ollut nykyarkkitehtuurin laboratorio ja globaali testauskenttä. Nyt se on erittäin voimissaan. Nyt siellä testataan asioita, jotka ovat mielenkiintoisia siinä, miten Helsinki voitaisiin täydentää luovemmin, rohkeammin, dramaattisemmin ja myös permpaa lopputulosta tavoitellen kuin tällä hetkellä.

Näin Antti Nousjoki luonnehti Manhattania radio-ohjelmassa Rakenna minut . Hän on yksi Helsingin Keskustakirjastoa suunnittelevien ALA Arkkitehtien perustajajäsenistä. Juho Grönholm, Janne Teräsvirta, Samuli Woolston ja Nousjoki olivat viime kevään vierailevina professoreina Columbian yliopiston arkkitehtuurin maisterikoulussa, eli englanniksi Graduate School of Architecture, Planning & Preservation, GSAPP. Täältä löytyy siitä hiljaista todistusaineistoa.

#arkkitehtuurimatka Istanbul
Tästäkö inspiraatiota suomalaisen moskeijan suunnittelijoille? Arkkitehti on Emre Arolat. #arkkitehtuurimatka Istanbul Kuva: Antti Nousjoki antti nousjoki

Istanbulista mallia suomalaiseen moskeijaan?

- Opetimme GSAPPssä kevätlukukauden ajan viimeisen vuoden opiskelijoiden suunnittelustudiokurssin 12 opiskelijalle, täysin oman näkemyksemme ja opetusohjelmamme mukaisesti. Veimme opiskelijat viikoksi Istanbuliin katsomaan kasvavaa ja muuttuvaa metropolia. Opiskelijat suunnittelivat kurssilla julkisia rakennuksia yhteisöille, ja paikkoihin, joilla sellaisia ei ole: He tutkivat julkisen ja yhteisen roolia maailmassa vuonna 2015.

GSAPP on Harvadin jälkeen Yhdysvaltojen arvostetuin arkkitehtikoulu.

ALA Arkkitehdit veivät oppilaansa opintomatkalla Istanbuliin. Istanbulin laidalla on kohde, joka on #arkkitehtuurimatkalla koettava. Turkkilaisen tähtiarkkitehti Emre Arolatin suunnittelema moderni moskeija näyttää kuvissa olevan enemmän sukua Temppeliaukion kirkolle kuin Istanbulin nähtävyyksille eli Sininen moskeijalle tai Hagia Sofialle.

Helsinkiin suunnitellaan uuden moskeijan rakentamista. Tässä Helsingin Sanomien uutinen aiheesta.
Millainen moskeija sopisi Suomeen?

- Moskeijoita on monenlaisia, kuten islamiakin. En kaipaa Helsinkiin Saudien levittämää versiota.

Istanbulista hän kaipaa Helsinkiin torneja, korkeuseroja ja kontrasteja.

Jaa sinäkin sosiaalisessa mediassa kuvia ja matkakokemuksia hastagillä #arkkitehtuurimatka. Palaamme vielä tulevaisuudessa matkavinkkisarjaan.

Lue myös:
Kun arkkitehdin kunnianhimo ja kaupunkilaisten toiveet kohtaavat

Kuuntele Rakenna minut

Lisää matkavinkkejä #arkkitehtuurimatka.

#arkkitehtuurimatka haamukaupunkiin
Extreme-matkakohteina Ordos Sisä-Mongoliassa ja Detroit Yhdysvalloissa.
Oppaana kuvataitelija Tuomas A. Laitinen

#arkkitehtuurimatka Kuopioon
Kohteina uusi ortodoksinen kirkkomuseo Riisa, yliopistollinen sairaala ja Evoluutio, Suomen yksi suurimpia julkisia teoksia.
Oppaana Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo

#arkkitehturimatka purkutyömaalle
Kaupunkikierros kertakäyttörakentamiselle herkistynein silmin.
Oppaana Lars-Erik Mattila

#arkkitehtuurimatka Delhiin
Autokaupunki ja Delhin hipsterialue
Oppaana Inari Virkkala

#arkkitehtuurimatka Puolanjuutalaisen historian museoon
Oppaana toimittaja Minna Joenniemi ja arkkitehti Rainer Mahlamäki

#arkkitehtuurimatka Arabianrantaan ja Otaniemen kampukselle
Oppaana taidekordinaattori Tuula Isohanni

#arkkitehtuurimatka avokonttorin serkkuun eli monitilatoimistoon
Mistä elementeitä on nykyajan avokonttorit tehty?
Oppaana Minna Joenniemi

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri