Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Päiväkirja pimeästä

Ulkolinja: Päiväkirja pimeästä, yle tv1
Kurditaistelija Beriwan asemapaikassaan. Ulkolinja: Päiväkirja pimeästä, yle tv1 Kuva: all rights reserved ©niklas meltio ulkolinja: päiväkirja pimeästä

TV1 torstaina 11.6.2015 klo 22.00 - 22.30, uusinta keskiviikkona 17.6. klo 23.00
Yle Areenassa 30 päivää

Tarkka-ampujat vaanivat hylättyjen rakennusten ikkunoissa. Kulman takaa kaahaa itsemurhapommittajan auto.

Sinjarin kaupungissa Pohjois-Irakissa käydään hermoja raastavaa sotaa. Vastakkain ovat liittouman tukemat kurdit ja ääri-islamistinen Isis.

Kuvajournalisti Niklas Meltio vieraili sodan etulinjassa keväällä 2015.

Kurdeilla yhteinen vihollinen

Isis vyöryi elokuun 3. päivä 2014 jesidivähemmistön asuttamaan Sinjarin kaupunkiin. Verilöylyssä tapettiin satoja ja vangittiin tuhansia ihmisiä. Monen jesidinaisen kohtalona oli päätyä seksiorjaksi Isisin taistelijoille.

Sinjarin tapahtumat yhdistivät hajanaiset kurdijoukot. Kurdit Turkista, Syyriasta, Irakista ja Iranista löysivät yhteisen vihollisen.

Joulukuussa kurdijoukot iskivät Sinjarissa Isiksen kimppuun ja valloittivat osan kaupungista takaisin. Tukenaan heillä oli Yhdysvaltain johtaman liittouman ilmapommitukset.

Niklas Meltio kävi tammi-maaliskuussa Sinjarin etulinjassa ja tallensi sodan arkea video- ja valokuvakamerallaan.

Säilyykö tiivis rintama?

Kevään aikana asemat Sinjarissa ovat vakiintuneet, mutta taisteluja käydään yhä lähes päivittäin. Tarkka-ampujat ja itsemurhapommittajat ovat taistelijoiden jatkuvana riesana.

Sinjar on Isiksen vastaisessa sodassa strategisesti tärkeä. Sen kautta kulkee huoltoreitti Rakkasta, Isiksen pääkaupungista Syyriassa aina Irakin Mosuliin, Isiksen pääkaupunkiin Irakissa.

Sinjar yhdisti kurdijoukot, mutta jos taistelu päättyy kurdien voittoon, mitä tapahtuu sen jälkeen. Kurdiryhmien välisillä jännitteillä on pitkät perinteet. Yhteistä näkemystä siitä, mikä Sinjarin tulevaisuus jatkossa on, ei ole.

Jotkut pelkäävätkin, että nyt yhdessä rintamassa taistelevat kurdiryhmät kääntävät jatkossa aseet toisiaan kohti.

Ohjaus: Ari Lehikoinen ja Niklas Meltio, Yle, 2015.

Verkkodokumentti "He katsovat kuolemaa silmiin" julkaistaan elokuussa 2015. Meltion ja Lehikoisen edellinen yhteistyö, Ulkolinja: Kasvot Syyrian sodalle (2013), kiertää festivaaleja maailmalla ja niittää mainetta ja kunniaa. Ohjelma sai mm. Prix Europa -palkinnon syksyllä 2014 ja on palkittu myös Koura-palkinnolla.

Muualla verkossa:
Niklas Meltio: Taistelu Sinjarista
Yle Areena: Ulkolinja: Kasvot Syyrian sodalle

ulkolinja: päiväkirja pimeästä, yle tv1
ulkolinja: päiväkirja pimeästä, yle tv1 Kuva: all rights reserved ©niklas meltio ulkolinja: päiväkirja pimeästä

Kurditaistelija raivaa asuntoa asemapaikakseen. Sinjarissa käydään sotaa olohuoneista olohuoneisiin.