Hyppää pääsisältöön

Ruunan kesäpäivä

Tunnelmallisessa filmissä seurataan Askel-nimisen suomenhevosen kesäpäivää Eräjärvellä Pirkanmaalla vuonna 1977. Päivään mahtuu nautiskelun lisäksi ratsastustunteja ja lasten kyyditystä. Lopuksi kirmataan uimaan.

Suomenhevonen Askel kesälaitumella 1977
Suomenhevonen Askel Suomenhevonen Askel kesälaitumella 1977 Kuva: Yle kuvanauha hevonen

Ohjelma etenee Askel-hevosen mietteiden siivittämänä. Askeleen äänenä kuullaan Veijo Pasanen, joka tuli sittemmin tutuksi Pikku Kakkosen Pelle Hermannina.

Askel tuumailee suomenhevosen historiaa ja muistuttaa siitä kuinka korvaamaton apu hevonen oli muinoin ihmisille. Sitkeät suomenhevoset ovat kuljettaneet puita sekä raivanneet ja kyntäneet peltoja.

"Ennen meitä hevosia oli paljon, ihan puoli miljoonaa, nyt enää muutama kymmenen tuhatta, joita harvaa enää työkäytössä", muistelee Askel.

Eräjärvellä kesälomaansa viettävät lapset pääsevät Askeleen selkään. Meno yltyy välillä laukaksi ja lapset muksahtavat ratsun selästä nurmikolle.

Askeleen leppoisaan vapaa-aikaan kuuluu heilastelua Satu-tamman kanssa, apilan syöntiä ja piehtarointia nurmella.

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto