Hyppää pääsisältöön

Kesäkeittiö: Savustettua kampelaa ja ahventa

Kesäkeittiön keittiömestarit Jaakko Kolmonen ja Sirkka Gustafsson savustavat kesäisessä rantamaisemassa kampelaa ja ahventa. Savustuspönttönä on vanha kattila ja lämmönlähteenä kaasugrilli.

Jaakko Kolmonen ja Sirkka Gustafsson opastavat, miten savustamisen makuun pääsee melko edullisella tavalla. Savustuspöntöksi kelpaa vuosikymmeniä keittokattilana palvellut, nyt jo kuhmurapohjainen kattila, jonka pohjalle vuollaan puulastuja. Ylimääräisestä katiskaverkon palasta taitellaan sopivan kokoinen alusta ja koko komeus asetaan kaasugrillin päälle.

Kattilan kannen alle on hyvä laittaa savustamisen ajaksi kostutettu voi- tai leivinpaperi, varsinkin jos yhtään epäilee, että kansi vuotaa. Kostutettu paperi tavallaan umpioi savustusastian. Varmuuden vuoksi voi laittaa muutama kiven murikan kannen päälle. Aluksi grillin lämpötilaa voi nostaa korkeallekin, mutta hetken päästä kannattaa miedontaa lämpöä. Kolmonen muistuttaakin katsojia, että savustamisessa lämpö kypsentää ja savu tuo maun sekä aromit ruokaan.

Savustamisessa ideana on, että lämpö kypsentää ja savu antaa makua sekä aromeja.― Jaakko Kolmonen

Savustettaviksi kaloiksi keittiömestarit valitsivat kampelaa ja ahventa, joita ei välttämättä tarvitse edes suolata. Mutta jos kala suolataan ennen savustamista, lopputulos on hieman kuiva, muistuttaa Jaakko Kolmonen.

Kaloille särpimeksi tehdään uusista perunoista, sipulinvarresta, kermaviilistä, chili-tomaatti–soseesta perunasalaatti. Perunasalaatti koristeltiin retiisiruusukkeilla ja parsakaalin nupuilla.

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto