Hyppää pääsisältöön

Vaateyrittäjä Janina Fry muistelee videolla vuosikymmenen takaista Kesäkumibiisiä: ”Se on kuin edellistä elämää”

YleX esittelee kaikki kaksikymmentä Kesäkumibiisiä juhlavuoden kunniaksi päivittäisessä juttusarjassa. Vuonna 2002 Kesäkumibiisinä soi Rockin Da Northin ja Janina Frostellin Tuu mun uniin.

Jos ei löydy kumii, voit vain nähdä unii, kumin kaa tai ei ollenkaan.

Tuu mun uniin -kappaleen kertosäkeistön sanat ovat kesyt ja valistukselliset, mutta biisi kertoo ronskin tarinan siitä, miten aina kannattaa olla kumeja mukana.

Rockin Da North -kollektiivin kappaleella Ezkimon esittämälle päähenkilölle käy huono flaksi. Muhinointiin valmis mimmi hakee tupakkapaikalta toisen rakastajan sillä aikaa, kun räppäri ostaa kondomeja kioskilla.

Kappaleen kertosäkeen naisäänenä kuullaan Janina Fryta (ent. Frostell), joka tunnetaan nykyään enemmän oman vaatemalliston pyörittämisestä kuin artistina. Fry muistaa vuosituhannen vaihteen kiireisenä aikana – ja hyvin erilaisena kuin nykyisen elämänsä.

- Meillä oli iso bändi, jonka kanssa vedettiin seitsemän vuotta tiiviisti keikkoja ympäri Suomea, kaksi englanninkielistä rnb-albumia julkaissut Fry kertoo.

Vuonna 2002:

Suomi saa Salt Lake Cityn olympialaisista seitsemän mitalia, euro otetaan virallisesti käyttöön ja Savossa syntyy kaksipäinen vasikka.

Kevätjuhlista Kesäkumibiisille

Nykyään Fry laulaa vain perheensä kesken, mutta pitää musiikkia yhä isona osana elämäänsä. Aikanaan laulajaa pyydettiin mukaan Kesäkumibiisille levy-yhtiön kevätjuhlissa. Fry sanoo, että musiikkialalla piirit olivat silloin pienet.

- Törmäsin näihin räppiskenen kundeihin. Olisiko se ollut Yor123, joka kysyi, että haluaisinko olla mukana Kesäkumibiisillä. En sitä kauheasti miettinyt, tietenkin lähdin mukaan, Fry sanoo.

Tuu mun uniin on tuottaja Rake Illusionin (Rauli Eskolin) ja Jonny Bro (Joni Vanhanen) sävellys ja sen sanoituksista vastaavat biisillä esiintyvät räppärit Ezkimo, Lord Est, Skandaali ja Yor123. Miten Fry suhtautui biisin tarinaan ja seksuaalisesti aktiivisen naisen rooliin, kun tekstejä tarjottiin laulajalle?

- Aika kieli poskessa. Ajattelin, että okei, jos tämä kerran mennyt levy-yhtiöllä läpi mä heittäydyin siihen rooliin. Pääasia oli, että viesti menee perille. En ajatellut sitä, että kappaleessa on minä, vaan se on tarina.

Kuuntele biisi alta! Rockin Da North feat. Janina Fry: Tuu mun uniin

YleX esittelee kaikki kaksikymmentä Kesäkumibiisiä juhlavuoden kunniaksi päivittäisessä juttusarjassa. Seuraa kumien tarinaa täältä! Juhannusaattona 19. kesäkuuta YleX soittaa kaikki Kesäkumibiisit Sofia Thurénin juontamassa 20-vuotisjuhlalähetyksessä klo 15–17.