Hyppää pääsisältöön

Tiesitkö tämän kuusenkerkästä?

Kuusenkerkkä
Kuusenkerkkä Kuva: Yle, Tero Kyllönen Kuusenkerkkä

Kuusenkerkkä on upea ja maistuva luonnontuote, josta voi tehdä esimerkiksi maistuvaa pestoa uusien perunoiden kaveriksi. Kuusenkerkkiä voi napsia suuhunsa myös sellaisenaan, mutta kerkkien keräämiseen pitää muistaa aina pyytää maanomistajan lupa.

Kuusenkerkät ilmestyvät kuusenoksille keväällä vaaleanvihreinä tupsuina. Nuo kauniit ja pehmeät vuosikasvaimet voi poimia oksilta talteen terveelliseksi syötäväksi. Kuusenkerkät ovat poimittavissa yleensä juhannukseen asti. Sen jälkeen kerkät vahvistuvat tummemmiksi ja kovemmiksi neulasiksi, eikä niitä enää kannata syödä. Kuusenkerkkiä ei saa kuitenkaan poimia mistä tahansa, vaan keräämiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa.

Kerkät sisältävät antioksidanttisesti vaikuttavia flavonoideja.

Sellaisenaan kerkät sopivat mainiosti tuomaan makua esimerkiksi salaattiin ja keittoihin. Vaikka kuusenkerkät ovat parhaimmillaan tuoreina, voi niitä säilöä myös pakastamalla tai kuivaamalla. Kuivatuista kuusenkerkistä kannattaa kokeilla valmistaa esimerkiksi teetä. Kerkät sisältävät antioksidanttisesti vaikuttavia flavonoideja, kalsiumia, mangesiumia, C-vitamiinia, A-vitamiinin esiastetta ja kaliumia.

Kuusenkerkästä voi tehdä myös siirappia ja kesäistä kuusenkerkkäjuomaa. Tätä luonnontuotetta kannattaakin kokeilla monin eri tavoin. Kuusenkerkästä voi kokeilla valmistaa vaikkapa pestoa uusien perunoiden tai pastan kaveriksi.

Kuusenkerkkä
Kuusenkerkkä Kuva: Yle, Tero Kyllönen kuusenkerkkä

Pesto kuusenkerkästä

1 dl tuoreita kuusenkerkkiä
1 dl pinjansiemeniä
2 valkosipulin kynttä
1 dl raastettua parmesaanijuustoa
1 dl oliiviöljyä
noin 1 rkl sitruunan mehua
suolaa ja pippuria oman maun mukaan

Paahda pinjansiemenet pannulla. Paloittele valkosipulinkynnet. Hienonna huuhdellut ja valutetut kuusenkerkät, pinjansiemenet ja valkosipulit blenderissä tai sauvasekoittimella. Lisää tahnaan juustoraaste ja sitruunanmehu sekä valuta joukkoon vähitellen öljy ohuena nauhana. Tarkista maku. Lisää suolaa ja pippuria oman mielesi mukaan.

Aiheesta lisää: Santeri Hämäläinen: Villinä yrteistä

Lue myös: Voikukka – viheliäinen rikkakasvi vai terveellinen herkku?

Asiantuntija: Aira Kurikka, villiyrttikouluttaja, keruutuotetarkastaja

Lisää ohjelmasta

Vanhemmat Anna ja Cagri Akgul istuvat puutarhakeinussa lastensa Akselin, Alvarin ja Einarin kanssa.
Vanhemmat Anna ja Cagri Akgul istuvat puutarhakeinussa lastensa Akselin, Alvarin ja Einarin kanssa. Kuva: Mira Pelo / Yle koronavirus,perheet,vanhemmuus
perhe vanhemmat ja lapset istuvat sohvalla iloisina
perhe vanhemmat ja lapset istuvat sohvalla iloisina Kuva: Tommi Parkkinen/Yle uusperheet,parisuhde,terapiat,Järvenpää,lapset (perheenjäsenet),Itsetuntemus