Hyppää pääsisältöön

Ruunan kesäpäivä

Tunnelmallisessa filmissä seurataan Askel-nimisen suomenhevosen kesäpäivää Eräjärvellä Pirkanmaalla vuonna 1977. Päivään mahtuu nautiskelun lisäksi ratsastustunteja ja lasten kyyditystä. Lopuksi kirmataan uimaan.

Suomenhevonen Askel kesälaitumella 1977
Suomenhevonen Askel Suomenhevonen Askel kesälaitumella 1977 Kuva: Yle kuvanauha hevonen

Ohjelma etenee Askel-hevosen mietteiden siivittämänä. Askeleen äänenä kuullaan Veijo Pasanen, joka tuli sittemmin tutuksi Pikku Kakkosen Pelle Hermannina.

Askel tuumailee suomenhevosen historiaa ja muistuttaa siitä kuinka korvaamaton apu hevonen oli muinoin ihmisille. Sitkeät suomenhevoset ovat kuljettaneet puita sekä raivanneet ja kyntäneet peltoja.

"Ennen meitä hevosia oli paljon, ihan puoli miljoonaa, nyt enää muutama kymmenen tuhatta, joita harvaa enää työkäytössä", muistelee Askel.

Eräjärvellä kesälomaansa viettävät lapset pääsevät Askeleen selkään. Meno yltyy välillä laukaksi ja lapset muksahtavat ratsun selästä nurmikolle.

Askeleen leppoisaan vapaa-aikaan kuuluu heilastelua Satu-tamman kanssa, apilan syöntiä ja piehtarointia nurmella.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto