Hyppää pääsisältöön

Seremoniamestari muistelee Kesäkumi-keikkaa: ”Jos olisin silloin jäätynyt, se olisi ollut liekehtivä katastrofi”

YleX esittelee kaikki kaksikymmentä Kesäkumibiisiä juhlavuoden kunniaksi päivittäisessä juttusarjassa. Vuonna 2000 Kesäkumibiisinä soi Seremoniamestarin ja nykyään Tuvalu-yhtyeestä tutun Anniina Antinrannan Vinyyliä ja kumia. 

Seremoniamestarin sooloalbumia Omin sanoin pidetään ensimmäisenä suuren levy-yhtiön julkaisemana suomenkielisenä hip hop -albumina. Matti Huhdan eli Seren mukaan kesällä 2000 käytiin kisaa siitä, ehtiikö Fintelligens vai Seremoniamestari julkaista oman levynsä ensin.

Vuonna 2000:

Presidentti Tarja Halonen astuu virkaan, huvipuisto Linnanmäki täyttää 50 vuotta ja Helsingin kaupunki juhlii 450-vuotispäiväänsä.

- Kesäkumibiisin kirjoittaminen tuli aika kiireiseen saumaan, mutta kyllä mä sitä huolella kirjoitin. Biisissä on hirveä määrä riimisanoja. Se oli sen ajan tapa kirjoittaa, Sere kertoo.

Vuosituhanteen alussa räppärit tekivät selkeää irtiottoa Raptorin kaltaiseen hip hopiin, jossa riimit oli rakennettu yksittäisillä sanoilla säkeiden loppuihin. Suomenkielistä räppiä tahdottiin tehdä vakavissaan, ja Seren mukaan se kuuluu myös Vinyyliä ja kumi -biisissä.

"Otin toimeksiannon kirjaimellisesti, että jumalauta, tässä pitää valistaa."― Seremoniamestari

- Olen konkreettinen tyyppi, vähän huono metaforien kanssa. Otin toimeksiannon kirjaimellisesti, että jumalauta, tässä pitää valistaa.

Vinyyliä ja kumia on Kesäkumibiisien vakavammasta päästä. Biisillä muun muassa muistutetaan, että suojaamattomasta seksistä voi saada HIV:n. Seremoniamestari piti tärkeänä, että kappaleen sanoma on kohdallaan.

- Voi olla, että olin vähän liiankin tosikko sen jutun kanssa, kun olin nuori. Mieluummin kuitenkin niin päin kuin, että pitäisi jälkikäteen selitellä asioita ironiakortilla.

Seremoniamestari pitää musiikkia yhä kaksisuuntaisena viestintänä, jossa vastuu sanoituksista on aina artistilla.

- En oikein perusta sellaisista verukkeista, että ’mun sanat kertovat siitä, mitä näen’. Niitä asioita voi käsitellään biiseissä, mutta kyllä maailmalle annetaan musiikissa myös takaisin.

Kuuntele kappale alta! Seremoniamestari: Vinyylia ja kumia

YleX esittelee kaikki kaksikymmentä Kesäkumibiisiä juhlavuoden kunniaksi päivittäisessä juttusarjassa. Seuraa kumien tarinaa täältä! Juhannusaattona 19. kesäkuuta YleX soittaa kaikki Kesäkumibiisit Sofia Thurénin juontamassa 20-vuotisjuhlalähetyksessä klo 15–17.