Hyppää pääsisältöön

Maarit: Mätämakee

Maarit kilpaili vuoden 1975 euroviisukarsinnassa Seppo Paakkunaisen sävellyksellä Mätämakee.

Miksi juuri tämä laulu?

Skip Twitter post

Kappaleen huomiota herättävästä sanoituksesta vastasi Ritva Paakkunainen. Siinä toistellaan laulun nimeä varsin ajatuksenjuoksumaisesti. Sanoitus jättää paljon tilaa tulkitsijalle, joten Maaritin ääni nousee laulussa pääosaan.

Laulua edeltävässä juonnossaan Aapeli Halinen pohti säveltäjän vaimon eli laulun sanoittajan työtapaa.

"Mikäs oikeastaan onkaan sen somempaa kuin perheenäiti, joka ponkaisee askareistaan runoratsun selkään ja näin tekstiä tuleepi."

Mätämakee jäi karsintakilpailussa kahdeksanneksi. Euroviisuihin Suomea lähti edustamaan Pihasoittajat kappaleella Viulu-ukko.

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto