Hyppää pääsisältöön

Google suunnittelee työkalua, joka laskee Instagram-ruoka-annosten kalorimäärät

Instagramin miljoonat ruokakuvat saavat vihdoin merkityksen: Google luo teknologiaa, joka laskee ruokakuvasta annoksen kalorimäärän.

Ruoka-annos. // Kuva: YLE / Stock photo

Instagram on tuonut mukanaan trendin postata ruoka- ja annoskuvia sosiaaliseen mediaan. Trendi on viime vuosina lähtenyt lievästi sanottuna lapasesta. Ruoka-aiheisia tilejä on massiivisen paljon, ja pelkästään yksittäisen foodporn-hashtagin alla on Instagramissa tällä hetkellä vajaa 60 miljoonaa ruokakuvaa. Määrä kasvaa jatkuvasti.

Nyt Google on tarttunut trendiin ja tarjonnut sille oman vastineensa: teknologian, joka laskee kuvien annosten kalorimäärät.

Kyseessä on kehittelyvaiheessa oleva keinoälyteknologia Im2Calories. Se analysoi Instagramiin ladatun ruokakuvan pikseleitä ja käyttää kehittyneitä algoritmejä arvioidakseen kuvassa näkyvän elintarvikkeen koon ja muodon.

Toistaiseksi Im2Calories:in algoritmeja tutkitaan ja kehitellään, eikä konkreettisia tulevaisuuden suunnitelmia ole vielä tehty. Työkalu on suunniteltu niin, että esimerkiksi sen tarkkuustaso paranee sitä mukaa, kun sitä käytetään.

Vaikka teknologia ei välttämättä koskaan tarjoa 100% paikkaansapitävää dataa, siitä voi parhaimmillaan olla hyötyä yksittäisen ihmisen elämän lisäksi väestötasolla asti. Googlen tutkija Kevin Murphyn mukaan teknologia helpottaa sekä esimerkiksi laihduttajan ruokapäiväkirjan pitoa että kansallisen hyvinvoinnin tilastointia.

Jos teknologia ottaa tuulta alleen, parhaassa tapauksessa onnesta tanssivat siis fitness-intoilijoiden lisäksi julkisen sektorin terveydenhuollon työntekijät.

Ilmiöstä uutisoi ensimmäisenä muun muassa The Guardian.