Hyppää pääsisältöön

Autoparaati esitteli 1960-luvun kiiltävät komistukset

Tyylikkäästi muotoillut mittaristot, kaatuvat etupenkit, kiiltävät pölykapselit ja napin painalluksesta nouseva katto olivat kovia hittejä, kun uusia autoja esiteltiin alkukesästä 1960 Helsingin Messuhallissa.

Plymouth Valiant, Renault Floride, Renault Dauphine, Skoda, Tatra T603, Alfa Romeo, Citroen, Simca ja monet muut 1960-luvun automerkit keräsivät autonäyttelyssä ihailevia katseita.

Ja paikalla oli tietysti myös kaikkien tuon ajan messujen vakiovieras, tasavallan presidentti Urho Kekkonen, joka toisin ei omaa autoa tai ajokorttia omistanut.

Filmissä muistutetaan, ettei mikään muu kuljetusväline ole valloittanut niin täydellisesti ja nopeasti maailmaa kuin auto. ”Nykyaikainen, teollistunut yhteiskunta ei olisi mahdollinen ilman autoa.”

Suomen Autoklubin toimitusjohtaja, eversti Pauli Ervi muistuttaa myös liikenteen ja nopeiden autojen vaaroista.

”Ken auton rattiin tarttuu, hänen on joka hetki pystyttävä ajamaan turvallisesti. Hän ei saa olla vaarakseen itselleen eikä muille."

"Yleinen liikenneväylä ei ole kilparata, eikä se suinkaan salli kaikkien niiden hevosvoimien irti päästämistä, jotka moottoriin on kytketty.”

”Älä myöskään unohda, että sinun töykeyteesi ja itsekkääseen ajotapaasi vastaavat muut samalla mitalla”, opastaa Autoklubin toimitusjohtaja Pauli Ervi.

Autonkeula
Kaunotar edestä Autonkeula Kuva: Elävä arkisto, Lii-filmi kuvakaappaus elävä arkisto
Auton kojelauta
Mittaristo 60-luvun malliin Auton kojelauta Kuva: Elävä arkisto, Lii-filmi kuvakaapp
Nainen autossa
Nainen ja auto Nainen autossa Kuva: Elävä arkisto, Lii-filmi kuvakaappaus elävä arkisto
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto