Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Arkkitehtuuri pääkuva

Mitä tuot tuliaisina New Yorkista ja Istanbulista arkkitehti?

#arkkitehtuurimatka New York
Kun se on valmis, siitä tulee monen #arkkitehtuurimatkailijan kohde New Yorkissa. Bjarke Ingelsin arkkitehtitoimisto BIGin uusi asuinrakennus vetää puoleensa arkkitehteja jo rakennusvaiheessa. Katso lisää arkkitehti Antti Nousjoen kuvia. #arkkitehtuurimatka New York Kuva: Antti Nousjoki antti nousjoki

Nyt alkaa #arkkitehtuurimatka ! Kohteina ovat New York ja Istanbul. Yle.fi/arkkitehtuuri -toimituksen matkasarjassa oppaana on tällä kertaa arkkitehti Antti Nousjoki. Keskustakirjastoa suunnittelevat ALA Arkkitehdit toimivat kevään ajan vierailevina professoreina Columbian yliopistossa New Yorkissa. He veivät myös oppilaansa Istanbuliin opintomatkalle. Mitä näissä metropoleissa on nähtävä? Ja mitä ideoita voisi tuoda Suomeen?

#arkkitehtuurimatka New York
Columbian yliopiston kampus sijaitsee Harlemin länsipuolella. Se on tiiviimpi ja korkeampi versio tyypillisestä angloamerikkalisesta yliopistoalueesta. Kuvateksti ja kuva Antti Nousjoki #arkkitehtuurimatka New York Kuva: Antti Nousjoki antti nousjoki

Ennen New Yorkissa piti nähdä kaksoistornit. Nyt arkkitehtuurimatkalainen käy Manhattanillä katsomassa High Linen. Arkkitehti Antti Nousjoen New Yorkissa ottamissa kuvissa on mukana tämä vanha tavarajunaradan pätkä, joka on muutettu villinoloiseksi viherkanneksi, uudenlaiseksi viihtyisäksi ja osallistumiseen kannustavaksi kaupunkipuistoksi.

Toinenkin uusi vetonaula on rakenteilla. Vastikään Suomessa vieraillut arkkitehtuurin nuori supertähti, Bjarke Ingels on tekemässä BIG U-nimistä 90 kilometrin elämyksellistä tulvavallia Manhattanin kärkeen. Ingelsin toimistolla on rakenteilla myös asuinkerrostalo, joka muuttaa käsityksen kerrostaloista.

Toivon, ettei Helsinkiä muuteta liian kivaksi ja nätiksi kävelymuseoksi. Kaupunkiin kuuluu liikenne, melu, kaupankäynti ja teollisuus, ajoin sakea ilma ja muuttuva maisema.

Tätä Antti Nousjoki valitsemiensa kuviensa kautta haluaa kotimaahan viestiä:

- Toivon, ettei Helsinkiä muuteta liian kivaksi ja nätiksi kävelymuseoksi. Kaupunkiin kuuluu liikenne, melu, kaupankäynti ja teollisuus, ajoin sakea ilma ja muuttuva maisema.

- Kaipaan Helsinkiin paremmin suunniteltuja ja rakennettuja puistoja, katuja ja aukioita.

- Kaipaan Helsinkiin kontrasteja ja ristiriitoja viereisten rakennusten välillä: vähemmän tasapäistäviä sääntöjä ja rakennussuojelua.

#arkkitehtuurimatka New York
East Villagen Alphabet City -alueen ruutukaava täyttyy lähinnä erittäin rujoista rakennuksista edellisen 150 vuoden ajalta, mutta kokonaisuus on hurmaava. Kaipaan Helsinkiin kontrasteja ja ristiriitoja viereisten rakennusten välillä: vähemmän tasapäistäviä sääntöjä ja rakennussuojelua, Nousjoki kommentoi kuvaansa. #arkkitehtuurimatka New York Kuva: Antti Nousjoki antti nousjoki
New Yorkin äärimmäinen kallistuminen ja muuttuminen miljardöörien kohtaamispaikaksi ja olohuoneeksi näkyy siellä lähes historiallisen huimina rakennusprojekteina

- New Yorkissa tapahtuu todella paljon. Pahasta lamasta on toivuttu. Samalla kaupungin äärimmäinen kallistuminen ja muuttuminen miljardöörien kohtaamispaikaksi ja olohuoneeksi näkyy siellä lähes historiallisen huimina rakennusprojekteina. Manhattan on ja on aina ollut nykyarkkitehtuurin laboratorio ja globaali testauskenttä. Nyt se on erittäin voimissaan. Nyt siellä testataan asioita, jotka ovat mielenkiintoisia siinä, miten Helsinki voitaisiin täydentää luovemmin, rohkeammin, dramaattisemmin ja myös permpaa lopputulosta tavoitellen kuin tällä hetkellä.

Näin Antti Nousjoki luonnehti Manhattania radio-ohjelmassa Rakenna minut . Hän on yksi Helsingin Keskustakirjastoa suunnittelevien ALA Arkkitehtien perustajajäsenistä. Juho Grönholm, Janne Teräsvirta, Samuli Woolston ja Nousjoki olivat viime kevään vierailevina professoreina Columbian yliopiston arkkitehtuurin maisterikoulussa, eli englanniksi Graduate School of Architecture, Planning & Preservation, GSAPP. Täältä löytyy siitä hiljaista todistusaineistoa.

#arkkitehtuurimatka Istanbul
Tästäkö inspiraatiota suomalaisen moskeijan suunnittelijoille? Arkkitehti on Emre Arolat. #arkkitehtuurimatka Istanbul Kuva: Antti Nousjoki antti nousjoki

Istanbulista mallia suomalaiseen moskeijaan?

- Opetimme GSAPPssä kevätlukukauden ajan viimeisen vuoden opiskelijoiden suunnittelustudiokurssin 12 opiskelijalle, täysin oman näkemyksemme ja opetusohjelmamme mukaisesti. Veimme opiskelijat viikoksi Istanbuliin katsomaan kasvavaa ja muuttuvaa metropolia. Opiskelijat suunnittelivat kurssilla julkisia rakennuksia yhteisöille, ja paikkoihin, joilla sellaisia ei ole: He tutkivat julkisen ja yhteisen roolia maailmassa vuonna 2015.

GSAPP on Harvadin jälkeen Yhdysvaltojen arvostetuin arkkitehtikoulu.

ALA Arkkitehdit veivät oppilaansa opintomatkalla Istanbuliin. Istanbulin laidalla on kohde, joka on #arkkitehtuurimatkalla koettava. Turkkilaisen tähtiarkkitehti Emre Arolatin suunnittelema moderni moskeija näyttää kuvissa olevan enemmän sukua Temppeliaukion kirkolle kuin Istanbulin nähtävyyksille eli Sininen moskeijalle tai Hagia Sofialle.

Helsinkiin suunnitellaan uuden moskeijan rakentamista. Tässä Helsingin Sanomien uutinen aiheesta.
Millainen moskeija sopisi Suomeen?

- Moskeijoita on monenlaisia, kuten islamiakin. En kaipaa Helsinkiin Saudien levittämää versiota.

Istanbulista hän kaipaa Helsinkiin torneja, korkeuseroja ja kontrasteja.

Jaa sinäkin sosiaalisessa mediassa kuvia ja matkakokemuksia hastagillä #arkkitehtuurimatka. Palaamme vielä tulevaisuudessa matkavinkkisarjaan.

Lue myös:
Kun arkkitehdin kunnianhimo ja kaupunkilaisten toiveet kohtaavat

Kuuntele Rakenna minut

Lisää matkavinkkejä #arkkitehtuurimatka.

#arkkitehtuurimatka haamukaupunkiin
Extreme-matkakohteina Ordos Sisä-Mongoliassa ja Detroit Yhdysvalloissa.
Oppaana kuvataitelija Tuomas A. Laitinen

#arkkitehtuurimatka Kuopioon
Kohteina uusi ortodoksinen kirkkomuseo Riisa, yliopistollinen sairaala ja Evoluutio, Suomen yksi suurimpia julkisia teoksia.
Oppaana Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo

#arkkitehturimatka purkutyömaalle
Kaupunkikierros kertakäyttörakentamiselle herkistynein silmin.
Oppaana Lars-Erik Mattila

#arkkitehtuurimatka Delhiin
Autokaupunki ja Delhin hipsterialue
Oppaana Inari Virkkala

#arkkitehtuurimatka Puolanjuutalaisen historian museoon
Oppaana toimittaja Minna Joenniemi ja arkkitehti Rainer Mahlamäki

#arkkitehtuurimatka Arabianrantaan ja Otaniemen kampukselle
Oppaana taidekordinaattori Tuula Isohanni

#arkkitehtuurimatka avokonttorin serkkuun eli monitilatoimistoon
Mistä elementeitä on nykyajan avokonttorit tehty?
Oppaana Minna Joenniemi

 • Avaruusromua: Jättimainen harppaus

  Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi.

  Puoli vuosisataa sitten Apollo 11 -lennon komentaja, yhdysvaltalainen astronautti Neil Armstrong astui Kuun pinnalle vasemmalla jalallaan ja lausui ne legendaariset sanat. Kuussa ei ole käyty 47 vuoteen, mutta nyt Kuu taas kiinnostaa. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine on puhunut julkisesti miehitettyjen kuulentojen jatkamisesta. Hän sanoo, että tällä kerralla Kuuhun ei mennä vain jättämään lippuja ja jalanjälkiä ja tulla saman tien takaisin. Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Avaruusromua: Tangerine Dream ja pari ongelmaa Lontoossa

  Mitä tapahtui kun Tangerine Dream meni Lontooseen?

  Edgar Froese istuu aamiaisella Hyde Park -hotellissa Lontoossa. On lokakuu 1974. Hänen edessään on muroja, munakasta, appelsiinimehua, kahvia ja pari ongelmaa. Hänen yhtyeensä Tangerine Dream on juuri saapunut kaupunkiin, aloittaakseen sieltä ensimmäisen Iso-Britannian kiertueensa. Kiertueen avauskonsertti on maineikkaassa Rainbow-teatterissa, jonka lämpötila on seitsemän celsiusastetta. Lisäksi savukoneen käyttö on salissa kielletty. Itse asiassa koko kiertue on vaarassa. Mikä neuvoksi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Nojatuolimatka Kanadaan – aina ei tarvitse mennä paikan päälle

  Nojatuolimatkailu avartaa mieltä ja säästää luontoa

  On mahtavaa saapua uuteen maahan ja kaupunkiin ja kävellä sisään vieraaseen kulttuuriin. Aistit terävöityvät ja arkiset huolet haihtuvat, kun ennennäkemättömät maisemat avautuvat eteen. Hetken ajan tuntuu, että on aivan irrallaan arkitodellisuudesta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Avaruusromua: Jättimainen harppaus

  Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi.

  Puoli vuosisataa sitten Apollo 11 -lennon komentaja, yhdysvaltalainen astronautti Neil Armstrong astui Kuun pinnalle vasemmalla jalallaan ja lausui ne legendaariset sanat. Kuussa ei ole käyty 47 vuoteen, mutta nyt Kuu taas kiinnostaa. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine on puhunut julkisesti miehitettyjen kuulentojen jatkamisesta. Hän sanoo, että tällä kerralla Kuuhun ei mennä vain jättämään lippuja ja jalanjälkiä ja tulla saman tien takaisin. Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Avaruusromua: Tangerine Dream ja pari ongelmaa Lontoossa

  Mitä tapahtui kun Tangerine Dream meni Lontooseen?

  Edgar Froese istuu aamiaisella Hyde Park -hotellissa Lontoossa. On lokakuu 1974. Hänen edessään on muroja, munakasta, appelsiinimehua, kahvia ja pari ongelmaa. Hänen yhtyeensä Tangerine Dream on juuri saapunut kaupunkiin, aloittaakseen sieltä ensimmäisen Iso-Britannian kiertueensa. Kiertueen avauskonsertti on maineikkaassa Rainbow-teatterissa, jonka lämpötila on seitsemän celsiusastetta. Lisäksi savukoneen käyttö on salissa kielletty. Itse asiassa koko kiertue on vaarassa. Mikä neuvoksi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Nojatuolimatka Kanadaan – aina ei tarvitse mennä paikan päälle

  Nojatuolimatkailu avartaa mieltä ja säästää luontoa

  On mahtavaa saapua uuteen maahan ja kaupunkiin ja kävellä sisään vieraaseen kulttuuriin. Aistit terävöityvät ja arkiset huolet haihtuvat, kun ennennäkemättömät maisemat avautuvat eteen. Hetken ajan tuntuu, että on aivan irrallaan arkitodellisuudesta.

 • Jättiläisaskeleet etsii ihmisiä ja maailmaa jazzin klassikkolevyjen takaa

  Jazzmusiikki kuljettaa mietteitä uusiin suuntiin.

  Viime vuoden lokakuussa etsin työhuoneellani musiikkia työntekoni taustalle. Kuulun siihen puolikkaaseen ihmiskuntaa, joka pitää musiikin kuuntelusta lukemisen tai työnteon taustalla. Mutta kun työssäni käytän sanoja, etenkin suomeksi lauletun musiikin kuunteleminen on aivan mahdotonta.

 • Painettu runo on vääjäämättä myös kuva, toteaa Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja, runoilija Anja Erämaja

  Anja Erämajan puhe Kajaanin Runoviikolla.

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Anja Erämajan puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2019. Merkillinen talvi ja kevät, niin paljon kirjapaketteja. Niin monta maailmaa ja tapaa sanansa asettaa. Ja tämä mahdoton tehtävä, oli otettava kantaa, valittava. Oli kestettävä se, että valitsemalla yhden jättää toisen valitsematta.

 • Avaruusromua: Löylyn hengessä!

  Löylyssä on voimaa, henkeä ja sielua.

  Mikael Agricola käytti sanaa "löyly" jo 475 vuotta sitten. Löyly on sanana ja käsitteenä sitäkin vanhempi. Löyly-sana tulee kaukaa, ajalta jolloin saunatkaan eivät olleet sellaisia kuin nykyisin. Vanhimmat saunat olivat maakuoppia, joiden kattona oli eläimen nahka. Alun perin löyly ei tarkoittanut vain saunan kiukaan sihahtelua ja kuumaa vesihöyryä. Löyly tarkoitti henkeä, henkäystä tai sielua. Eikä se ollut sattumaa. Löylyssä on edelleen voimaa, henkeä ja sielua, kuten suomalaisessa musiikissakin. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Suomi vs USA – Viisi havaintoa stand up -keikoilta koomikon näkökulmasta

  Millainen on stand up -scene Yhdysvalloissa?

  ”Stand up ei toimi Suomessa” on vuosikymmeniä toisteltu hokema, jota kuulee edelleen. Yleensä niiden suusta, jotka eivät käy katsomassa stand up -keikkoja. Mutta mikä on sitten paremmin lajin syntysijoilla Yhdysvalloissa? Stand up -koomikko Kaisa Pylkkänen teki kiertueen USA:n länsirannikon komediaklubeilla ja yllättyi.

 • Teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom: Ooppera on lapsen näkökulmasta äärimmäisen tylsää

  Taiteilijaperheen esikoinen kasvoi johtajaksi.

  Oopperan maailmassa ja sen taikapiirin keskellä kasvanut teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom on aina ollut rohkea mielipiteissään. Elämänintoa ja uteliaisuutta riittää edelleen kuin kaksikymppisellä, vaikka nuorekas boheemi olemus kätkeekin jo kuusikymppisen. Teattereita, oopperoita ja festivaaleja johtanut Erik Söderblom on monien visioiden mies.

 • Avaruusromua: Mistä se tuli?

  Mistä tuli ajatus?

  Mistä tuli ajatus? Tätä pohtii historiantutkija, professori Yuval Noah Harari. Hän muistuttaa meitä siitä, että me emme hallitse ulkopuolellamme olevaa maailmaa. Hän toteaa, että me emme myöskään hallitse sitä, mikä tapahtuu ruumiimme sisällä. Me emme myöskään hallitse omia aivojamme, hän sanoo ja huomauttaa, että tämän kaiken ymmärtäminen voi auttaa meitä. Miten tämä liittyy taiteelliseen luomiseen? Liittyykö tämä musiikkiin? Toimittajana Jukka Mikkola.