Hyppää pääsisältöön

Kuumailmapalloilemassa ollaan täysin tuulen armoilla

Kuumailmapalloa lämmitetään lähtövalmiiksi.
Kuumailmapalloa lämmitetään lähtövalmiiksi. Kuva: YLE/Reetta Arvila kuumailmapalloilu

Hämeenlinnan Rengossa, pellon laidalla puiden suojassa, odotellaan hieman jännittynein mielin tuulen tyyntymistä. Illan mittaan on tarkoitus nousta yläilmoihin kuumailmapallolla ja tuuli ei saisi puhaltaa muutamaa metriä enemmän sekunnissa.

"Kaikista paras ilma on aivan tyyni. Kesäisin amullavarhaisella onkin useimmiten kaikista otollisin hetki kuumailmapalloilulle", selittää vuosikymmeniä kuumailmapalloilua harrastanut ja viimeiset reilu kymmenen vuotta myös työkseen tehnyt Olli Luoma.

Suomessa on kuumailmapalloharrastajia parisensataa, joista noin 50:llä on lentolupakirja. Lisää innokkaita tietysti kaivataan touhuun mukaan. Luoman mukaan harrastus ei loppujen lopuksi ole tuhottoman kalliskaan, koska ilmailukerhoilla on yhteisiä välineitä käytössään.

Tällä kertaa odotus palkitaan ja tuuli heikkenee otolliseksi. On aika lähteä lentoon!

Täältä voi käydä kurkkaamassa lennon "träkin"

Kuumailmapalloharrastajat kokoavat koria lentoa varten.
Koria lentokuntoon saattamassa ovat Olli Luoma, illan lentäjä Jaana Salmela sekä maamiehinä tällä kertaa toimivat Vesa Ruohtula ja Hannu Larimaa. Kuumailmapalloharrastajat kokoavat koria lentoa varten. Kuva: YLE/Reetta Arvila kuumailmapalloilu
Kokenut kuumailmapalloilija Olli Luoma neuvoo oppilasta lennon valmisteluissa.
Korissa hääräävä Jaana Salmela on kuumailmapallo-oppilaana ja Olli Luoma opettaa. Salmelalla on lentotunteja takana neljä kappaletta ennen tätä reissua. Hän jäi koukkuun jo ensimmäisestä lentokerrasta: ”Tässä täytyy ottaa niin monta asiaa huomioon, ennakoida ja olla kartalla.” Kokenut kuumailmapalloilija Olli Luoma neuvoo oppilasta lennon valmisteluissa. Kuva: YLE/Reetta Arvila kuumailmapalloilu
Kuumailmapalloon puhalletaan ilmaa.
Pellon laidalla on korin valmistelujen jälkeen maltilla odoteltu tuulen tyyntymistä. Kun kuuluu käsky ”säkki suoraksi”, kaivetaan kuumailmapallo esiin ja suoristetaan se tyhjänä pitkin peltoa. Sen jälkeen suurella tuulettimella puhalletaan palloon ilmaan. Kuumailmapalloon puhalletaan ilmaa. Kuva: YLE/Reetta Arvila kuumailmapalloilu
Kuumailmapallo valmiina nousuun.
Seuraava askel on pallon lämmittäminen polttimolla ja pian kuumailmapallo onkin lähtökunnossa. Kuumailmapallo valmiina nousuun. Kuva: YLE/Reetta Arvila kuumailmapalloilu
Toimittajan selfie kuumailmapallolennolla.
Toimittaja Reetta Arvila on pikemmin kuin huomaakaan jo yläilmoissa ja ilmeestä päätellen jännää on. Kyyti on hyvin tasaista nopeuden vaihdellessa 20 kilometristä aina huippunopeuteen 37 kilometriä tunnissa. Toimittajan selfie kuumailmapallolennolla. Kuva: YLE/Reetta Arvila kuumailmapalloilu
Hämeenlinnan kaupunkimaisemaa kuumailmapallosta käsin.
Matkaan lähdettiin Hämeenlinnan Rengosta ja lento kulkee Hämeenlinnan ylitse Hauhon suuntaan. Kuumailmapalloa ohjataan eri korkeuksissa eri tavalla puhaltavien tuulien avulla. Ohjaaja tarkastelee tuulenpuuskia ja esimerkiksi puiden latvoista näkee osviittaa kuinka kovasti tuuli puhaltaa. Hämeenlinnan kaupunkimaisemaa kuumailmapallosta käsin. Kuva: YLE/Reetta Arvila kuumailmapalloilu
Metsä- ja peltomaisemaa kuumailmapallosta käsin.
Laskeutuminen tapahtuu Ilamon pelloille suunnitellusti juuri ennen auringonlaskua. Auringon laskettua ei kuumailmapalloilla saa enää lentää, jotta näkyvyys ei kärsi. Valoisalla näkee hyvin erilaiset sähkölinjat ym, joita on varottava. Matkaa lennolle kertyy vajaassa tunnissa reilu parikymmentä kilometriä. Metsä- ja peltomaisemaa kuumailmapallosta käsin. Kuva: YLE/Reetta Arvila kuumailmapalloilu
Kuumailmapallon kori kaatui laskeutuessa.
Laskeutuessa täytyy pysytellä rauhallisena ja pitää esimerkiksi kaasupullon kahvoista kiinni polvet hieman koukussa. Tällä kertaa tuuli on aika kova ja niinpä kori kaatuu, mutta se ei hommaa paljoa hidasta. Kuumailmapallon kori kaatui laskeutuessa. Kuva: YLE/Reetta Arvila kuumailmapalloilu
Kuumailmapallo pakettiin lennon lopuksi.
Vesa Ruohtula ja Hannu Larimaa toimivat maamiehinä ja saapuvat laskeutumispaikalle auton ja peräkärryn kanssa kuumailmapallon kanssa yhtä aikaa. Tavarat laitetaan pakettiin ja sen jälkeen vielä perinteisesti skoolataan kuohuviinillä mukana olleen ensikertalaisen ensimmäisen lennon kunniaksi. Kuumailmapallo pakettiin lennon lopuksi. Kuva: YLE/Reetta Arvila kuumailmapalloilu

Kuuntele vauhdikas reissu kaikkinensa:

Kommentit
 • Keskustele toivosta

  Etsimmekö toivoa ja onnea vääristä paikoista?

  Kirjailija Mark Mansonin mielestä ihmiset pakenevat omaa merkityksettömyytään erilaiseen viihdykkeisiin ja vääränlaisiin toivonlähteisiin. Toivoa etsitään hänen mielestään milloin uudenlaisesta dieetistä, milloin uskonnosta tai ideologiasta.

 • Keskustele tässä yrityselämästä!

  Yrityselämän ongelmana on lyhytjänteisyys

  Vaivaako yrityksiämme lyhytjänteisyystauti? Kyllä vaivaa, sanovat työelämäprpfessori Lasse Mitronen ja konsultti Timo Raikaslehto. Tauti estää tai vaikeuttaa yritysten uudistumista ja menestymistä kansainvälisessä kilpailussa. Mutta siitä voi parantua. Miten, sen Mitronen ja Raikaslehto - tuoreehkoon tutkimukseensa nojaten - kertovat tässä ohjelmassa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Keskustele toivosta

  Etsimmekö toivoa ja onnea vääristä paikoista?

  Kirjailija Mark Mansonin mielestä ihmiset pakenevat omaa merkityksettömyytään erilaiseen viihdykkeisiin ja vääränlaisiin toivonlähteisiin. Toivoa etsitään hänen mielestään milloin uudenlaisesta dieetistä, milloin uskonnosta tai ideologiasta.

 • Keskustele tässä yrityselämästä!

  Yrityselämän ongelmana on lyhytjänteisyys

  Vaivaako yrityksiämme lyhytjänteisyystauti? Kyllä vaivaa, sanovat työelämäprpfessori Lasse Mitronen ja konsultti Timo Raikaslehto. Tauti estää tai vaikeuttaa yritysten uudistumista ja menestymistä kansainvälisessä kilpailussa. Mutta siitä voi parantua. Miten, sen Mitronen ja Raikaslehto - tuoreehkoon tutkimukseensa nojaten - kertovat tässä ohjelmassa.

 • Säveltäjä Kaija Saariaho: "Inspiraatiota täytyy oppia ohjelmoimaan"

  Säveltäjälle ei suositeltu synnyttämistä.

  Säveltäjä Kaija Saariaho on eri elämänvaiheiden myötä oppinut ohjelmoimaan inspiraatiota, sillä säveltäminen on hidasta ja kärsivällisyyttä vaativaa työtä. Se on hänelle elämän tarkoitus, sillä ilman säveltämistä elämä valuu hukkaan.

 • Keskustele täällä talousnäkymistä!

  Syksyn talousnäkymät

  Hyytyykö talouskasvu - ja jos niin käy, mitä siitä seuraa Suomelle? Miltä uuden hallituksen talouspolitiikan päälinjat vaikuttavat? Muun muassa näiden kysymysten äärelle kokoontuu Mikä maksaa? -ohjelman perinteinen ekonomistiraati. Mukana ennustepäällikkö Janne Huovari Pellervosta, ennustepäällikkö Ilkka Kiema Palkansaajista ja uutena jäsenenä Etlan tuore toimitusjohtaja Aki Kangasharju.

 • Filosofi Mikko Lahtinen muokkaa kehoaan antiikin Kreikan ihanteiden mukaan

  Akateeminen kehonrakentaja mietiskelee salilla.

  Tampereen yliopistossa vaikuttava yliopistolehtori ja filosofi Mikko Lahtinen voimailee viisi kertaa viikossa. Kehonrakennusta harrastava filosofi löytää harrastukselleen akateemiset perusteet. Mieli ja keho kuuluivat jo antiikin Kreikassakin yhteen.

 • Taidehistorioitsija Anna Kortelainen: "Ei hylätä enää ketään!"

  Tietokirjailijalle avautui hylkäämisten historia.

  Taidehistorioitsija Anna Kortelainen tutustui väitöskirjaa tehdessään Albert Edelefeltin maalausten malleihin ja heidän tarinoihinsa. Erityisesti Virginien tarina kiehtoi häntä tuoreena äitinä. Myöhemmin hän löysi oman äitinsä suvun tarinasta liittymäkohtia hylkäämisten historiaan.

 • Koripallovalmentaja Henrik Dettmann ei opeta pelaajia, vaan näyttää heille suuntaa

  Henrik Dettmann on valmentanut peräti 40 vuotta koripalloa.

  Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann alkoi saavuttaa menestystä, kun hän hylkäsi perinteisen johtamistavan, johon liittyi huutojohtamista ja käskyttämistä. Täyskäännöksen ansiosta hän ei lähestynyt peliä enää menestyksen kautta, vaan pelaajalähtöisen valmentamisen avulla. Suomenruotsalaisessa perheessä varttunut Henrik Dettmann harrasti nuorena monenlaisia urheilulajeja kuten keihäänheittoa, pihalätkää, jalkapalloa ja koripalloa. Lopulta koripallo vei miehen sydämen.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Riitta Oikawan innostus Japaniin on elämänmittainen matka

  Kulttuurivaihtaja Riitta Oikawa innostuu Japanista.

  Japanilaisen majatalon pitäjä ja kulttuurivaihtaja Riitta Oikawa on tutustuttanut suomalaisia jo 50 vuoden ajan japanilaiseen kulttuuriin. Hänestä Japani tarjoaa loputtomasti esteettisiä elämyksiä. Haaveensa japanilaisesta majatalosta Riitta Oikawa toteutti 20 vuotta sitten ostettuaan perinteisen hinokipuusta tehdyn japanilaisen kylpyammeen.

 • Jättiläisaskeleet etsii ihmisiä ja maailmaa jazzin klassikkolevyjen takaa

  Jazzmusiikki kuljettaa mietteitä uusiin suuntiin.

  Viime vuoden lokakuussa etsin työhuoneellani musiikkia työntekoni taustalle. Kuulun siihen puolikkaaseen ihmiskuntaa, joka pitää musiikin kuuntelusta lukemisen tai työnteon taustalla. Mutta kun työssäni käytän sanoja, etenkin suomeksi lauletun musiikin kuunteleminen on aivan mahdotonta.

 • Painettu runo on vääjäämättä myös kuva, toteaa Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja, runoilija Anja Erämaja

  Anja Erämajan puhe Kajaanin Runoviikolla.

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Anja Erämajan puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2019. Merkillinen talvi ja kevät, niin paljon kirjapaketteja. Niin monta maailmaa ja tapaa sanansa asettaa. Ja tämä mahdoton tehtävä, oli otettava kantaa, valittava. Oli kestettävä se, että valitsemalla yhden jättää toisen valitsematta.