Hyppää pääsisältöön

YLE Kioski: Seksuaalinen ahdistelu ja hyväksikäyttö yliopistoelämän pimeä puoli

Seksuaalinen häirintä ja pahimmillaan hyväksikäyttö on ongelma yliopistojärjestöjen juhlissa.

YLE Kioski tutki opiskelijajuhlissa tapahtuvaa seksuaalista häirintää. // Kuva: YLE Kioski / Jami Nurminen

YLE Kioski on tehnyt katsauksen siitä, mitä yliopistojärjestöjen juhlissa tapahtuu kulissien takana.

Yliopisto-opiskelijoiden seksuaalinen häirintä nousi pinnalle huhtikuun lopussa, kun teologian ylioppilaiden tiedekuntayhdistyksen lehti Kyyhkynen teki jutun seksuaalisesti häirittyjen kokemuksista ja niiden vähättelystä. Kun viranomaisten pelko uhkaa henkeä ja terveyttä -nimisen artikkelin julkaisu sysäsi liikkeelle vastareaktioiden aallon. Nimettöminä esiintyville haastateltaville lähetettiin raiskausuhkauksia, kommenttipalstat pursusivat suoranaista nettikiusaamista.

Sen sijaan, että naisten kokemaan häirintään olisi suhtauduttu sen vaatimalla vakaumuksella, Kyyhkysen päätoimittaja on saanut lokaa niskaansa urkkimisesta ja journalististen ohjeiden laiminlyömisestä. Monet ovat huolestuneet siitä, että jutun julkaiseminen mustamaalaa ylioppilasjärjestöjä ja vaikeuttaa siten tapahtumien järjestämistä.

Kioskin jutun mukaan on melko yleistä, että järjestöjen bileissä ahdisteltujen kokemuksia mitätöidään ja pahimmillaan uhreja syyllistetään. Juhlien turvallisuudesta huolehditaan Kisokin jutun mukaan suurpiirteisesti. Sittemmin Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) on julkaissut tiedotteen, jossa luvataan kouluttaa bileiden järjestäjiä huolehtimaan juhlijoiden turvallisuudesta.

Lue Kioskin juttu kokonaisuudessaan täältä ja Kyyhkysen juttu täältä.