Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Pakettimatka päivitetään nettiaikaan - reissaajan kuluttajansuoja paranee

Aurinkotuoleja hiekkarannalla
Aurinkotuoleja hiekkarannalla Kuva: Flickr/Dennis Jarvis valmismatka

Valmis- eli pakettimatkoja säätelee EU:ssa pölyttynyt direktiivi 25 vuoden takaa. Nyt uusi laki on vihdoin putkessa. Se tuo pakettimatkan käsitteen nettiaikaan viimeistään vuonna 2018. Suomessa perinteisen valmismatkan peruutusmaksut saattavat nousta.

Matkatoimiston kivijalka on lähes mennyttä aikaa. Lomamatka ostetaan yhä useammin lentoyhtiön nettisivulta tai ylikansallisesta nettimatkatoimistosta. Räätälöimme valmismatkamme verkossa myyjiltä, joilla on monenlaisia kaupallisia kytköksiä. Esimerkiksi Booking.com, Kayak.com ja Rentalcars.com kuuluvat samaan joka puolella maailmaa toimivaan yritykseen.

Valmismatkoihin liittyviä kiistoja on ratkottu lakituvissa eri puolilla Eurooppaa.

Nykyinen pakettimatkadirektiivi onkin auttamatta kehityksestä jäljessä. Valmismatkoihin liittyviä kiistoja on ratkottu lakituvissa eri puolilla Eurooppaa.

EU:n parlamentti ja neuvosto hyväksyvät uuden pakettimatkadirektiiviin vuoden 2015 aikana. Siirtymäaikojen jälkeen laki tulee sitovaksi arviolta vuoden 2018 alkupuolella. Suomen valmismatkalaki kirjoitetaan tässä välissä käytännössä uusiksi. Lain nimikin saattaa muuttua. Myös lakia täydentäviä Suomen yleisiä valmismatkaehtoja joudutaan korjailemaan.

Uuden pakettimatkadirektiivin muutokset koskevat vuosittain lähes 120 miljoonaa eurooppalaista matkustajaa.

Kuningaskuluttaja listasi vaikutuksia matkalaisten arkeen:

1. Pakettimatka määritellään aiempaa laajemmin

Uusi direktiivi laajentaa ja selkeyttää matkapaketin eli valmismatkan käsitettä.

Matkapaketti syntyy esimerkiksi näin: Matkustaja varaa lentoyhtiön sivuilta lennon lisäksi hotellin ja maksaa lennon sekä hotellin samalla laskulla. Tällaisessa tapauksessa matkapaketin myynyt lentoyhtiö on vastuussa myös hotellin mahdollisista virheistä.

Matkapaketista on kyse myös, jos matka ostetaan netin kautta kahdelta eri yritykseltä, mutta matkustajan nimi, sähköpostiosoite ja maksutiedot, esimerkiksi luottokortin numero siirtyvät yritykseltä toiselle.

2. Uusi käsite “linkitetty matkajärjestely”

Uusi EU-laki erottelee matkapaketin ja “linkitetyn matkajärjestelyn”. Linkitetty matkajärjestely syntyy esimerkiksi näin: Matkaaja ostaa lennon lentoyhtiön sivuilta ja saa sen seurauksena mainosmeiliä hotellisivustolta, jolta hän varaa hotellin. Tällaisessa tapauksessa lentoyhtiö ei vastaa hotellin mahdollisista virheistä.

Mainossähköpostissa pitää selkeästi kertoa, että kyseessä ei ole valmis- tai pakettimatka.

3. Ennen ostoa pitää saada selkeämpää tietoa

Ennen pakettimatkaa tai linkitettyä matkajärjestelyä koskevan sopimuksen tekoa matkustajan pitää saada tietoa oikeuksistaan ja velvoitteistaan selkeästi. Se tapahtuu eri maissa käyttöön tulevalla yhtenäisellä vakiotiedotteella.

4. Matkan peruutusoikeus kirjataan EU-lakiin - mutta Suomessa perinteisten valmismatkojen peruutusturva heikkenee

Nykyinen pakettimatkadirektiivi ei tunne matkustajan oikeutta peruuttaa matka. Uuden direktiivin mukaan pakettimatkan saa perua - vieläpä milloin tahansa.

Suomessa perinteisillä valmismatkoilla on ollut erittäin hyvä peruutusturva.

Suomessa perinteisillä valmismatkoilla on ollut erittäin hyvä peruutusturva: Kulut ovat useimmiten jääneet pelkkään toimistomaksuun.

Uuden direktiivin myötä myös tällaisen “vanhanaikaisen” pakettimatkan ostaja voi joutua maksamaan isompaa peruutusmaksua. Tämä riippuu tapauksesta. Jos matkan peruu niin ajoissa, että se voidaan vielä myydä normaalihinnalla jollekin muulle, peruutusmaksu saattaa jäädä samansuuruiseksi kuin nykyisin.

5. Myös aineeton vahinko saatetaan korvata

Matkan virheestä voi johtua matkustajalle myös aineetonta vahinkoa (englanniksi Loss of Enjoyement). Virheen perusteella voi saada hinnanalennusta ja vahingonkorvausta. Suomen lainsäädäntö ei tunne ennestään tällaista “mielihyvän menetystä” vahingonkorvauksen perusteena.

6. Hinnat voi ennustaa tarkemmin

Jos pakettimatkan hinta nousee varaushetken tiedosta yli 8 prosenttia, matkan saa perua ilman kuluja. Suomen valmismatkaehtojen mukaan rajana on nyt 10 prosenttia.

7. Tehoa ja nopeutta konkurssikorvauksiin

Jos pakettimatkan järjestäjä menee konkurssiin, palautusten matkustajille pitää uuden direktiivin mukaan olla “tehokkaita ja nopeita”.

Matkanjärjestäjien vakuuksia valvotaan paremmin.

Nyt matkanjärjestäjiltä vaaditaan maksukyvyttömyyden varalta vakuuksia tai takuita - eri tavoin eri EU-maissa. Jatkossakin matkanjärjestäjä saa ottaa vain kotimaansa lain mukaisen vakuuden. Uusi direktiivi helpottaa kuitenkin valvontaa rajojen yli.

Suomessa matkanjärjestäjän vakuus ei ole aina riittänyt täysiin korvauksiin, kuten kävi Air Finlandin vuoden 2012 konkurssissa. Uusi direktiivi tarkentaa, kuinka riittävän vakuuden määrä lasketaan.

Juttua varten on haastateltu Oikeusministeriön erityisasiantuntija Riitta Haapasaarta.

Lisäys 20.11.2015: EU-parlamentti hyväksyi matkapakettisäännöt lokakuussa -15. Se lisäsi sääntöihin kohdan, jonka mukaan matkanjärjestäjien on ilmoitettava matkustajille arvioitu lähtö- ja paluuaika sekä tiedot mahdollisista lisäkustannuksista, joista matkustaja saattaa joutua vastaamaan.

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.