Hyppää pääsisältöön

Nuoret pyörittävät kesätöinä omaa yritystä – mutta mitä siitä jää käteen?

Viidenkympin kuukausituloilla ei vielä säästetä rahaa interrailiin, mutta teiniyrittäjyys on hyvä tapa kerätä kokemusta hankalista asiakkaista ja oppia byrokratian kiemuroista.

Nuoret 4H-yrittäjät. // Kuva: Sofia Thurén

Kesäisin hankittu työkokemus on nuorille entistä tärkeämpää nyt, kun työllistyminen on muutenkin vaikeaa, mutta kesätöitä ei riitä kaikille. Voisiko oma yritys olla vaihtoehto kesätyöttömyyteen? YleX tapasi nuoria 4H-yrittäjiä Helsingin Narinkkatorilla 3. kesäkuuta.

Kuukausitulot 50 €, korvaamaton kokemus

Kun tarjolla on mahdollisuus mainostaa omaa yritystään valtakunnallisessa radiossa, Iina Nurmela ja Laura Kemppi tarttuvat siihen ensimmäisenä.

Kesätöitä ei riittänyt kaikille

Esimerkiksi Helsingin kaupungille tuli yli 26 000 nuoren lähettämää hakemusta, mutta vain 819 onnekasta 16–17-vuotiasta sai kaupungilta kesäpestin.

- Meillä päin on hankalaa saada itseään esille. Ihmisten tavoittaminen on tässä haastavinta ja siinä vaikuttaa oma-aloitteisuus, niemisjärveläinen Nurmela sanoo.

16-vuotiaat nuoret perustivat yhdessä yritysryhmän, koska tahtoivat ansaita sekalaisista hommista rahaa laillisesti. Kaksikon Mahtawat-yritys laskuttaa muun muassa lastenhoidosta, pihatöistä, ruuanlaitosta ja siivouksesta. Liikevaihdolla ei vielä juhlita.

- Ei ole niin vakituisia asiakkaita, että tulisi kuukausituloja, mutta jos hyvin menee, saattaa tulla yli viiksikymppiä kuukaudessa. Tai kolmesataa, jos tehdään jokin isompi tapahtuma, Nurmela kertoo.

Taloudellisesti tuloilla ei korvata kesätöitä. Mahtawat-yrityksen pyörittämisen lisäksi Nurmela poimii mansikoita ja Kemppi on töissä lähikaupassa. Yrittäjyys tuo kuitenkin sitä paljon puhuttua kokemusta, ja kaksikko suosittelee mielellään yrityksen alkuun auttanutta 4H-järjestöä.

- Käytiin muutaman päivän yrittäjäkoulutus. Siellä tehtiin talousarvioita, kartoitettiin ideoita ja luotiin oma liiketoimintasuunnitelma. 4H auttaa alkuun asiakkaiden kanssa ja sinne voi soittaa, jos on ongelmia, Nurmela sanoo.

Nurmela sanoo, että yrittäminen vaatii sitoutumista ja oma-aloitteisuutta. Nuorilla on selvä mielipide siitä, millaiselle ihmiselle yrittäminen sopii.

- Kaikille, jos vain haluaa saada työtä, Kemppi sanoo.

Mahtawat-yrityksen Laura Kemppi ja Iina Nurmela. // Kuva: Sofia Thurén

Yrittäjä pitkästyy paikallaan

Yrittäjyyttä on kuitenkin vaikeaa kuvitella kaikille, ainakin jos sitä tekee samalla tahdilla kuin 16-vuotias Valtteri Uotila. Uotila perusti 13-vuotiaana UotteriDesign-yrityksen, joka teki aluksi verkkosivuja. Kolme vuotta myöhemmin 4H:n palkitsema yritys on laajentanut kännykkäkuoriin, mainoksiin ja valokuvaukseen. Yrityksen lisäksi Uotila on kesätöissä apteekissa ja tekee hommia 4H-elämysmaailmassa. Onko nuorella yrittäjällä koskaan vapaapäivää?

- On niitä joskus, mutta silloin mulla on tosi tylsää. En oikein osaa olla tekemättä mitään, Uotila kertoo.

Seinäjokelainen Uotila on oppinut yrittämistä myös suvusta. Uotilan isä pyörittää sivutoimena yritystä, joten ainakin teoriassa neuvoja veroasioista voi pyytää läheltä.

- Ei, vaan mä neuvon sitä, Uotila nauraa.

Yrittäjä sanoo oppineensa kolmessa vuodessa paljon byrokratiasta, verotuksesta ja kärsivällisestä asiakaspalvelusta. Uotilan mukaan hankalimpia asiakkaita ovat ne, jotka eivät tiedä, mitä tahtovat.

- Sellaiset, jotka sanovat ensin, että ihan sama, kunhan on kivat nettisivut ja sitten kun tekee jotain, tulee yhtäkkiä paljon ehtoja. Olen oppinut, ettei ensimmäiseen luonnokseen kannata kauheasti panostaa.

UotteriDesignin vuosittainen liikevaihto on 6000 euron paikkeilla. Uotila sanoo, että olisi voinut pyörittää yritystä koko kesän myös täysipainotteisesti, mutta yrittäjä tahtoi kerätä kokemusta muualtakin ja hakeutui siksi apteekkiin töihin.

UotteriDesignin Valtteri Uotila. // Kuva: Sofia Thurén

Kokemus korostuu monien nuorien yrittäjien puheissa. Myös 4H:n projektipäällikkö Jenni Heinonen sanoo, että se on nuorille tärkeintä.

- Toki sieltä halutaan sitä taskurahaa. Tulot vaihtelevat yritysidean mukaan.

Narinkkatorilla esitellään myös koirien asusteita, ongelmajätekuljetusta ja kosmetologian palveluita tarjoavia yrityksiä. Nuorilla riittää ideoita ja innostusta, mutta isolla osalla on oman yrityksen lisäksi myös muita kesätöitä. Oma yritys on hyvä lisä teini-ikäisen cv:hen, mutta jäätelökioskilta tai kassalta saa varmemmin rahaa pankkitilille.